Шефът на НАСА иска разследване на информации за разговори на Мъск с Путин

Ако е вярно, това би било тревожно, смята той
26 окт 2024 09:30, Стела Стоянова
123
Шефът на НАСА иска разследване на информации за разговори на Мъск с Путин
Снимка БГНЕС

Ръководителят на НАСА заяви, че съобщението за редовните контакти на милиардера и тръмпист Илон Мъск с руския президент Владимир Путин, трябва да бъде разследвано - и ако се окаже вярно, "би бил обезпокоително" за множество американски агенции. Това предаде изданието „Политико“.

„Не знам дали тази история е вярна. Мисля, че трябва да се разследва“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън, който преди това е бил сенатор от Демократическата партия във Флорида. Той сподели това на срещата на върха на световната икономика на Semafor. „Ако историята е вярна, че е имало множество разговори между Илон Мъск и президента на Русия, тогава мисля, че това би било тревожно, особено за НАСА, за Министерството на отбраната, за някои от разузнавателните агенции“.

Нелсън имаше предвид съобщението на „Уол стрийт джърнъл“ от четвъртък, че Илон Мъск - най-богатият човек в света и един от най-известните и богати поддръжници на Тръмп - е бил в редовен контакт с руския президент от 2022 г.

Путинският говорител Дмитрий Песков отрече информацията, като каза, че Мъск и Кремъл са имали само един телефонен разговор. Мъск не отговори веднага на искане за коментар.

Компанията на Мъск, SpaceX, има множество договори с НАСА. В петък сутринта екипаж от астронавти на НАСА се върна на Земята от Международната космическа станция, използвайки капсулата Dragon на компанията. Нелсън каза, че отношенията на агенцията със SpaceX „са основно“ чрез нейния президент и главен оперативен директор, Гуин Шотуел и компанията е била „феноменално успешна“.

Високопоставеният член на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс, който е демократ от Ню Йорк, нападна Мъск след обвиненията, които според него „повдигат много сериозни въпроси“. „Вече знаем това: Илон Мъск и неговите предпочитани кандидати Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс не разбират и не се интересуват от националната сигурност на САЩ, а само от собствените си лични интереси“, каза Мийкс в изявление. „Така че те са лесни инструменти за използване от Владимир Путин – независимо дали за разпространение на дезинформация от Кремъл или за налагане на „мир“, който би принудил Украйна да се предаде.“ В изявление говорителката на кампанията на Тръмп Каролин Лийвит защити Мъск като „лидер в индустрията, който се среща веднъж в поколение“ и подчерта, че Тръмп „ще възстанови своя мир чрез силна външна политика за възпиране на агресията на Русия и прекратяване на войната в Украйна”.

По-рано Тръмп каза, че ако бъде преизбран, ще назначи Мъск да ръководи комисия по ефективност, която може драматично да промени федералното правителство.

Мъск предложи своите сателити „Старлинк“ на Украйна в началото на войната, но оттогава спря да ги финансира и ограничи използването им от украинската армия. По-рано тази година докладите на украинското военно разузнаване установиха, че „Старлинк“ се използват от руската армия.

Мъск е налял близо 120 милиона долара в кампанията на Тръмп и бързо се превърна в един от най-големите поддръжници на бившия президент, появявайки се на сцената с него на митинг в Бътлър, щата Пенсилвания. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: НАСАПутинМъск
Още от Русия
Охраната в затвора ИК-6 измъчвала Навални, а след това замела следите си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
1
 
! Отговори
Скучно и точка преди 10 часа
Мъск както и Оранжевия Дони се обади да проси пари от феодала
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Ве, демокрация, демокрация ама трябва да слушкаш и изпълняваш, не е разрешено да си говориш с тоя и оня в демокрацията, я ми то и през комунизма беше така.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
С чиповете от откраднатите перални, хладилници и печки руснаците направиха дронове и ракети та изкъртиха окрайна и нато. Ало геiропа акъла къде е и кой ще баламосвате? С тоалетните чинии руснаците какво правят? Искандери ли?
22
5
 
1
 
! Отговори
ру Блата преди 10 часа
Кефи ме как наричат песа "ПУТИНСКИ ГОВОРИТЕЛ" хахахахахаххахахааххаххххх
21
1
 
4
 
! Отговори
Русофобски вой преди 10 часа
Щом русофобите вият на умряло значи всичко върви по план!
20
3
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 10 часа
Аз пак сам афганофил, афганистанците ме кефят повече от роснаците :P
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Корейците са още в Корея, но укронацягите и натовските жонки пуснаха кафево по бикините муахахахаха
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Денацификацията и демилитаризацията на така нар. окрайна си върви с пълна сила, а русофобите у нас и по света 4ишкат кръв!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Забогатял като васко маслото - от апартейд
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Войната ще приключи когато Русия приеме нормалните евроджендерски ценности и легализира еднополовите бракове и смяната на пола.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Здравейте укропитеци, дезертьори почиващи на Слънчака! Здравейте роби-русофоби и краварски центове! Как върви контранаступа?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Нали имате демокрация, ве? Какво ви интересува с кого си говори Мъск. Малко по-скромно го давайте, че всичките ви спътници са на Мъск. И космическите програми. НАСА вече е само фирмено лого.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Star Link бачка за укронацистите, какво сте се размрънкали бе русофоби? Без тази връзка укронацистите са обречени
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
ЩЕ ИМА ИЗРИТВАНЕ НА РУСОФИЛИ ОТ САЩ
11
1
 
0
 
! Отговори
Граматик преди 10 часа
Елон! Елон! Елон! Така се пише на български малкото му име!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Алоооууу насаджии...вместо да се занимавате с глупости, гледайте някой астронавт да не засегне в космоса, както стана с Боинг (понеже там някои псевдо-инженери са назначени само защото са жени, чернокожи, от третия пол и т.н.)....и да дойде Мъска да ви спасява. Щото дотам сте я докарали след 4г. байдъновци в управлението........
8
4
 
11
 
! Отговори
Хъмерикън Дрийм преди 10 часа
Е нали в Америка има свобода на словото, защо да не си говори с който иска Мъск. Алоу НАСА ходете да снимате 2-а серия на кацане на Луната. Хахаха смешници. Или да си взривите някоя друга совалка. Добре, че е Мъск да прати два прилични кораба.
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Никога не съм го харесвал. Още повече като разбрах, че всичките му деца са правени с пипетка. Най-богатият мъж на планетата не знае как се правят деца. На къде отива света...
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
КраВарски просто*тии