Турската група Баба Зула ще закрие 10-ия „София филм фест“

Със своя уникален звук, роден от комбинацията на традиционни инструменти, съчетани майсторски с електронни елементи, "Баба Зула" задава ново измерение в турската фолклорна музика
17 мар 2006 13:44,
Турската група Баба Зула ще закрие 10-ия „София филм фест“
Турската група ще свири преди излъчването на документалния филм "Музиката на Истанбул". Снимка: BabaZula.com

Турският музикален феномен "Баба Зула" ще изнесе концерт на 19 март в зала 1 на НДК, на официалното закриване на 10-ия Международен "София филм фест" с документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин "Музиката на Истанбул" - балканския отговор на "Буена Виста соушъл клъб", съобщиха организаторите.

Познатият на българската публика Фатих Акин е сценарист, режисьор и съпродуцент на "Музиката на Истанбул". Последният му филм, с който той спечели нашите киномани - "Срещу стената", е носител на над десет престижни награди от международни фестивали, между които и "Златна мечка" от Берлинале-2004.

Този път немският режисьор от турски произход разказва в жанра на документалното кино. Всички възможни предубеждения, които сте имали спрямо турската музика, ще изчезнат тутакси, след като се докоснете до уникалното и богато съчетание от музикални стилове в "Музиката на Истанбул", отбелязват познавачи.

Филмът се опитва да разкрие пред погледа на човека от Запада музикалното лице на изкушаващия, опасен и еротичен град. Истанбул е средище на музиканти и артисти от цял свят, които използват изворите на ориенталската музика за вдъхновение.

Фатих Акин документира изпълненията на музикантите от групите "Баба Зула", "Ориент Експрешънс", "Думан Репликас" и други и оставя зрителите сами да усетят не само музиката, но и пулса на живота в мегаполиса.

Магичната история "Музиката на Истанбул" е заснета през 2005 г. и ще се разпространява на български екран от "Арт фест".

Музикантите от "Баба Зула" започват кариерата си с артистични импровизации, превърнали се по-късно в сериозни музикални произведения с оригинален стил и звук. Групата е основана през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая.

Със своя уникален звук, роден от комбинацията на традиционни инструменти, съчетани майсторски с електронни елементи, музикантите от "Баба Зула" задават ново измерение в турската фолклорна музика.

През април 2003 г. групата изнесе концерт на фестивала "Пролет в Бурж" пред публика от 50 000 души. Левент Акман и Мурат Ертел са носители на наградата за оригинален саундтрак за музиката на филма "Девет", присъдена от Турската асоциация на писателите и сценаристите на Международния филмов фестивал в Анкара-2003.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание