Младите лъвове и наградата Jameson

Тази година ще се връчи отличието за 10-ти път
14 мар 2012 14:06, Петя Славова
0
Младите лъвове и наградата Jameson
Снимка: София Филм Фест

Наградата e създадена като съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската асоциация на филмовите фестивали преди 14 години. Първоначално наградата се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 г. В миналогодишното издание София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey връчиха 9-ата наградата за най-добър български късометражен филм на режисьора Павел Веснаков за 17-минутния игрален филм „Влакове”.

Показателно е израстването на творците, спечелили приза през годините. Носителят на наградата Jameson за 2005 г., Драгoмир Шолев, през 2011 г. спечели Голямата награда на София Филм Фест с филма си „Подслон“. Наградата Jameson през годините е била присъждана и на вече утвърдили се имена като Андрей Паунов и Борис Десподов, Петър Вълчанов, Светла Цоцоркова и други.

За селекцията на 12-те най-добри късометражни филма беше поканена специална комисия в състав: Камен Донев (актьор и режисьор), Геновева Димитрова (киновед), Мариан Вълев (актьор), Крум Родригес (оператор) и Павел Веснаков (режисьор, носител на наградата Jameson за 2011 г.). Те определиха следните филми: махва границата между зала и екран.

Това видяхме най-добре във филма „Пина” на Вим Вендерс. Така в кината днес редом до черно- белия ням филм „Артистът” присъства „Hugo” (реж. Мартин Скорсезе), който е последна дума на екранната илюзия.
Как, според Вас, се промени изображението в най-новите български филми?

В българската кинематография операторската школа винаги е била с безспорни качества. Във всички периоди от развитието на нашето кино операторите са били с великолепни постижения. Това е валидно и за най-новото поколение оператори, те успяват да създадат на екрана високоорганична визия. Едно от най-големите достойнства на националното ни кино е неговата изобразителна култура.

АДАПТАЦИЯ

Анимация, 2011, 3 мин
Режисьор: Петя Златева

БАЩА

Анимационно-документален, 2012, 17 мин
Режисьор: Иван Богданов и екип

В КРАК С ВРЕМЕТО

Документален, 2012, 14 мин
Режисьор: Антон Парталев

ЖЪЛТО КУЧЕ

Игрален, 2012, 27 мин
Режисьор: Мария Николова

ОЛЕГ ТЯНКОВ - ХУДОЖНИКЪТ ЖИВОПИСЕЦ

Документален, 2012, 23 мин
Режисьор: Владимир Андонов

ОТИВАМ В ИТАЛИЯ

Игрален, 2012, 25 мин
Режисьор: Ивайло Марков

РЕЗЕРВАТ “СЕВЕРОЗАПАД”

Документален, 2011, 23 мин
Режисьор: Пламен Николов

СУТРИН

Игрален, 2012, 15 мин
Режисьор: Неда Морфова

ЧЕ СМЕ СЕ ВИДЕЛИ

Документален, 2011, 16 мин
Режисьори: Яна Б. Таваниер, Стефан Кръстев, Андрей Гетов

ЯЛОВИНА

Игрален, 2011, 24 мин
Режисьор: Михайло Коцев
MERCI
Анимация, 2011, 8 мин
Режисьор: Господин Неделчев-Дидо

REW DAY

Анимация, 2011, 7 мин
Режисьор: Свилен Димитров
Международното жури на 16-ия София Филм Фест ще посочи победителя по време на официалната церемония по награждаването на 17 март от

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари