Четири Оскара на София филм фест

След като бяха раздадени Оскарите се разбра, че почти всички номинирани тази година филми са стигнали или ще стигнат до българската публика; 4 от тях са в официалната селекция на София Филм Фест
26 фев 2007 17:02,
Четири Оскара на София филм фест
Форест Уитакър взе Оскар за главна мъжка роля в "Последният крал на Шотландия". Снимка: СФФ

След като бяха раздадени Оскарите се разбра, че почти всички номинирани тази година филми са стигнали или ще стигнат до българската публика. Най-хубавото обаче е, че съвсем скоро ще можем да гледаме четири от филмите, които бяха наградени на церемонията вчера.

Защото те са в официалната (и очевидно - неслучайна) селекция на 11-ия международен филмов фестивал София Филм Фест .

Филмът на Ал Гор "Неудобната истина" (An Inconvenient Thruth) спечели Оскар за най-добър документален филм и най-добра песен. Филмът закрива официалната програма на феста и ще може да бъде видян в Зала 1 на НДК на 11 март от 20.00 ч. Тепърва посланието на Гор и компания за последиците от глобалното затопляне ще достигнат до българските зрители и ще предизвикват горещи дебати във всички слоеве на обществото.

"Животът на другите" (The Lives of Others) на дебютанта Флориан Хенкел фон Донерсмарк грабна очаквано статуетката за чуждоезичен филм на награждаването на Академията. Водещият немски филм на 2006 година е отрупан с най-престижните отличия на Европейската филмова академия и в родината си. Премиерата му е на 5 март от 18.30 в кино „Люмиер”, като ще има още една допълнителна прожекция.

"Последният крал на Шотландия" (The Last King of Scotland) на Кевин Макдоналд взе чрез уникалния актьор Форест Уитакър наградата за мъжка роля. Филмът е британската гала на СФФ и ще бъде прожектиран на 4 март от 20.30 в Зала 1 на НДК. Игралният дебют на режисьора последва триумфалната му кариера в документалното кино.

"След сватбата" (After the Wedding) на датчанката Сузане Биер бе номиниран за чуждоезичен филм и имаше своето достойно състезание с "Животът на другите". Той ще може да бъде видян още на 4 март в кино „Люмиер”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание