Режисьор: Директори на театри използват вратички, за да плащат заплати

Бойко Илиев: Левон Манукян и Румен Бечев са честни хора
4 окт 2024 23:15, Инна Ангелова
1
Режисьор: Директори на театри използват вратички, за да плащат заплати
Снимка: Bulgaria ON AIR

Със заповед на министъра на културата Найден Тодоров директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев бе освободен от длъжност. Заповедта е влязла в сила от днес. Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 000 лева на обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян.

В предаването "Денят ON AIR" режисьорът Бойко Илиев сподели, че според него това са честни хора и назначенията не са фиктивни.

“Всички назначения, които е направил Левон Манукян, както и Румен Бечев, са с определена цел. Левон Манукян се опитваше да върне филхармонията. Преувеличено е всичко това. Струва ми се, че това е част от предизборната кампания. Неслучайно е Разград и неслучайно е Смолян. Тази ДПС война продължава и на културно ниво", коментира режисьорът.

По думите му Румен Бечев е назначил актьори, за да може да се оправдае пред Министерството на културата и да получи субсидия.

"Той е принуден да върши тези хватки, а не да прибира той за себе си пари. Самата система, която е наложена от Министерството на културата, дава тези възможности. Министерството определи цена на билета за субсидиране 20 лв., не повече. Ако продадеш билет за 25 лв., не можеш да го субсидираш. Определиха, че може да отидеш в НДК, но ще получиш субсидия не за 4 000, а за 500 седящи места, колкото имаш в театъра. Определиха колко външни души могат да играят - до 50%", каза Илиев пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос може ли да има действащ механизъм, който да прилага контрол, Илиев отговори, че системата е сбъркана.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Театър
Схема за милиони и в театъра в Смолян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.