Трябва ли да бъде унищожен вирусът на едрата шарка?

Русия и САЩ все още го съхраняват в свои лаборатории
Обновена: 17 май 2011 16:20 | 17 май 2011 16:19,
20
Трябва ли да бъде унищожен вирусът на едрата шарка?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Победата над едрата шарка е един от най-големите научни триумфи. Тази седмица Световната здравна организация (СЗО) трябва да реши какво да прави със съхранените образци на вируса на тази опасна болест.

Едрата шарка бе изкоренена в целия свят към 1980 г. благодарение на масовото прилагане на ваксината срещу нея. До този момент смъртността при това заболяване бе 30%.

Вирусът Variola обаче продължава да съществува в две лаборатории в света – в САЩ и в Русия, пише Би Би Си.
По време на 64-тата асамблея на СЗО трябва да бъде взето решение относно унищожаването на вируса в двете лаборатории. Въпросът се дискутира от 1986 г.

Едрата шарка може да се върне

Докато вирусът на едрата шарка съществува, се запазва и рискът от „изтичането му”. Но САЩ и Русия се опитват да убедят в необходимостта от продължаване на изследванията на Variola, в случай че болестта се завърне в резултат на биологично оръжие например.

Освен това има опасения, че вирусът съществува и в други лаборатории.
В свой доклад от 2010 г. професор Джефри Симт от Лондонския университет говори за „удивителни постижения” по време на изучаването на вируса на едрата шарка.

Няма вирус – няма ваксина

Остава обаче проблемът с ваксините. Учените разработват все по-нови такива, но заради изкореняването на заболяването те няма върху кого да бъдат изпитани.
Здравният министър на САЩ Кейтлин Сибелиус изказа мнение, че в момента е прекалено рано да бъде унищожен вирусът на едрата шарка. Тя потвърди намерението на САЩ в един момент да бъдат заличени запасите с вируса, но не сега.
"Трябва да продължим работата, докато не получим безопасни и ефективни ваксини и антивирусни препарати. Унищожаването на вируса е символичен акт, който може да забави развитието. Това ще направи човечеството уязвимо”.
„Ние вече направихме всички възможни изследвания. Въпросът е обсъден с много държави. Вирусът трябвада се унищожи, за да не може никой да го използва или да го получи отново”, категоричен е Доналд Хендерсон – директор на програмата на СЗО за изкореняването на едрата шарка през 70-те години на миналия век.
Британският вирусолог Джон Оксфорд смята, че това е трудно решение, но добавя, че „няма причини за унщожаването на вируса, на нас просто инстинктивно ни се иска да го няма”.
Според него става въпрос да унищожаването на цял вид организми и винаги е трудно да се предвиди до какво би довело това.

Гласуването

Трудно е да се предскаже как ще гласуват 193-те страни членки на СЗО.
Обикновено мнението на индустриалните държави се различава от това на развиващите се страни. Последните смятат, че е по-важно да се отстрани реалната опасност, а не да се правят опити да се предотврати потенциална заплаха. Развитите държави обаче са на друго мнение.

В крайна сметка страните членки на СЗО не са задължени да спазват решенията на организацията. Тя не може да задължи САЩ и Русия да унищожат вируса на едрата шарка. Ръководството може да реши да не поставя въпроса за гласуване и да отложи решението.

„Никой не иска да демонстрира безсилието на Световната здравна организация, когато държавите игнорират решенията й”, казва проф. Хейман, бивш зам.-директор на СЗО по въпросите на безопасността и околната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
ехх преди 12 години
от как пуснахме хамериканците да си правят бази у нас сме им експерименталните плъхове-всяка година нов вирус,нови ваксини,нови похарчени милиони... излиза че пияните руснаци ползват вирусите си само ако се налага по предназначение,а хамериканците просто за забавление си ги пускат пък и по някой лев пада...
18
2
 
7
 
! Отговори
Пандора не е мит преди 12 години
Май наближава времето за преосмисляне на гръцката митология. Кутията на Излиза, че Пандора изобщо не е била фантастична измислица, а боговете от Олимп всъщност са си били най-обикновени хора от тогавашните научни среди - дотолкова ситуацията сега с тоя вирус е сходна, че чак страх да те хване като си го помислиш. Ликвидирането на болестите, съхранението им само за лабораторни цели, унищожителното любопитство на неуките... Има върху какво да се замислим.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ваксинирайте се *** с *** :)
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ваксинирайте се *** с *** :)
15
3
 
12
 
! Отговори
лекар войвода преди 12 години
питайте бриджит бардо...що няма комитет за защита на вирусите и бактериите, нал и те душици носят....
14
1
 
23
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Така е,с единствената разлика че вече не са нации а корпорации. Корпорации които са финансово по-могъщи от много държави и оперират глобално.Потърсете "Световната конспирация срещу здравето" в Гугъл.
13
25
 
10
 
! Отговори
Еколог преди 12 години
Долна лъжа! Само най-промитите мозъци вярват на тия глупости за ваксините и шарката, истината е че ваксините са създадени за биологичен контрол и причиняват аутизъм, а болести преди човек да почне да осквернява Природата не е имало въобще!
12
5
 
40
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Така е за жалост като бях по малък вярвах в добрината на хората и като цяло бях позитивен ... поотраснах и видях нещата са правене на пари от капиталисти олигарси а ние обикновенните хора сме просто временно на Земята в техните очи докогато те решат да не пуснат някой нов вирус и да намалят популацията и да спечелят от смърт-а на невинните както винааги :( ние сме роби точно на тези безскрупулни нации ... РУСИЯ ... САЩ ... ИЗРАЕЛ ... и т.н.
11
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата фармацевтична промишленост в световен мащаб е една огромна машина за пари. Нарочно се създават само лекарства за симптомите,но не и за причините за болестите. Ами цялата далавера със скъпите ваксини за свински грип за които само България е похарчила милиони левове НАШИ пари? Смехотворния свински грип от който са починали 2ма човека на кръст и то не е сигурно дали е от него.
10
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Да не е провокиран въпросът от последната серия на "The Event" ?
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не трябва да се унищожава, защото без образци от вируса няма бази за сравнение ако се наложи да се диагностицира, нито може да има ваксина!
8
0
 
11
 
! Отговори
Avok преди 12 години
До 123.И докато бродят, една част умират или биват осакатявани от вирусни заболявания. Едва ли ти се иска да си един от тях.
7
7
 
13
 
! Отговори
някой преди 12 години
След време като се появи едра шарка някъде да знаете откъде е тръгнала.
6
12
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Поредната безмислена статия... Това, че хората не боледуват (повечето) се дължи на мащабни ваксинации.. добре, ами по тая земя бродят стотици милиони, които никога не са виждали ваксина!
5
6
 
23
 
! Отговори
брей преди 12 години
Да се съхраняват вируси с медицински цели !!!! А и откъде може да тръгне епидемия , щом от 30 години няма случай на заболял освен от тия хранилища ?
4
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо все си мислите, че някой се чуди как да ви унищожи? Ако беше така нямаше да гоните 6 милиарда, скоро 7, а след 50 години 9. И все някой разбираш ли в конспирация, а търтеите се множат...
3
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще съхраняват, ами. Нали трябва след някоя друга годинка да плъзне епидемия, че да засилят продажбите на фармацевтиката... Видяха че със смешния свински грип не връзва както очакваха, така че може и шарка да ни пуснат...
2
6
 
31
 
! Отговори
space invader преди 12 години
не разбира се, а ако ни нападнат извънземни? може да го ползваме като биологично оръжие. нали така изпукаха гадините във "Война на световете"!!!
1
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ММ да и като се намери добра ваксина вируса вместо да бъде унищожен ще бъде пуснат сред населенията на света, защото инвестицията за създаването на ваксината трябва да се възвърне от някъде в най къси срокове, защото ако я унищожат вируса не се знае кога пак някъде някой ще има нужда от ваксина, може да мина тмесецче дори и години, а парите трябва да се възтановят че да се вкарат в други изследвания и за създаване на други вируси.