Мики Манойлович като Достоевски

Филмите за днес на София Филм Фест
8 мар 2010 10:16, Петя Славова
2
Мики Манойлович като Достоевски
Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава с филма на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

Прожекцията е в кино "Люмиер" от 13,30 часа.

В него ще видите актьорите Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ани Пападополу и музиката на Стефан Вълдобрев (както и самия него).

От 15,30 отново в същата зала е немският филм „Йерихон”. Режисьорът Кристиан Пецолд ни представя своя съвременен римейк на „Пощальонът звъни винаги два пъти”. В тази версия на класическия ноар главният персонаж Томас се завръща от Афганистан и случаен инцидент го среща с Али, който го взима на работа като шофьор. Филмът поема нов обрат, когато Томас разбира, че Али е женен за гореща млада блондинка.

От 21,00 часа гледайте „200 мотела”. Това е жизнерадостен и маниашки филм на специалния гост на София Филм Фест – Тони Палмър, който разказва за живота на момчетата от „Мадърс ъф инвеншън” по време на турне. Основните притеснения на музикантите са да намират красиви групита и да си получават хонорарите за участията.

В Дом на киното от 13,30 часа ще се прожектира „Срещу течението” – част от Международния конкурс. Режисьорът Питър Калахан избира за главната роля актьорът Джоузеф Файнс. Персонажът му е на млад човек с трагично минало, който решава да направи нещо значимо в живота си, а именно да преплува 150-те мили на река Хъдсън.

Като част от тази прожекция е предвиден и късометражният „Фарът” на режисьорката Велислава Господинова.

От 16,00 часа вижте още един филм от международния конкурс – „Пътуващо кино”. Историята ни връща към 60-те години на миналия век в изолирано планинско селище в Трансилвания, където стар камион е превърнат в кинокаравана, прожектираща руски пропагандни филми.

Филмът ще бъде последван от късометражния „Храс!” на Благой Костов.

В 18,30 започва „Ливан”, носител на Златен лъв от Венеция 2009 г. Филмът разкрива ужасите на войната през очите на четирима 20-годишни парашутисти, които се оказват приклещени насред вражеска територия и между стените на един танк осъзнават, че не са емоционално и психически подготвени за това, което се случва.

От 21,00 часа е филмът „Младият Джон Ленън”. Тук виждаме ранните години от живота на един темпераментен тийнейджър, който мечтае за нормално семейство. Но понеже е лишен от него, бяга във вълнуващия свят на рокендрола, където открива сродна душа в лицето на тийнейджъра Пол Макартни.

Следва късометражният филм „Приказки” на Николай Василев.

В "Одеон" от 18,00 часа гледайте филма на италианския режисьор Джулиано Монталдо „Демоните на Санкт Петербург” с Мики Манойлович в ролята на Достоевски. Той се оказва човекът, който може би ще предотврати покушение срещу член на царското семейство

В 20,30 започва „Чисто сърце” на Марион Лен, която е част от журито на тазгодишния фестивал. Филмът ни разкрива провинциалното френско общество през XIX век и по-точно една скромна и мила прислужница, която не може да забрави първата си любов. Но въпреки огорчението, сърцето й е пълно с обич и тя с готовност я раздава на всички.

В 17,00 часа в "Евро синема" можете да видите шведския „Покани ме да вляза”, който освобождава вампирските филми от изхабените клишета. В този покоряващ разказ за самотата и любовта се срещат пренебрегваният от всички 12-годишен Оскар и неговата съседка и вампирка Ели. А обичта между двамата се появява и без близки планове на кръвясали зъби.

От 19,15 гледайте „Объркана броеница”, който е още едно предложение от балканския конкурс. Филмът ни представя историята на трима души, които живеят в Истанбул. Това са мюезин, който току-що пристига в града, момиче, което иска да стане монахиня, и букинист от Истанбул.

От 21,00 часа е прожекцията на руския филм на Иван Вирипиев „Кислород”. Режисьорът разказва за живота в Русия в десет глави, с които илюстрира Десетте Божи заповеди. Филмът е като колаж от видеоклипове, които предават мъдростта на Стария завет.

Прожекциите във Френския институт започват от 18,30 часа с документалния филм „Млади сърца” на Стивън Уокър и Сали Джордж. Те ни показват репетициите на хор „Млади сърца”, чиито хористи са на средна възраст 81 години.

В 21,00 часа може да гледате още един филм от документалната програма. „Рецепти по история” на Петер Керекеш. Той проследява военната история на XX век чрез историите на готвачите в армията, представени с богата палитра от лица.

Днес режисьорът Ян Шикъл ще представи два свои документални филма в Чешкия център.

От 18,00 часа ще видите „Татенце и Лили Марлен”. Историята е разказана през погледа на малката Ева, която си спомня за стопанството във Велиховки, но най-вече за своите родители: татенце и Лили.

В 19,15 започва „Махване с крила на пеперуда”. Той предлага поглед към семейството на композитора Вацлав Феликс в периода от 30-те до 80-те години на XX век.

И в Руския културно-информационен център от 18,00 часа ще има прожекция. Там ще се покаже филмът на Сергей Соловьов „Сто дни след детството”.

По време на пионерски лагер Мита получава слънчев удар и от този момент започва да гледа на съученичката си Лена по съвършено различен начин.

Докато чете Лермонтов, на него му хрумва да си гипсира крака, за да придобие загадъчен вид и да привлече вниманието на любимото момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
препоръчвам на всички да гледате "Покани ме да вляза" - това е страхотно интересна вампирска история с деца, направо кърти
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За култура и кино няма коментари.Що ли?