Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море

Откриването му нарушава договора, сключен при обединението ГДР и ФРГ
23 окт 2024 08:10, Анисия Иванова
75
Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи извика вчера германския посланик, за да изрази несъгласието си във връзка с откриването на нов щаб на германските военноморски сили, който има за цел да повиши отбранителната готовност на НАТО в региона на Балтийско море, предаде ДПА.

Ведомството заяви, че откриването на щаба нарушава договора "Две плюс четири", сключен при обединението на Германската демократична република (ГДР) и Федерална република Германия (ФРГ), който забранява разполагането на войски на НАТО в Източна Германия.

Щабът, наречен Оперативна група командване Прибалтика, бе открит в понеделник в германския пристанищен град Росток, провинция Мекленбург-Предна Померания. Той отговаря за планирането на морските операции и учения, като също така ще разполага и с капацитет да ръководи военноморски операции на НАТО по време на война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус уточни, че като национален щаб, в който не са разположени войски на НАТО, командващата оперативна група в района на Балтийско море не нарушава Договора "Две плюс четири".

В изявление на руското външно министерство се казва, че този ход "продължава пълзящата ревизия на резултатите от Втората световна война и милитаризацията на страната", и се настоява германското правителство незабавно да обясни тези свои действия. В текста се казва още, че "Вашингтон, Брюксел и Берлин трябва да са наясно, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО на територията на бившата Източна Германия ще има крайно негативни последици и няма да остане без съответен отговор от руска страна".

Германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф потвърди в свое изявление, че е бил извикан в руското външно министерство.

Пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна засили страховете от руска агресия. Балтийско море е важен маршрут за снабдяване на НАТО и е от ключово икономическо значение за съседните съюзнически държави от алианса, отбелязва ДПА.

НАТО неотдавна предупреди за системно шпиониране на инфраструктурата на алианса и други потенциални заплахи в региона от страна на Русия, която има пристанища на Балтийско море - ексклава Калининград и около Санкт Петербург. В резултат на това алианса укрепва отбранителните си способности в Балтийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: НАТОСАЩРусия
Още от Русия
Руските медии фаворизират Тръмп, но кого предпочита Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
16
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 часа
Руските коурви заплашват НАТО и после отиват за гъби.
7
8
 
12
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 часа
Тоя бакшиш недорасъл му трябват севернокорейски войници за да се справи с някакви села в Украйна,но Нато ще напада хахаха
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това не са го отразили по нашите СМИ, естествено. Но ключов грузински политик разказа как от НАТО дошли при грузинците и им казали-повоювайте няколко дена с Русия. Да отворят още един фронт. Грузинците се втрещили-ние сме малко народ и за 2 дена ще ни пометът. Натовецът-за няколко дена няма да ви избият всичките, а после се оттегляте по планините и сокаците, за да водите партизанска борба. Грузите още по-се ужасили и набързо изпратили драгите гости обратно. Но прибалтиките даже се натискат.
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Предполагам, сега Велика Германия - сърцето на Европа - ще си го премести в другия крачол.
4
10
 
11
 
! Отговори
Любопитен преди 4 часа
И ся кво, ще бомбардират Хамбург ли?? Или ще отровят водата в Дрезден (както опитаха в Швеция, ама не им се получи!)?
3
14
 
20
 
! Отговори
Мужик преди 4 часа
Ха ха ха, жужето император бил раздразнен но пък най обича да нарушава договори. Колко договора наруши с анексирането на части от Украйна?
2
19
 
14
 
! Отговори
Споко преди 4 часа
Русия знае как дасе справи с тази криминална организация.
1
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да плашат гаргите тия пияндури