Комедия на Монти Пайтън предизвика огромен интерес на София филм фест

Снощи в рамките на фестивала бе показан друг също толкова силен филм - „Не ме търси“, който напълно заслужено е награден с Европейска филмова награда '05 за най-добър оператор
11 мар 2006 14:56,

Поради големия зрителски интерес комедията „Животът на Брайън“ на легендарната британска група комици „Монти Пайтън“ ще има извънредна прожекция на „София филм фест“, съобщиха организаторите.

Прожекцията е на 12 март в зала 1 на НДК вместо филма „Девета рота“, който няма да бъде излъчен на феста.

Дълго време „Животът на Брайън“ (1979 г.) е бил забранен в някои щати на САЩ, както и в Англия заради силната си и провокираща сатира.

Освен че е четлива пародия на холивудските епоси, филмът парадоксално се оказва едно от най-реалистичните екранни изображения на древността.

„Монти Пайтън“ знаят нещо, непознато на историческите саги със саби и сандали – хората са едни и същи, без значение в кой период от историята живеят. Винаги спорят, лъжат, мамят, ругаят, прикриват малодушието си с кухо перчене, злоупотребяват с власт, сляпо следват последните моди и се присмиват на глупостта. Животът на Брайън ни учи, че единственият начин за заклет индивидуалист да оцелее в притворния, слабоумен свят е да възприема живота винаги само от светлата му страна, отбелязва критиката.

Снощи в рамките на фестивала бе показан друг също толкова силен филм - „Не ме търси“, който напълно заслужено е награден с Европейска филмова награда '05 за най-добър оператор. Лентата е носител и на три номинации за най-добър филм, за режисура и монтаж.

По един много красив и вълнуващ начин филмът разказва на пръв поглед тривиалната история на липсващия баща, разгулния актьор и застаряващия плейбой, който тепърва открива ценностите в живота си.

Със сигурност обаче „Не ме търси“ не разочарова с усещането за нещо познато. По-скоро очарова с изненадваща смесица от хумор и сантименталност на фона на картини от Дивия Запад, игрални зали, затънтени градчета, кръчми, в които се предлагат варено-пържени домашни картофки и джинджифилова бира – среда, в която успява да се впише дори и изтупан в костюм и вратовръзка застрахователен агент, тип агент Смит от „Матрицата“.

„Не ме търси“ ще бъде показан още два пъти по време на „София филм фест“ - в Дома на киното на 16 и 18 март, съответно от 23:00 и 20:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание