Филм с три номинации за Оскар открива "София филм фест"

Официалното закриване на 13 март е с балканския шедьовър "Сън в зимна нощ" на сръбския режисьор Горан Паскалевич.
7 фев 2005 14:07,
Филм с три номинации за Оскар открива "София филм фест"
Кадър от филма "Вера Дрейк" Снимка: www.veradrake.com

Филмът на Майк Лий "Вера Дрейк", с три номинации за "Оскар", ще открие 9-ия Международен "София филм фест" на 4 март в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от "Арт фест". Номинациите са за най-добър режисьор и оригинален сценарий - Майк Лий, и най-добра актриса - Имелда Стонтън.

Официалното закриване на 13 март е с балканския шедьовър "Сън в зимна нощ" на сръбския режисьор Горан Паскалевич. Филмът е носител на специалната награда на журито на 52-ия кинофестивал в Сан Себастиан - 2004, и наградата SIGNIS. Има и почетна награда от конкурса "Златна котва" за средиземноморско кино на фестивала в Хайфа, Израел.

"Вера Дрейк" (Великобритания/Франция, 2004) "пребори" 21 заглавия на 61-ия фестивал във Венеция през септември 2004 г. и получи "Златен лъв" за най-добър филм и купа Волпи за най-добра актриса - на Имелда Стонтън. Между отличията на продукцията са още 5 Британски независими филмови награди '04 - за най-добър филм, за актриса, за актьор - на Фил Дейвис, за поддържащ актьор - на Еди Марсън и за режисура. Имелда Стонтън обра наградите на критиката от Чикаго, Торонто, Сиатъл, Ню Йорк, Сан Диего, Лос Анджелис, Националната асоциация на филмовата критика в САЩ, наградата на Европейската филмова академия за най-добра актриса.

Майк Лий е режисьор на над 30 филма ("Тайни и лъжи, "Голи", "Животът е сладък"), на част от които е и сценарист. Не обича да се съобразява с правилата на комерсиалното кино, по-скоро е привърженик на реалистичното до краен предел и наситено с критика и психологизъм кино.

"За мен историята, която филмът разказва, е от изключително значение. Холивуд игнорира сценария, на първо място там е: кой е актьорът, който ще играе, или кой е режисьорът, а след това сценарият се нагажда спрямо тях и изискванията на продуцентите. Аз не се подчинявам на това," казва режисьорът.

Най-новият му филм - "Вера Дрейк", чието действие се развива в Лондон през 1950 г., е за "живота и за начина, по който го живеем" по думите на автора. Вера (Имелда Стонтън) е посветена на семейството, двете си деца, близките, съседите. Никой не подозира, че вече двайсет години тя се занимава с нелегални аборти.

Изпълнителката на главната роля Имелда Стонтън играе в британски филми като "Разум и чувства", "Влюбеният Шекспир", филмите на Кенет Брана по Шекспировите пиеси "Сън в лятна нощ" и "Дванайсета нощ".

В "Сън в зимна нощ" Горан Паскалевич отново се обръща към следвоенна Сърбия и преплита съдбите на бившия затворник Лазар с две босненски бежанки - Ясна и болната й дъщеря Йована. Героите се опитват да загърбят болезненото си минало и да обърнат нова страница в живота си. Лазар иска да забрави затвора, а Йована - съпруга си.

Изпълнителят на главната роля Лазар Ристовски е и продуцент, а в актьорския състав са брат му Йован и съпругата му Даница. Артистът е известен на българската публика най-вече от ролята на Петър Попара-Църния от легендарния балкански епос на Кустурица "Ъндърграунд". Ристовски е един от най-популярните сръбски актьори, с двайсетгодишна кариера (46 филма като изпълнител, включително като сценарист и продуцент). Участва във филмите, които се занимават с най-болезнените теми от новата сръбска история и заклеймяват войната и агресията - "Буре барут" (1998) на Горан Паскалевич, "Бяло облекло" (1999г.), на който е сценарист, режисьор и продуцент, както и "Бумеранг" (2001) - сценарист и продуцент. За главната си роля във филма "Сбогом двайсети век" той печели наградата за най-добър актьор на Fanta Festival през 2000 г.

Горан Паскалевич е сред най-изявените съвременни сръбски режисьори. Роден в Белград, завършил Филмовата академия в Прага, още с дебютния си игрален филм "Плажният пазач през зимата" той печели наградата на критиката в Берлин. Продуцент, режисьор и сценарист, бил е и художник на филма си "Слуга" (1975). Като режисьор има над 30 документални и 13 игрални филма, представени на най-престижните кинофоруми като Кан, Берлин, Венеция.

Филмът му "Буре барут" по сценарий на Деян Дуковски е отличен с наградата на международното жури във Венеция и на ФИПРЕССИ - за най-добър европейски филм на 1998 г. През 2001 г. Горан Паскалевич попада в топ 5 на класацията на VARIETY за режисьор на годината - заедно с Нийл Джордан, Стивън Содърбърг, Едвард Йанг, Ласе Халстрьом. Филмът му "Как Хари се превърна в дърво"(2001) бе представен на 7-ия "София филм фест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание