Родители отново на протест заради липса на места в забавачките

Искат децата без места в градините да получават помощ
49
Родители отново на протест заради липса на места в забавачките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На протест днес в София отново излизат родители заради липсата на места в детските градини.

Основното им искане е неприетите в ясла или градина деца да получават парични ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина.

Родителите настояват още за незабавно строителство на нови детски градини и ясли в София, както и за по-добри условия в тях.

По думите на Саня Конакчиева, заместник-председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ неравенството по отношение на децата и семействата им продължава повече от 10 години.

„Много е лесно едно планиране да се направи - раждат се определен брой деца, ясно е, че след 2 години или най-много три тези деца ще имат нужда от детска ясла и от детска градина. Трябва да се реши този въпрос. Няма условия за отглеждане на децата в България и това се случва от раждането до ... 1 клас, 7 клас“, каза тя ред БНР.

Протестът под надслов Ваучери за некласираните. По-добри условия за всички ще събере родителите в 17:30 часа пред сградата на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Прозаичната истина преди 3 години
43 - Хитрата неграмотна безделница няма да отстъпи доброволно мястото в ОДЗ, където безплатно хрантутят и гледат детето й. Безплатно за нея, де. Иначе се плаща от нашия джоб. Не я е грижа, че някой, който работи и пълни хазната, трябва да напусне работа, за да си гледа детето, което не се е класирало за място в ОДЗ. Или ще иде да работи, но 1 000 лв от заплатата му ще отиват за частно ОДЗА безделницата ще спи до обяд, следобед ще люпи семки с комшийките, а нощес ще направи още едно дете.
38
2
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Като няма работа по родните места, хората са дошли в София. Да не мислиш, че е много хубаво са се живее под наем с хазяи алчняри?
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите са длъжни да осигурят места в детските ясли и градини за децата на онези родители, които работят или учат. И то в такива ясли и градини, които се намират близо до домовете им, за да не се налага да пътува по 30-40 минути преди работа и след това, за да си вземе детето.На първо място трябва да бъдат грижите за градивните граждани, защото на техния гръб се крепи цялата държава.Стига вече дундуркане на михлюзи и безотговорни!
36
0
 
5
 
! Отговори
До Ало преди 3 години
Предложението ти добро, но трябва да се доизпипа.Спомних си за една глезла, която още през абитуриентското си лято пристана на лентяй, отглеждан от май.ка му и за по-малко от 2 години роди 2 деца. По това време остана без баща, а майка й се пенсионира и изведнъж от заможна се оказа бедна. Стигаше до истерия и крещеше "Ще заведа децата в Президентството и ще му ги оставя той да ги храни /президентът/!" Но не й идваше наум тя и лентяятда потърсят работаУправляващите са длъжни най-напред да.....
35
1
 
13
 
! Отговори
До до прецедент преди 3 години
Първо казваш, че критерия за уседналост дава равни права на всички, а после, че облагодетелствал тези от другите градове. Как точно става това? И да разбирам ли, че ти си против това всички да имат равни права и шансове за развитие в държавата и си за наследствените превилегии от времето на феодализма? Ако да, ще те разочаровам - това никога не бива е няма да стане отново!
34
0
 
2
 
! Отговори
До Цонко преди 3 години
Как градивните граждани да се обединят около общ проблем съвместно със стотици хиляди, за които България е гостоприемник, на чийто гръб са се качили и смучат всевъзможна аванта, а за благодарност съсипват всичко, до което се докопат?Ако им кажа, че в бюджета, от който им се дава наготово, ще влязат повече пари, ако и двамата от моето семейство работим, но вместо това, единият трябва да седи у дома и да гледа детето, защото мястото в ОДЗ е заето от детето на безделница? Тя ще отстъпи ли мястото?
33
0
 
5
 
! Отговори
До прецедент преди 3 години
Този критерий за 3години отседналост поставя в почти равни условия всички и дава предимство на тези, които живеят из вън големите градове. Ако се качат годините и станат примерно 15, ще се намали наплива на желаещите да живеят в големите градове. Но на управляващите не им стиска, защото това са от младежкото герб. Един съсед от младежкото герб и детето му щеше да изпревари моя внук.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦонкоКак да не противопоставяме една категория граждани на друга такава, след като това ни е наложено по командно-административен път?Още през соца едни имаха предимства за сметка на други и, като по правило, над 80% от имащите предимство бяха хора с твърде скромни умствени възможности, за съществуването на които държавата харчеше повече отколкото те успяваха да изработят. Имам предвид и дотациите, с които се спасяваха от закриване твърде много предприятия.Днес пък едни други дундуркаме.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите некадърници успяха да съсипят всичко за 11 години яздене на народа!Видими резултати!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда де ама боб ли да мятат дали от тия 68 човека на ден дето се преселват в София има бременни дами, дали са решили да забременеят тази вечер или след 2/3 години- ти как предлагаш, услугите на врачка ли да ползват.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам как властимащите говорят че няма раждаемост,а все няма места за дец.градини)
28
0
 
15
 
! Отговори
Цонко преди 3 години
Ех, вyлгapи - вyлгapи, проблема с яслите и градините е общ за всички, и за софиянци и за не софиянци. И вместо да се обедините около този общ проблем и да намерите общо решение (защото такова има и то е в ръцете на тези, които ни управляват), вие ще се избиете да се плювате един друг и за се делите на категорийки и подкатегорийки. Колкото повече се делите, толкова по-слаби сте, и толкова повече намалява шанса, някой да чуе гласа ви. Не го ли проумявате това?!!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верке, ти мЪ разби с твоя правУпис.
26
6
 
6
 
! Отговори
Красьо ММА преди 3 години
Нас на зеха сас 300 зора и връзки пък сме 3 то поколение Софиянци се във Младост живеем. Не знам с Тея селяни прииждащи няма оправия. Да са гонят обратно по селата
25
1
 
12
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
До Танас Пробивни сте,нахални сте и по коментара си лиши нивото и коефициента ти на интелигентност. Променихте чувствително облика на София.....
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ден в София се преселват по 68 човека- та кой може да планира колко деца ще се родят, тези протести са политически и платени...не ги одобрявам.
23
1
 
18
 
! Отговори
До прецедент преди 3 години
Приема в градини и училища, става по критерий за уседналост, тоест с предимкгво са тези, които имат адресва регистрация от пове 3 години в района на въпросното учебно заведение. Твърдението Ви, че с предимство са тези "отвън" е несъстоятелно. А моите деца също не могат да посещанат градинята в която аз и родигелите ми са ходили, защото я закриха. Закриха я защото правителсгвата финансират определени райони от страната доста избирателно, а не на принципа на равнопоставеност на всички данъкоплатци
22
0
 
7
 
! Отговори
Тези преди 3 години
Които слагат минуси за софиянци да ги обяснят факта, че във всеки малък град има места бол за деца
21
0
 
11
 
! Отговори
Прецедент преди 3 години
Моят внук не може да посещава даже и детската градина, в която е била майка му и баща му.За това говоря. А на вс. градини колко ремонти направиха за тези 30 години и с чии пари, на тези които са ходили на градина в провинцията ли? Познавам много софиянци, чиито внуци са принудени или да ги дават в частни или да напуснат работа. В същото време познавам хора дошли от вън и детцата им са в градина. Програмата облагодетелства тези от вън.
20
7
 
18
 
! Отговори
До Тез преди 3 години
Много правилно сте отбелязали, че 90% от благоустройството на София беше идвършено през времето на соц-а, когато общинските училища и градини не се финансираха от местните данъци, а от парите на всички българи. Нещо повече, десетилетия наред цяла България беше ощетявана за да се наливат пари в София и тя да се превърне във "витрина" на социалистическа България пред света. Защо тогава не роптяхте срещу тази явна несправедливост, а сега се сетихте за това?!!!