"Пролет в квАРТал" завлядява столицата през почивните дни

Много джаз, работилници и исторически обиколки
16 май 2024 14:53, Инна Ангелова
2

Фестивалът "Пролет в квАРТал" отново ще се завладее столицата между 17 и 19 май. Основната цел на фестивала е да се представи старото архитектурно наследство на столицата. През почивните дни духът на стара София оживява и ще има няколко пешеходни зони.

"София продължава да бъде единственият град без своите пешеходни пространства. А ние смятаме, че хората трябва да са преди колите и те трябва да се чувстват добре", каза създателят на инициативата Мартина Стефанова в студиото на "България сутрин".

Пешеходни пространства ще има на много места. "Ще има една градинка, която ще се казва "Патриарх Кирил", ние искаме тази градинка да си бъде постоянно градинка за хората, защото всичко се застрои. Този път ще предложим и хапване, музика, работилница пред Регионалния исторически музей, а пък в парка ще има артистичен базар. Там ще има и латино танци, уроци по танци", допълни Стефанова за Bulgaria ON AIR.

В събота улица “Веслец” също ще стане пешеходна, а по “Цар Симеон” ще има джаз, стендъп комеди, работилници.

Пред Bulgaria ON AIR Мартина Стефанова добави, че все повече работят в тясно сътрудничествп с необитаемите сгради, за да станат обитаеми и да бъдат спасени. “Целта ни е да поканим тези хора, да разцъфнем, да усетим тези къщи, да усетим тяхната история", поясни създателят на инициативата.

Запазената марка на фестивала са историческите обиколки. "Историите непрекъснато се обновяват, непрекъснато идват предложения за нови турове. Ние трябва да познаваме нашата история, преди да искаме да я разрушим и да я бутнем. Ние работим с поколения, които не си знаят историята, това е истинска трагедия за нашето бъдеще. Локациите са готови да посрещнат всеки един гост или живущ, за да покажат това, което те правят", коментира още Мартина Стефанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от София
Бистрица остава без лекар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 2 седмици
Много добра инициатива!Фестивалът им всяка година през септември за деня на София е много приятен.
1
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Къде го направихте този фестивал бе, унyфрита :))) На затънтената улица Веслец и Симеон. Ама в коя част на Симеон не се казва, а тя си е бая голяма улица, не е 20 метра. Трябваше да го направите както беше веднъж на Шишман, идеалното място. Пълно със заведения, дюнерджийници, арт магазинчета...изобщо идеално място