КАТ дебне шофьорите спират ли на зебра, пешеходците – как пресичат

От началото на годината в София са загинали 18 пешеходци
10 окт 2012 19:02, Красимир Ангелов
25
КАТ дебне шофьорите спират ли на зебра, пешеходците – как пресичат
Снимка: Булфото

36 пешеходци по-малко са пострадали при пътни инциденти спрямо същия период на миналата година, сочи статистика на столичната дирекция на "Пътна полиция".

Служителите на КАТ обаче констатират, че със започването на есенно-зимния сезон се увеличават пътните инциденти с участието на пешеходци заради намалената видимост.

За намаляване на този тип инциденти пътните полицаи започват засилен контрол за водачи, които не дават предимство на пешеходни пътеки, и за пешеходци, които пресичат на различни от определените за това места, предупреждават от „Пътна полиция“.

Полицейските служители ще следят за допускани нарушения и ще налагат глоби по фишове както на шофьорите, така и на пешеходците. Стойността на глобата за пешеходец, пресякъл на червен светофар или не на пешеходна пътека, е 50 лева, а за водач, отнел предимство на пешеходец, 100 лева.

Статистиката сочи, че от началото на годината в София са загинали 18 пешеходци, като три от случаите са на пешеходни пътеки.

Най-много от пострадалите са възрастни хора над 64-годишна възраст – 12 загинали и 97 ранени. 90 % от пътните инциденти с пешеходци пък стават след 18 часа.

От "Пътна полиция" в столицата отчитат и сериозно увеличение на броя на глобите спрямо същия период на 2011 година.

От началото на годината до 5 октомври в София са санкционирани общо 4599 пешеходци за неправилно пресичане, като в сравнение с миналата година броят им е почти двоен – за 2011 година са глобени 2252.

Близо 5 пъти повече са глобените шофьори, които не дават предимство на пресичащите по пешеходни пътеки. До началото на октомври техният брой е 5115, срещу 1075 през същия период на 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Спиридон преди 11 години
Не да ми прави пози на червен пешеходен светофар, гони автобус и ми маха с ръка да спра. Следващите ще ги сгазя, дяволите ги взели!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ако от КАТ се чудят къде да застанат - да зповядат на светофара на мария луиза и стамболийски - там всяка сутрин и вечер купчина хора, между които и аз се опитваме да стигнем от единия до другия тротоар между колите - ако решат да спрат!Да направят правила за велосипедистите - глоба за тях не видях да е предвидена. Крайно време освен за велоалеи да се поговори и за задължения - не да се бутат между колите като луди, а на светофарите да се мислят хем за пешеходци хем за мпс-та!
17
2
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
ти си много ограничен *** . я се огледай и ще видиш около тебе колкото искаш *** - кореняци софиянци. няма по голяма *** от тъпите шопски ***. и от развалените "селяни" още не съм виждал като някои кореняци
16
3
 
10
 
! Отговори
шофьор преди 11 години
Шофьорска култура в България има! *** в Румъния, Украйна и Русия да видиш как карат! За жалост с тези глоби пешеходците стана много по смели и скачат пред колата, сякаш нарочно, а шофьора остава 1 лев гуми на асфалта, че ония тича като побъркан. И като започнат да се изреждат един след друг в колона, седиш и ги чакаш 2 минути, а зад теб става задръстване и това до следващата пешеходна, която е на 100 метра. Пешеходците са длъжни да се огледат и да преценят дали е редно да СКАЧАТ на пътното платн
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая държавица явно е решила да цица народеца си с пътни глоби и такси за лични документи.От 2016 щяло да има още по-нови лични карти,които да сменят токущо сменените вече...книжките от догодина - 5-годишни,цената нагоре засега с 10 лв.,та пожарогасители,та стикери,та незнам си кво...кога са тия избори,бе братче...цело лето на фарове,като некой ***,и на секо кьоше 2 тъпака на моя издръжка,молещи се да е изгорел барем единия...щото на юлското слънце е много опасно само с 1 фар,как да не е...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tui im e rabotata da debnat po dobre te da debnat ot kolkoto voda4ite da po4nat da gi debnat 4e togaz stava interesno
13
4
 
2
 
! Отговори
bb преди 11 години
Полисионерите да пазят!! Та те имат толкова много работа-да пият кафета във всички близки бензиностанции, да пазят проститутките,дрогдоставчиците, да се чудят как да стачкуват за пари,а сега и за пътно движение да следят!!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО ПЕШЕХОДЦИТЕ! Пресичаите на определените за целта места без да тичате.Вчера една жена пресече на бул.Мадрид тичешком бутайки количка и гледайки в земята,щяхме да се премажем но дори не си вдигна главата.А полицая които седи на бул Левски и глееееееееда дали ще спреш на п.пътека ако глобява неправилно пресичаштите пешоходци (прави се че не ги вижда)ще събере повече глоби отколкото от шофъорите
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както си караш колата, така ходиш пеша, така и детето си учиш... Не е ли по-добре, вместо да се чудят как да вкарат часове по религия в училище, да има задължително изучаване на правилата за движение? Па дано след 2-3 поколения не се избиваме по пътищата като на война...
10
2
 
4
 
! Отговори
gost преди 11 години
сериозно не сам видял в малките градове досега подбно не6то дано да се даде на4ало 6тото там е доста зле като цяло с това особенно пе6еходните патеки имам 4уството понякога 4е неискат да спират савсм наро4но се едно 6те летят не знам какво е това безобразие дано да се кротнат
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости на търкалета. От маршрута ми до работа всеки ден се наглеждам на нарушения на едни и същи места. Както от пешеходци така и от шофьори. Тия в кат само си почесват....
8
5
 
11
 
! Отговори
законност преди 11 години
И поради что глобата е различна за пешеходците и шофьорите? В цял нормален свят санкцията се базира на възможните последствия , а у наше село за минаване на червено санкцията е като да си паркирал неправилно ...Страната на физкултурните милиционери ...За да караш кола изкарваш курс по ЗДП , в същото време има навсякъде колоездачи, които участват в същият този трафик- пътища ,знаци , светофари...Те знаят ли ги , след като не са били на курс ? Или независимо кой е виновен , го отнасят водачите ...
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам, всички пешеходци да са със светлоотразителна жилетка, който няма - 50 лева глоба.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдааааа, голяма селяния има по нашите пътища. Никаква култура на шофиране. Никаква колегиалност. Горко на женичките ви. Защото каквито сте на пътя, такива сте си и у дома. Пълни и завършени ***. Естествено има и свестни и интелигентни шофери, за които само респект. Ама за разни ретардери, използващи пътя за себедоказаване, за гъзареещи се на пътя и заиграващи се със собствения си, а най-вече и с живота на други хора - шутове в празната манерка и отнемане на книжката до живот.
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само *** не спират на пешеходна пътека и само *** пресичат неправилно. Наблягам- има разлика между селянин и ***. Селяндурът е манталитет. Пример- Студентски град в София. Само коли с регистрации У, РК, РА и подобни карат като откачени и не признават пешеходни пътеки. От друга страна само мякащата ***, която е дошла не да учи, а да се напива в София си няма идея що е то зебра и къде трябва да пресича. Накрая и с претенции, ако пресича на забранено място, а колите не спрат
4
3
 
13
 
! Отговори
Шофьор и пешеходец преди 11 години
Няма толерантност на пътя, неадекватно поведение на нито една от двете страни - пешеходци и шофьори. Поведението на пътя ни характеризира като манталитет - груби, егоистични и нечовечни, това сме вече българите. И няма извинение за поведението ни! Негативните ни черти, няма да променят бъдещето ни.
3
6
 
36
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Заглавието да се чете: "КАТ впрегнат да пълни бюджета. Цецо удря рамо на Дянков"
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля някой по-компетентен да обясни какво да правим в междублоковото пространство където тритоарите са заети от реклами, сергии, или ги няма, и са паркирани автомобили без разстояние за преминаване- как да се защитя, когато някой ми спре да ме бие, че му ходя пред колата??? Искам да знам кой следи и за скоростта по тези улици по които малките келе$и ускоряват максимално, за да им се чуе двигателя и да привлече внимание?!
1
0
 
10
 
! Отговори
миньор от горубсо преди 11 години
няма увеличение за вас ,няма и окопи да изкопаете се е тая