Определиха претендентите за наградата "Джеймисън" на София филм фест

Пет игрални, четири документални и три анимационни филма се състезават за наградата "Джеймисън" на 10-ия "София филм фест" през март
6 фев 2006 14:20,

Пет игрални, четири документални и три анимационни филма се състезават за наградата "Джеймисън" на 10-ия София филм фест през март. Претендентите за отличието за  най-добър български късометражен филм е определила селекционна комисия с председател Александър Янакиев.

Избраните анимационни филми са "А+Е" на Цветомира Николова, "Наска" на Борис Клисурски и "Черно на бяло" на Андрей Цветков по сценарий на Боян Биолчев.

Документалните  финалисти са "Един киноман в началото на века" с режисьор Петър Одаджиев и сценарист Боряна Матеева, "Една студена кока-кола през студената война" на Дамян Петров, Евгения Атанасова и Ирина Недева, "Любовта е . .. " на режисьора Иван Тонев, и "Майки и дъщери" на Майя Виткова и Светослав Драганов.

Игралните филми, които ще участват в състезанието за "Джеймисън", са "Индийско орехче" на Ема Константинова, "Калоян и Соня" на Богиня Найденова, "Mарт" на Игор Христов и Методи Петров, "Приказка за растенето" на режисьорката Ева Димитрова  и "Хотел, гълъби" на Димитър Сарджев.

Наградата "Джеймисън" е сребърна статуетка върху варовикова основа, дело на световноизвестния ирландски скулптор Кевин О`Дайъри, както и 6000 евро.  Отличеният  филм се представя в специална програма на фестивалите, които присъждат наградата "Джеймисън", а също и на фестивала в Кан - на Седмицата на критиката, след специална селекция.

София филм фест е първият фестивал в Източна Европа, на който бе присъдено отличието - през 2003 г., и първият фестивал, на който наградата "Джеймисън" се връчва четири последователни години. Конкурси за наградата "Джеймисън" в последната година са организирани в рамките на 15 европейски кинофестивала и 3 международни фестивала извън Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание