"Манджа стрийт" е в историята: Студентски град става семеен квартал

Все повече млади избират да останат в кампуса и след завършването
Обновена: 30 юли 2019 13:54 | 28 юли 2019 17:27,
78
"Манджа стрийт" е в историята: Студентски град става семеен квартал
Снимка: Facebook

Емблематичната за Студентски град "Манджа стрийт" беше закрита заради строежът на нова сграда в началото на месеца. Будките за бързо хранене, които работеха денонощно са вече в историята, мястото е заградено и почва строеж.

На мястото, където преди властваха дюнери и палачинки ще се построи частно общежитие с подземни гаражи.

“Това е решение на собствениците на терена. Явно е дошло времето тези стари нелицеприятни помещения да бъдат заменени с нещо друго”, казва Димитър Дилчев, кметът на района, пред "24часа".

Още по темата


Студентски град - семеен квартал

Заради новото строителство вече не е рядкост по улиците на Студентски град да се видят семейства с малки деца и майки с колички. Причината е, че много от завършилите студенти са свикнали с квартала и предпочитат да продължат да живеят в него, а в един момент стават семейни и децата им растат сред младите учещи. Кварталът разполага с множество денонощни заведения и магазини от всички големи вериги.

Има детска ясла и две детски градини, като към едната се изгражда пристройка и ще се разшири от тази есен. Все още няма училище, но от общината имат идея и набелязан парцел, на който да се построи.

“Във всеки блок виждам семейства с малки деца, но в Студентски град все още предимно се търсят имоти с цел инвестиция”, казва брокерът Петър Бонев. Той се занимава с продажби и отдаване под наем на апартаменти от 5 години и наблюдава силен интерес към наемите в квартала. Цените на едностаен апартамент са между 500 и 600 лв. на месец, а подажбите на кв. м започват от 1200 евро и растат според локацията.

В следващите 10 г. кварталът ще става все по-семеен, но и все по-студентски. От общината се опитват да върнат предназначението му на място за учене. Пилотният проект за изграждане на миникампусите на територията на Студентски град е вече готов. Предстои да бъде финализиран и на техническа фаза до два месеца, а при първа финансова възможност ще започне изграждането на първия от 12-те кампуса. Средствата за него ще бъдат отпуснати от Министерството на образованието.

“За изграждането на тези кампуси работим от февруари 2008 г. Тогава започнахме да мислим как да се запази незастроена площта около учебните заведения”, казва Дилчев и добавя, че на територията на кампусите обаче попадат над 250 дка частни земи. Първият предвижда в него да влязат 4 блока, които са на Минно-геоложкия и на Техническия университет. Те ще бъдат заградени в обща територия с велоалеи, градинки, паркинг и пропускателна бариера с охрана. Ще има и двуетажен паркинг с капацитет от 140 места.

Този тип малки кампуси в Студентски град биха решили множество проблеми на квартала, който с годините започна да губи своята функционалност. Ще се контролира достъпът до общежитията с бариера и охрана, ще се предпазят зелените площи и ще се ограничи шумът, защото заведенията ще останат извън загражденията.

Според Дилчев дискотеките в Студентски град са намалели за последните 15 г. “Не е това, което бяха преди време, и смятам, че и те като Манджа стрийт ще позатихнат”, казва още той.

Край на властването на дискотеките

Спокойствие ще има и по големите улици в квартала. Идеята е бул. “8 декември” между Студентския парк и зала “Христо Ботев” да стане пешеходна зона. Подобно на “Витошка” да е приятно място за разходка със заведения и магазини. Според кмета тя ще стане факт, когато започне изграждането на кампусите.

Спрямо последното преброяване към 2011 г. жителите на район “Студентски” наброяват 71 961 души. Населението му представлява 6% от това на столицата и го нарежда на пето място сред най-населените в София. Въпреки разрастването си, Студентски град заради временната адресна регистрация на студентите се води квартал от малък тип, а в действителност средно в него живеят близо 100 хил. души

Заради новите жилищни сгради обитателите на студентския квартал ще продължат да растат, а с това и трафикът по тесните му улици.

Често в пикови часове се получават задръствания. Все по-голям е проблемът с паркирането в квартала. Могат да се видят коли качени по тротоари, или паркирани в разкаляни междублокови пространства. По тази причина в началото на годината по молба на студенти от район “Студентски” намериха алтернативно решение на проблема. За да не спират колите в междублоковите пространства, бяха поставени огромни камъни, които пречат на автомобилите, но предпазват зелените площи.

Има идея за зониране на квартала, която съществува от над 3 години, разказва Дилчев. Предложението е тя да не бъде нито познатата синя, нито зелена зона, а в друг цвят и с преференции, като например колите да могат да престояват до 6 часа заради лекциите на студентите. “Това, което предлагам, е, макар че студентите не плащат данъци в София, да се направи промяна в наредбата и те да имат възможност да закупуват винетен стикер за паркиране в зони до периода на настанителната им заповед”, казва Дилчев и добавя, че рано или късно зона в квартала ще се появи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
до тъпанара преди 4 години
До Sofiaти щото много си просперирал :D :D
60
0
 
0
 
! Отговори
Кат преди 4 години
Искам да кажа, че се радвам, че разкараха манджа стрийт. За съжаление 'студентски град' вече далеч не е СТУДЕНТСКИ. Наглите майки, глупавите бащи и досадните им деца буквално се заселват тук. Толкова трябва да си изпаднал, че да си купиш имот тук..С всеки познат, който сме си говорили на тая тема достигаме до един извод - и да подаряват апартаменти, не бихме ги взели.. Веднъж изнеса ли се от тук съм си обещала, че ще го заобикалям ако ми се наложи да ходя до някъде и да мина от тук. NEVER AGAIN
59
0
 
4
 
! Отговори
Магистър преди 4 години
Онзи Софиянски съсипа целият град. Читавите студенти се учат в чужбина. Вече нищо Не става от територията. Мутренска работа.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.нар " студентски" град заслужава една атомна бомба, време е това отвратително, гну,сно, смрадливо място, където вирее ку.рвалъка, арабските дюнерджийници, турските кафенета, чалгарските дискотеки, мутренските заведения, стриптийзбаровете, да бъдат СРИНАТИ И ЗАЛИЧЕНИ. Т.нар " студентски град " е СРАМ и ПОЗОР за цяла София и за цяла България! Т.нар " студентски град " е една КЛОАКА и У.Т.АЙ.КА и заслужава и трябва да бъде ЗАЛИЧЕН!
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГрадът на евтината любов.Не, не е любов. Студентски град предлага евтин разврат. А тия двойки " студенти" , дето имат и деца, тия деца са плод на тяхното съвместно извънбрачно съжителство.Малко са свестните студенти, които живеят в Студентски град. Тези хора сигурно съжаляват, че живеят в този отвратитрелен, ку.р.варски, наркомански, мутренски студенстки град. В студентски град е гадно, гну.сно, порнографско,чалгарско място, подходящо за " студенти" скот.ове.
56
1
 
1
 
! Отговори
Куха лейка преди 4 години
Беше Студентски стол номер 33, плюс ресторант в който се доплащаше... От цената на купона.... И сервираха сервитьори / ки. Бях на 23 г. Когато работих там като транжор/ готвач... А на първият етаж в ляво винаги е било дискотека.... Вече гоня 50 г.
55
1
 
1
 
! Отговори
вампириte преди 4 години
Тази мизерия там отдавна трябваше да бъде премахната. Ами чалготеката клуб 33 пък е стол на УНСС ..... По план.
54
1
 
1
 
! Отговори
Живеещ наблизо преди 4 години
Бля, БЛЯ БЛЯ БЛЯ, БЛЯ бля бля, БЛЯ !!!!!!!!!
53
5
 
6
 
! Отговори
Sofia преди 4 години
Докато разбера какво е това манжда стриит и те го били затворили. Какво ме интересува в кой стол се хранят провансалите.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сига къдье щи ядът студьентьитьи?!
51
4
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Селяни, БМВ, филип плейн, татуси на ръкави и гердани с топчета, чалга, миризми, евтин спирт и наркотици. За щастие, има и умни хора, които час по-скоро напускат този клозет. След 5 години ще е много по-зле.
50
2
 
12
 
! Отговори
Вихър преди 4 години
"На мястото, където преди властваха дюнери и палачинки ще се построи частно общежитие с подземни гаражи."Думата "ЧАСТНО ОБЩЕЖИТИЕ".Там е заровено кучето!Това е строителство тип 'Бароко' - не се изисква изграждането на гаражи и парко места, съобразено с броя на апартаментите.Но всичките коментиращи сте дъно...Четете между редовете бе, слепци...Както е казал поета..."Тежко брате се живее..."
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КАТА РМда, по мои наблюдения културистите инвестират в Тефал да мисли вместо тях, а не в Дурекс, щото им е скъпо/неудобно/неприятно....
48
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооууу, общинарите, адресната регистрация никой не я е отменял. Това, че вие не знаете колко народ живее там си е лично ваш проблем.А майки с колички там имаше и през 90-те, ама направихте всичко възможно да спонсорирате чалгата и простотията.Стига се дотам, че чужди университети, които набират студенти, обясняват "и да знаете при нас няма "студентски град", като в София, защото държим студентите ни да учат".С какво точно се хвалите - с поредното застрояване ли?
47
2
 
22
 
! Отговори
алоу, авторчето: преди 4 години
"..."Манджа стрийт" беше закрита заради строежът на нова сграда..." - ти май не си бил в судентски град... В 4 клас се учи, че сстроежът не е *** и следователно се членува с непълен член, т.е. правилното е строежа, мамин неграмотнико... Все такива неграмотници сте в тоя сайт... Навремето в журналистика се влизаше след сериозен изпит по български...
46
1
 
41
 
! Отговори
За преди 4 години
Всички дюнер ловърс - манджата се премести на 20 м.оттам. Ако затворят чалгите, дюнерите и фитнесите , бг комплексара ще се побърка и ще настане смут.
45
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая гнусна клоака трябва да се изравни със земята и да се превърне в парк. Това е цирей на селенията...
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната ЛЪЖА на учителката по руски от самоковските села. Идете да видите перките по "Графа", още са си там и там ще си останат. Не вярвам натия гнусни лъжи!!!
43
1
 
16
 
! Отговори
Бентли преди 4 години
До Киро, Кирее глвЪта ти е пълна само с дюнери и фалафели вътре, акъл нема:-)Нема и да има! За това не оценяваш университетите студ книжката ти е пълна с лебеди, сигурно:)А през соца официално се водеше Студентско градче Христо Ботев
42
3
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Бетонирайте и застроявайте всичко, мачкайте бараките!,