Защо Западът подценява Северна Корея?

Намесата на Ким Чен Ун във войната в Украйна отразява опасен обрат
28 окт 2024 19:40, Гергана Попова
44
Защо Западът подценява Северна Корея?
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Първата стъпка към световна война". Така Владимир Зеленски описа очакваното пристигане на севернокорейски войски на фронтовата линия на руско-украинския конфликт.

Западни служители по сигурността предупреждават от месеци за нарастващо сътрудничество между "ос от противници", съставена от Русия, Северна Корея, Иран и Китай. Подкрепата на Северна Корея за Русия е най-драматичното доказателство досега за тази ос в действие, пише Financial Times.

Специалистите по Северна Корея обаче бият тревога от месеци. През януари двама водещи наблюдатели на Северна Корея, Робърт Карлин и Зигфрид Хекер, предупредиха : "Ким Чен Ун взе стратегическо решение да започне война".

Карлин ръководи екипа на Държавния департамент на САЩ, работещ по Северна Корея в продължение на десетилетия, а Хекър е бивш ръководител на лабораторията в Лос Аламос. И двамата са посещавали Северна Корея много пъти. В съвместната си статия те предупредиха, че Ким се е отказал от усилията си да подобри отношенията с Америка в полза на политика на конфронтация с Южна Корея и САЩ. Те заключиха мрачно: „ Северна Корея има голям ядрен арсенал. . . с потенциално 50 или 60 бойни глави. . . Неотдавнашните думи и действия [на Ким] сочат към перспективите за военно решение с помощта на този арсенал.

През годината признаците на радикализация в политиката на Северна Корея се умножиха. През юни Русия и Северна Корея подписаха пакт за взаимна отбрана . Северна Корея също така официално се отказа от целта за евентуално обединение с юга и вместо това определи Южна Корея като непримирим враг. През последните седмици Пхенян също взриви пътища, свързващи двете Кореи.

Подобно на Си и Путин, Ким Чен Ун изглежда е убеден, че САЩ са в дългосрочен упадък. Той може да почувства историческа възможност да надделее над враговете си, като част от по-широко глобално пренареждане, което Си приветства като "велики промени, невиждани от век".

Твърди се, че Китай се притеснява от нарастващата близост между Русия и Северна Корея, което намалява влиянието на Пекин върху двете страни. Но тя остава договорен съюзник на Северна Корея - която Китай все още смята за решаващ буфер срещу САЩ в Азия. Китайците знаят също, че нарастващото напрежение на Корейския полуостров може да затрудни САЩ да защитават Тайван. Много от същите военни ресурси на САЩ са заложени за отбраната както на Тайван, така и на Южна Корея. Всъщност някои вашингтонски анализатори вече спекулират за възможността за едновременни конфликти на Корейския полуостров и Тайванския пролив.

Налице е неприятна тенденция на запад да се третира Северна Корея като шега - земя на неподходящи костюми и лоши прически, която е по-вероятно да пусне комично меме, отколкото ядрено оръжие.

Освен че минимизира страданието на севернокорейския народ, третирането на режима на Ким Чен Ун като шега сериозно подценява неговите възможности. Бедността в Северна Корея не означава, че режимът е изостанал във всяко отношение. Вместо това, това свидетелства за пълното пренебрежение на Ким Чен Ун към благосъстоянието на обикновените хора в полза на военното развитие. Въпреки изолацията на режима, той успя да създаде ядрени оръжия - нещо, което по-богатите и по-добре свързани страни като Иран и Сирия не успяха да постигнат. Севернокорейците също са разработили балистични ракети и значителни нападателни кибер способности.

Ким вече е доставил милиони снаряди на Русия, които дадоха предимство на режима на Путин в артилерийската му война с Украйна. Сега севернокорейските войски изглеждат готови да влязат в битката . Първоначалните западни спекулации са, че те може да действат вътре в самата Русия - може би като се противопоставят на украинските сили, които са окупирали части от района на Курск, или просто действат като поддържащи роли.
Но западният анализ постоянно подценява радикализма и агресията както на Путин, така и на Ким Чен Ун. Така че не може да има гаранция, че севернокорейците също няма да се присъединят към руската офанзива в самата Украйна.

Във война, в която се смята, че над 600 000 руски войници са били убити или ранени, пристигането на около 10 000 севернокорейски специални сили едва ли би наклонило везните. Но страната има 1,3 милиона активен военен персонал, четвъртата най-голяма сила в света. По-голямата част от тях са зле обучени и зле екипирани новобранци. Но Путин винаги може да използва повече пушечно месо за своите офанзиви на „месомелачката“.
И какво има в това за Ким Чен Ун? Текущите спекулации се съсредоточават върху трансфера на технологии и пари от Русия. Но севернокорейският лидер може също така да очаква евентуален бъдещ конфликт на Корейския полуостров. Ако той подкрепи Русия в европейска война, може ли Русия един ден да му върне услугата в азиатски конфликт?

Всичко това поставя много трудни въпроси пред САЩ, ЕС и Южна Корея. Всички те се стремяха да избегнат ескалация, както в Украйна, така и на Корейския полуостров. Но скоро може да се изправят пред избор. Позволете на Русия да победи Украйна с помощта на Северна Корея - и след това обмислете променената картина на сигурността в Европа и Азия. Или рязко да увеличат собствената си подкрепа за Украйна и готовността си да поемат рискове в изправянето срещу ос от противници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Русия
Президентът на Швейцария иска падане на забраната за реекспорт на оръжие за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Тап преди 48 минути
Запада подценява не само Северна Корея а всички защото е бял, пухкав, изключителен, безсмъртен, незаменим, центъра на света и само там свети слънцето. При всички останали е обратното.
39
0
 
1
 
! Отговори
ха ха ха хаааа преди 1 час
Байдън иска да седне на масата да преговаря със Северна Корея! Президентът на САЩ Джо Байдън призова за преговори Москва, Пекин и... Пхенян. Съединените щати са готови за преговори с Русия, Китай и Северна Корея за намаляване на ядрените оръжия, каза Байдън. A скоро ще му се наложи да включи и Иран в призивите. A Медведев написа - "Все едно да преговаряме с Хитлер през 1945 г".
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Малкият Ким ги нарита всички западняци, всички говорят за Северна Корея и се страхуват от Северна Корея.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Те и за голташка пРосия копейките разправяха, че са втори в света ама трета год не могат да се справят с 25 пъти по-малка държава и вече са дали на 600 хил жертви и ранени. Жертви невиждани от ВСВ. А колхозниците са още по скъсани и от колхозниците.
36
2
 
3
 
! Отговори
3 та Световна Война преди 1 час
ЗАПОЧНА В КРАЯ НА 2019 КОГАТО ПУСНАХА БИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ ковид... ПРЕЗ Първата Световна Война ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЕВРОПЕЙЦИ УМРЯХА НЕ В СРАЖЕНИЯ, А ОТ ТРЕСКА от СКАЛИСТИТЕ ПЛАНИНИ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ 1916 г. в Европа от американските войници... ЛЪЖЛИВО и ТЕНДЕНЦИОЗНО НАРЕЧЕНА : испанска болест ИЛИ грип... Единствено ИСПАНИЯ обявяваше новини за развитието на епидемията, в останалите европейски държави имаше цензура, И ТОВА БЕШЕ ЛОВКО ИЗПОЛЗВАНО за ЗАБЛУДА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ...
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нещастна рашка спъва обединението между двете Кореи както пречи да намерим общ език с Македония .
34
2
 
4
 
! Отговори
8989 преди 1 час
Вземете карта и вижте Сеул на колко километра е от Северно корейската граница, вижте и релефа и кой е на височина. 20 - 30 километра и почват кварталите на Сеул.
33
8
 
4
 
! Отговори
о. з. Тольо Пандев преди 1 час
Възхвала за лидера Ким Чен Ун !!! НРБ + СССР + КНДР = ВЕЧНА ДРУЖБА!
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В КНДР бездомни кученца и котки НЯМА! Просто...всичко е...изядено!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До НЯКОЙ А Украйна не е ли суверенна държава бе?
30
9
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 час
Дали ще се намери някой на обясни на Урсулата и компания, че Русия е суверенна държава и може да приема на своя територи каквито си войски иска, а Израел не може да напада други държави когато си иска. Още няколко дни и чичко Тръмп ще обясни на ЕС и на Украйна дали войната е по-добра от мира.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Освиркаха Виктор Орбан в Тбилиси! :))))
28
7
 
7
 
! Отговори
Тя преди 1 час
"Първа стъпка към световна война,"така зеления определи корейски воени в Русия ! Тоя понеже губи войната е готов да запали цял свят !
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бил съм в Северна Корея... Кучета там има но се движат на сто метра от Човека... Останали са само тези Живи дето се пазят от Човека... А нищо не мога да ти помогна освен да ти дам Съвет... Ако отидеш там... Можеш да бъдеш Изяден....
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не е ли редно, ако Северна Корея изпрати войници в Украйна да убиват, НАТО да изпрати 3-4 дивизии да им начупи мpъсните тикви??Kaквото повикало...
25
6
 
12
 
! Отговори
Забелязал преди 1 час
DAEWOO, KIA MOTORS, HYUNDAI, SAMSUNG, LG...от едната страна...Купичка ориз, вехта рубашка, каскет и значка на Вожда - от другата ...ТИ ИЗБИРАШ!
24
13
 
8
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 часа
До 16. Невнятник, когато България беше оградена с телени мрежи и се стреляше на месо, също имаше голяма популация. Хората са свободни същества и сами преценяват къде да живеят и работят. В Северна Корея само животните имат право на свобода. Затова, освен да се множат, друго не им остава.
23
5
 
4
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Победих цру 3. Не я подценява 4. Това се нарича пропаганда и е насочена към слугите на запада да стават още по доволни слуги
22
4
 
9
 
! Отговори
Ветеринар преди 2 часа
А не трябва да подценяваш Северна Корея ! Защото ако севернокорейците решат да " наминат" към Запада , всички изкилифинчени ***, кученца, пуделчета, помиярчета ще бъдат сготвени и няма кьораво псе да остане за разхождане.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Бузанчо