Съдби на емигранти и други истории

Документалното ни кино на София Филм Фест
1 мар 2010 15:03, Петя Славова
4
Съдби на емигранти и други истории
Кадър от филма "Роднини". Снимка: София Филм Фест

Общо 16 български документални филма ще бъдат представени пред публиката на София Филм Фест.

Сред тях са „Градът на жените баданте” на Стефан Командарев, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Кметът” на Адела Пеева и Антоний Дончев, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, “Нощ над града” на Ирена Даскалова, “Сега и завинаги” на Драгомир Шолев.

Eто и първите три от тях.

Режисьорът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” представя новата си документална творба „Градът на жените баданте”.

Разтърсващ, емоционален, не оставящ никого безразличен, сюжетът на филма разказва за нелеката съдба на „италианските” майки от Вършец, оставили тук семействата си.

Това е филм и за мъжките сълзи на съпрузите им в самотните вечери.

Филм за вечната борба между материалното и духовното, за дилемата да останеш тук с „богатството” на семейството, близостта и общуването, но без перспектива за съществуване или да избереш тежката съдба на жена-баданте (баданте е италианска дума и означава професия на жена, грижеща за стари, болни и умиращи хора срещу заплащане и живееща 24 часа в денонощието в дома им), за да осигуриш материалното благополучие на близките си.

Сценарист на „Градът на жените баданте” е Диана Иванова, в основата на историята стои животът на нейна братовчедка от Вършец.

Филмът „Роднини” на Иглика Трифонова разказва забележителната история на Шевкет Чападжиев, който започва пътя си като беден емигрант, пристигнал в САЩ от малко село на българо-турската граница. Днес той е сред най-богатите хора на континента.

Как се е вградил в новото общество и какво българско пази в сърцето си известния американски индустриалец с родопски корени – всички тези отговори дава филмът.

Екипът е сниман в Мадан, където са останали роднините на Чапа, и в Чикаго, където той живее сега със семейството си. Камерата на Рали Ралчев се е изкачила на 44-ия етаж на небостъргача „Джон Хенкок” - в градският апартамент на милионера, а къщата му се намира в предградията на Чикаго.

Чападжиев бяга от България през 1963 г. и пристига в Америка със 75 цента в джоба. Работи като келнер и в печатарския бизнес.

Със спестените пари купува на старо печатарски машини и понеже е бил в същия бизнес и в България, знае как да печели пари.

Новият филм на Иглика Трифонова показва как съвременната глобализация може да въздейства позитивно върху човешките отношения.

Шефкет Чападжиев остава българин и в новия свят - няма значение дали е в Мадан или в Чикаго, той не променя отношението си към хората и към ценностите в живота.

Душевно богатият човек си остава такъв, където и да живее. Герои на филма са и съпругата на родопския българин - еквадорката Маги, както и двете им дъщери Сабрина и София. С много топлота семейството говори за сина им, болен от церебрална парализа, за когото всички се грижат в чикагското си жилище.

„Кметът” на Адела Пеева и Антоний Дончев е разказ за живота и делата на инж. Иван Иванов, най-дълго управлявалия кмет на София през ХХ век. Той стои начело на столицата цели десет години, три месеца и 15 дни.

Осъден от Народния съд на смърт и впоследствие на доживотен затвор като „германски агент” и за „провеждането на профашистка политика”, той е следен още докато е бил кмет заради съмнението, че поддържа комунистите.

Първият градоустройствен план на София, създаването на „Голяма София” чрез присъединяването на околните села, изграждането на Рилския водопровод и на язовир Искър са част от неговите дела, неоправдано забравени от днешните поколения.

Филмът е опит да се отдаде дължимото на този изключителен човек, като едновременно с това се разкаже и за трудните и размирните времена, в които е живял и работил.

В „Кметът” освен актьорите Валентин Танев, Захари Бахаров, Иван Юруков, участват и дъщерите на Иван Иванов – Бистра Иванова-Манова и Елза Иванова-Маринтьова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз ще гледамбългарско кино, но не мислех да пиша коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
стаканофф преди 14 години
Зрители ще има, ако филмите са добре направени!Това е истината.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като гледам колко коментари има, надали..
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
дано да има и зрители на българско кино, толкова много игрални и документални наши филми не е имало