2900 лв. ще получава кметът на София, 2200 лв. - районните

СОС гласува увеличение на заплатите от 1 юли
Обновена: 12 юни 2014 14:46 | 12 юни 2014 14:46, Анисия Иванова
53
2900 лв. ще получава кметът на София, 2200 лв. - районните
Архив: Булфото

Столичният общински съвет (СОС) гласува увеличение от 1-ви юли на заплатите на кмета, на председателя на Столичния общински съвет и на общинските съветници. Съветът гласува и увеличение на възнагражденията и на кметовете на райони, на кметства и кметските наместници.

С приетото решение основната месечна работна заплата на кмета от 1 юли ще е в размер на 2900 лв., а таванът, който може да получи, е 3100 лева. До момента основната месечна заплата на кмета на София е 1860 лева.

Председателят на Общинския съвет ще получава 2320 лв. или 80% от заплатата на кмета. В момента възнаграждението на Елен Герджиков е малко под 1700 лв.

Заплатата на общинските съветници ще е 60% от кметската или 1392 лв. До момента те получаваха около 1100 лв.

От 1 юли заплатите на кметовете на 24-те столични райони ще бъдат по 2200 лева, с изключение на кметовете на "Младост" и "Люлин", които ще получават по 2300 лева на месец. Кметовете на кметства в София-област ще получават от 800 до 1200 лева.

След гласуването столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че решението за актуализация на заплатите не засяга администрацията на Столична община.

Тя обясни, че предложението за районните кметове е подкрепено от Столичния общински съвет.

Причината е, че те отговарят за управлението на райони като "Люлин" и "Младост", които могат да се сравнят със  средно големи за мащабите на България градове, и законът позволява те да бъдат мотивирани подходящо, мотивира се кметът.

"Аз смятам, че това е важно, защото те подписват договори за много големи суми, а получават сравнително ниски заплати”, каза Фандъкова.

„По отношение на моята заплата искам категорично да кажа, че никога не съм поставяла въпроса за моята лична заплата. Предложението на СОС е свързано и с факта, че заплатата на общинските съветници е съотносима със заплатата на кмета”, заяви столичният кмет.

На въпрос дали актуализацията на заплатата на кмета ще означава добра оценка за работата му, Фандъкова каза, че според нея това не е оценка за работата на който и да е кмет, а за отговорностите, които имат кметовете по отношение на огромните ресурси, които управляват.

Председателят на СОС Елен Герджиков обясни, че кметът на най-големия и труден за управление град заслужава да получи близко до максималното позволено месечно възнаграждение. По настояване на Фандъкова обаче увеличението на нейната заплата не е максималното позволено. Председателят на СОС каза, че той също не се е възползвал от максимално увеличение, заплатата му е 80 на сто от тази на кмета, а не допустимите 90 процента.

За общинските съветници в СОС това е второто увеличение на заплатите за тази година, след като през януари съветниците приеха месечното им възнаграждение да стане 70 процента от заплатата на председателя на СОС.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
пък нашия получава 3 000 - нищо ,че цялата община има 25 000 жители.....като има кой да му ги гласува........
44
0
 
3
 
! Отговори
bg turkish man преди 9 години
A ЗАПЛАТИТЕ ЗА НАРОДА??????????ААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
1
 
1
 
! Отговори
iiii преди 9 години
ДА СЕ ЗАДАВЯТ ДАНО
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е заплатата им от държавата - сиреч джобните им пари. А я напишете колко получават от неправителствените организации: "Отровено общество", "Фридрих Науман" и пр. За Украйна разбрахме, че се им платили 5 милиарда, а колко в България?
41
5
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Ало, плювалниците: а 2 милиона на хидроинженера Доган за Цанков камък? Или не ви е удобно да си спомните? А 7 милиона за консултантски услуги за Белене? Че то Моника плаща повече на троловете за неграмотните им "коментари", щото носят огромна отговорност и имат манталитет на каруцари! А що пари се дадоха да се докарат 70 000 маргинала в Сф на митинг в подкрепа на правителството, че да може Серго да целува Лютфи и да му се извинява. Е, за благодарност ДПС го пре*ба, обаче общината почисти после!
40
1
 
8
 
! Отговори
стоян преди 9 години
Не е важна заплатата, а това което се краде под масата. Почти 2 милиарда годишно в София, нека им е зле на юнаците общинари. Ама нали има ***, дето *** от едни теменужки и безумните кръгови на тази крадла. Утре пак ще я изберат, *** народ, бандитска държава!
39
2
 
4
 
! Отговори
SOFIANSKI преди 9 години
a HARODA gladyva tova e ISTINATA pylna MIZERIA kolko sme typi
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тая София много се е издигнала бе.Доскоро си мислех,че е най-кирливата столица в света,а то се оказа,че столицата на Конго е малко по-грозна.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Фънди и честито!Всичките по фармацевти и медици да ги пръснеш.
36
6
 
3
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Като махнеш 550 лв. удръжки и става 2350
35
14
 
12
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Съгласен съм с Пич, заплата от 2900 брутно е просто смешна за кмет на столица в ЕС. Все пак един средноопитен програмист взима толкова, а кметът отговаря за двумилионен град.
34
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето коментирали тук мислят първосигнално и сравняват мижавите си заплати на продавачи с кметска. Тъй като сте малко тъпички, ще се опитам да ви го обясня с прости думи - това са постове, на които се вземат решения за дългосрочни договори за милиони. За да имаме добро управление, тези хора трябва да се добре компенсирани, защото иначе те ще са корумпирани и няма да работят в наш интерес. Не че не сте прави-с тези заплати пак ще лапат, просто защото са ниски и нямат какво да губят ако ги хван
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА КАКВО УСНОВАНИЕ ГИ УВИЛИЧАВАТ , СРАМОТА ВСИЧКИ СА ЗА ЗАТВОРА
32
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
ДО 33 номерПич айде вземи да се изместиш от София в някой друг град на България и работи там в някоя фирма (без работа от типа на фрии лансърите от разстояние) и ще се убедиш че по втвоите стандарти сис е превърнал в слабак и мързеливец. Пробвай тогава пак пиши.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ги харчат за лекарства! ***.
30
1
 
25
 
! Отговори
Малкият Иванчо преди 9 години
Кога ще вземете решение за актуализация на заплатите и пенсиите на останалата част от населението? Или на баба ми на село й стигат 140 лв.? Безсрамници!
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кметицата да оправи подлезите и малките улички в кварталите,а не само да луска главните улици за да покаже колко се грижи за вида на столицата.Лустрото накрая.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е върха на безобразието. Малко ли крадат, че и заплатите си увеличават. НЕЗАБАВНА ОСТАВКА заради гаврата с бедните данъкоплатци!!!
27
1
 
31
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Битието определяло съзнанието. Пък после се чудим защо някои са с четиристайно съзнание, а други, колкото на боксониера. Приятели, не сме бедни затова, че не можем да нахраним бедните, а затова, че не можем да нахраним богатите. Егати алчността! А какво да кажем за заплатата на един хирург,от който зависят човешки животи?А за заплатата на един учител, на който поверяваме децата си, за да ги образова? А за един шофьор на автобус?И куп др.отговорни професии. Разликата е очевадна,безочието-също.
26
3
 
7
 
! Отговори
Поля преди 9 години
Не са ни проблем заплатите , нито кметските нито депутатските. Големия проблем го няма в във ведомостите за заплати. Н