Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"

Вандали са повредили скулптурните изображения на войниците
13 фев 2020 20:08, Петя Славова
182
Поругаха братската могила на Съветската армия в "Лозенец"
Снимка: архив, БГНЕС

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал "Лозенец". Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава "Фокус".

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София".

"Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
15
 
! Отговори
окупатора не е брат преди 4 години
защо не са я съборили тази могила на позора? Рускитя бляядова ограбива НЕУТРАЛНА България, изпразниха банковите трезори, окрадоха злато и архивата и превърнаха българския народ в безправни пролетарски зомбита.Е какво изразява тази могила? - товас че българите все още са под робството на руския мародер.
26
10
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 4 години
Народният съд не си е свършил работата.:/
25
6
 
20
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
24
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДиктаторски за кого?Щото тези руски войници са отдали живота си,за да ги има днес европейските държави и дори САЩ,за това са умирали,а не за грабеж,както са правили западните държави.
23
16
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 години
На фашиста Твар Борис Три тряа да бъди намален еврейския му нос.
22
17
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
За какъв цвят ми приказваш бре? За онези дето рязаха партизански глави, насилваха яташки жени и разстрелваха деца, за тях ли ти е жал? Мръсни фашаги! Малко им е било, още един Народен съд трябва за новите фашисти , унищожаващи народа ни вече 30 години!!!
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
просто трябва да се приеме закон, паметници на армии на диктаторски режеми и държави, се забраняват, съществуващите се разрушават !
20
15
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 години
*** ***, смърт на фашизма, свобода на народа! Вижда се , че има останали много недоубити фашисти в България! Ще го поправим това.... Живи са потомците на антифашистите в Родината ни! Помним и не забравяме! Пазете се!!!
19
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нацвъкали са цяла България със съветски паметници за 45 г. и сега сакън някой да не ги пипне чок проблем
18
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с паметниците на окупаторските и поробителски армии, така се постъпва !
17
9
 
18
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Браво българи!!!
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я някой да ни светне какъв е този масов гроб някаква голяма битка ли е имало там 66
15
7
 
15
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Братска могила на Червената армия няма как да бъде поругана! Поругава се нещо стойностно!
14
5
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Да ти имам "цвета" на нацията. Малко са трепали, малкооо...
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко не си наясно,да ти кажа - в социалистическите държави не е имало комунизъм,имаше само такава партия,но бяхме социалистически републикански държавиИ второ,комунизма никога не се е раждал в Русия,а се е зародил на запад,използван е,за да съборият Русия,да убият царя им и да избият колкото се може повече руско населениеИ комунизма и фашизма са дело на запада,всички психопати идват от там - и Хитлер и Наполеон и робовладелството и Инквизицията и колониализма и още каквото се сетиш
12
7
 
14
 
! Отговори
бай Танас преди 4 години
Паметникът на бул. Черни връх в Лозенец е паметник на вредата от метиловия алкохол...
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се възмущават нали техния Горбачов унищожи СССР. Да не би ние сами да се унищожихме. Следващото поколение ще срути всички съветски символи. Да не би да си мислят че ще ги опазят. Съветският съюз го закопахте каква е тази ТАСС. Да не би телеграфната агенция на Съветският Съюз да е още жива. Не трябваше ли да я преимениват на ТАРФ. Тлеграфна агенция на Руската Федерация. Или не са федерация а съюз на ум, релите.
10
12
 
23
 
! Отговори
Русомраз преди 4 години
Единствените руски войници загинали в България по време на ВСВ са от препиване!Признайте истината другарки и другари, ще ви олекне...
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има по-добри възможности. Идете да громите руските войски в Крим. Да рушиш паметник е все едно да се правиш на храбрец, защото си победил на тетрис.
8
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и чужди шпиони правят диверсии в България и обиждат един славянски народ,който ни е освободил два пъти,СПАСИЛ НИ И ОТ ФАШИСТКАТА ЧУМА!Такива варвари,предизвикават само възмущение и отврат у населението!