Месец на Вим Вендерс

Поредната радостна вест, освен гостуването на големия режисьор в България и предстоящото издаване на 2 нови негови книги е, че започна и Месецът на Вендерс в София - с панорама от 21 негови филма
24 фев 2007 12:55,
Месец на Вим Вендерс
Снимка: www.wim-wenders.com
Вчера, с прожекцията-премиера за България на филма "Светкавици над Водата или Филмът на Ник", в Дома на киното започна месецът на Вим Вендерс. Прекрасното преживяване обаче едва сега започва, защото до 22 март ще бъдат показани цели 21 филма на видния германски режисьор.

Повод за панорамата е неговото предстоящо гостуване на 11-ия "София филм фест". Прожекциите ще бъдат и в кино "Люмиер" в НДК. Организатори са СФФ и Гьоте-институт.

На тазгодишното издание на фестивала, Вим Вендерс ще получи Наградата на София за цялостен принос в световното кино на специална галавечер на 6 март в зала 1 на НДК.

В панорамата са непоказвани у нас филми на режисьора, както и любими заглавия като "Криле на желанието", "Париж, щата Тексас" и "Буена Виста Сошъл Клъб".

Филмовата ретроспектива ще проследи най-важните заглавия от филмографията му. Българските му почитатели ще се докоснат до личния му свят, любимите му хора, музика и места по света, за които той разказва в документалните и игралните си филми.

Панорамата ще ни върне в 1971 г., когато заедно с четиринайсет други немски режисьори Вендерс създава продуцентското и дистрибуторско сдружение "Filmverlag der Autoren". Тази компания става ядро на новото германско кино и продуцира първите филми на Вим Вендерс, сред които са "Алената буква" от 1973 г. с блестящото изпълнение на Санта Бергер и "Алис в градовете", които ще имат специални прожекции на панорамата.

През 1976 г. Вендерс създава "Road Movies Filmproduktion Inc" в Берлин - компания, която до 2003 г. продуцира не само неговите филми, но участва в над сто други продукции. "Кралете на пътя" от същата година е черно бял road movie, който е провокиран от обиколка на Вендерс и екипа по провинциалните киносалони в граничните райони между Западна и Източна Германия.

В панорамата е също "Американският приятел" /1977/, прожектиран в България като "Правило без изключение" - филм, получил международно признание и забелязан от Франсис Форд Копола.

Следват "Хамет", "Филмът на Ник - Светкавици над водата", "Състоянието на нещата", "Motel Chronicles", култовите "Париж, щата Тексас", "Криле на желанието", научно-фантастичния "До края на света", "Толкова далеч, толкова близо" - продължение на "Криле на желанието". Ще бъде излъчен и забележителният "Отвъд облаците", заснет съвместно с Микеланджело Антониони, а също и "Лисабонска история".

За първи път у нас ще бъдат показани документалните филми "Токио Га" - за любимия на Вендерс японски режисьор Ясуджиро Одзу, и "Записки за градове и дрехи" - за друг приятел на Вендерс - японския моден дизайнер Ямамото.

Вим Вендерс особено държи на музикалните си филми и се очаква лично да ги представи пред публиката в София. За първи път в Източна Европа ще бъде прожектиран "Ода за Кьолн" /2002/ - уникален рокфилм за немската рок група БАП, свирила на една сцена с "Ролинг стоунс" и Брус Спрингстийн. Филмът, иронично наречен от Вендерс "Филм за родината", с право може да се смята за един от шедьоврите в жанра.

Година по-късно Вендерс създава "Душата на човек" /2003/ - част от продуцираната от Мартин Скорсезе поредица за блуса.

С "Обетована земя" /2004/, който ще се разпространява в българските кина успоредно с фестивала, Вендерс завършва своята Ел Ей трилогия, част от която са още "Краят на насилието" и "Хотел за един милион долара". Филмът се занимава с бедността и параноята в Америка след 11 септември 2001 година.

"Не ме търси" събира отново Вим Вендерс и носителя на "Пулицър" Сам Шепард - 20 години след култовия "Париж, щата Тексас". В миналогодишния акцент в програмата на София филм фест тандемът припомня печелившата си формула: силна драматургия, талантлива режисура и безкомпромисна актьорска игра. Филмът носи на Вендерс номинация за "Златната палма" и наградата на Европейската филмова академия за операторско майсторство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание