Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма

Ужасно полезна информация какво ще има днес - 6 март, в програмата на всички кина, които излъчват филмите на София филм фест. Вижте тук!
6 мар 2007 11:53,
Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма
Снимка: София Филм Фест

 

Днес в Зала 1 на НДК от 20.00 часа почитателите на режисьора Вим Вендерс , който вчера пристигна в България, могат да видят специалната прожекция на възстановеното копие (с оригинални цветове) на филма „Париж , щата Тексас”. Преди прожекцията СФФ ще връчи наградата на община София на германския режисьор!

 

В кино Люмиер:

От 11:00 часа в зала Мати режисьорът Вим Вендерс ще представи своята книга „Усещане за място“, ще разговаря със студенти, почитатели, кино творци и журналисти.

От 18:30 почитателите на режисьора Ким-Ки Док, могат да видят още един от шедьоврите му -филмът „Лъкът”.

Елегичен разказ за любовта, възпрепятствана от външни обстоятелства. „Лъкът” е най-музикалният от 12-те филма на оригиналния корейски режисьор. Заснет в познатия от предишните уникален стил, с абстрактно-реалистичния си декор „Лодката” напомня и за камерните японски филми от началото на 60-те години.“

От 21:00 часа можете да видите филма на режисьора Андреа Арнолд „Червен път”.

В него Джаки постоянно държи под око стена от монитори в частната охранителна компания, която осигурява надзора на разнебитена кооперация в Глазгоу. Не изглежда като да влага кой знае какво отношение, докато един ден не зърва на един от дисплеите Клайд - мъж, за когото интуитивно се досещаме, че е изиграл определяща роля за нейната самота. Завръщането му и нейният неуморен интерес към него постепенно разкриват една класическа, но и съвременна история на загуба, отмъщение и изкупление.

 

В Дома на киното

От 11.00 е прожекцията на късометражния филм на режисьора Чавдар Чернев Прекъсната линия” от селекцията на JAMESON.

Мария - млада актриса, се прибира при мъжа си след представление. По пътя колата й се разваля. В желанието си да се обади на мъжа си, Мария попада в психиатрична клиника и остава там много по-дълго отколкото трае едно телефонно обаждане.

След него можете да видите филма на режисьорите Кийт Фултън и Луис Пепе Братя по съдба” по романа на Брайън Олдис. Двамата режисьори заснемат мейкинга на „Дванайсет маймуни” на Тери Гилиам.

В началото на 70-те години двама братя сиамски близнаци са изстреляни от провинциалната неизвестност до покварата на пънк-рока. Разказан в плътна плетеница от стилове – рок-документален филм, изповед, готически хорър – този филм е много повече от просто сумирането на тези части. В най-интимните си моменти филмът разкрива над красивата, наситена, но на моменти задушаваща връзка, която игнорира същинската идентичност и усамотение.

От 13.30 часа е прожекцията на късометражния филм на режисьора Кристина Николова „+-‘’ от селекцията на JAMESON.

Крехко момиче преследва силен мъж по улиците на празен град. Мъжът тича бързо, опитва се да й се изплъзне, поглеждайки слънцето от време на време с вампирски страх. Когато слънцето залязва, той спира успокоен, оставяйки я да го настигне. За няколкото минути на магическия залез те могат да бъдат заедно... Аха да се целунат, но нощта настъпва. Те започват безкрайната си гонитба отново, само че този път тя бяга от него.

Веднага след това можете да видите филма на режисьора Крис Краус„Четири минути” .

Този възторжен, вдъхновяващ филм разказва за две жени с бурно минало, намерили утеха и обич една в друга. Благодарение на класическата музика те преодоляват препятствията, които обществото изпречва на пътя им, и се впускат в хаотична и съвършено непорочна лудешка любов.

От 16:00 часа можете да видите филма на режисьора Кристофер Нилсен „Свобода за Джими”.

Четирима смотаняци, трима бабаити, петима заклети вегетарианци и един милион причини да бъде освободен един надрусан слон – всички те като анимационни герои.

Свобода за Джими” започва с историята на четирима непрокопсани антигерои – Рой Арни, Од, Газ и Бълхата, които напускат улиците на родния си град, за да работят с "шоумена" Стромовски при гастролите на западащ руски цирк.

 

В Кино Ларго

От 17:00 часа можете да видите филмът „Гуча”, с който се откри 11-София Филм Фест.

От 19:00 часа ще бъде показан филмът на режисьора Кирил Михановски ”Мечтата на рибаря”

В бразилско селце 17-годишният Жуси си изкарва прехраната, като се гмурка за омари. Тайно е влюбен в самотната майка Ана, която мечтае да види свят. Един ден от големия град пристига Рожериу и започва съперничество за вниманието на жената.

От 21:00 часа можете да гледате филмът „Еуфория” на режисьора Иван Вапирев, който взе голямата награда за дебют - Варшава ’06 и участва в конкурсната програма на Венеция’06. Иван Вапирев е автор и на пиесите „Археология на сънуването” и „Кислород” - пиеса, която Галин Стоев постави в театър 199.

Сюжетът на филма разказва за живота на Вера, която живее със съпруга и дъщеричката си в селце край река Дон. На една сватба среща Паша.Тя не се поколебава да избяга с него. Ревнивият Валерий тръгва по дирите на двамата влюбени, решен да сложи край на страстта им.

Euro Cinema

От 18:30 часа можете да видите дебютния филм на датския режисьор Петер Фог Изкуството на плача” по романа на Ерлинг Йепсен.

Датско градче през 70-те години на 20-ти век: семейството на млекаря е образцово в своя социален живот, но е истински ад зад затворените врати на дома си. Тревожен, но и комичен в най-напрегнатите моменти, филмът разказва за порастването на едно необикновено малко момче.

От 20:45 часа можете да видите филма на режисьора Ханс-Кристиан Шмид „Реквием” - носител на множество престижни награди.


Филмът разказва за млада жена със склонност към религиозни екстази и за неуспешната поредица от екзорцизми, на които е подложена и които в крайна сметка я убиват.
Мечтателните, мистични моменти на Михаела се редуват със свенливите, неуверени взаимоотношения с връстниците й. След което – изневиделица – напрежението на момичето неудържимо и болезнено изригва в епилептични кризи. От скрити страхове Михаела отхвърля психиатрията и другите възможни медицински разрешения на своя проблем и се обръща за помощ към младия напорист свещеник Мартин Борхерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание