Терзиев се отметна - пусна конкурса за Войнишки паметник пред НДК

Кметът на София обаче остава недоволен от проекта
9 юли 2024 16:43, Петър Бойчев
29
Терзиев се отметна - пусна конкурса за Войнишки паметник пред НДК
Снимка СОС

Кметът на София Васил Терзиев оттегля решението си за спиране на конкурса за възстановяне на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България".

Това съобщи самият той на заседание на комисията по култура в Столичния общинския съвет. На него трябваше да се гледа искане парламентът на София да отмени решението на кмета. Докладът бе внесен от общински съветници от ГЕРБ-СДС, "Синя София", ИТН и др. След изявлението на Терзиев те също оттеглиха предложението си.

Терзиев поясни, че е провел серия от срещи, след които е стигнал до решение да не спира стартиралата процедура. В същото време той посочи, че продължава да вижда проблеми в окончателното завършване на конкурса по начина, по който той върви до момента. "Този проект по начина, по който е започнат и по който го движим, пак ще страда от дефицити", заяви Терзиев.

Като такива той посочи, че според историци, с които е разговарял, загиналите български войници от двата полка са над 4 000, докато на бъдещия възстановен монумент ще бъдат изписани имената на около 3 000. Освен това имало забележки относно конструктивните качества на проекта, който предстои да бъде изпълнен. След това Терзиев напусна заседанието под аплодисментите на общински съветници от ГЕРБ, "Синя София" и ИТН, които му благодариха за решението да не прекратява конкурса.     

В конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения, припомня БТА. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио "Гебуплан" ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рушителя на паметници. Позор!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-слабия квет в историята не на София а на България, конкурент за първенството му е Ценко Чоков.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той паста за зъби не може да си избете сам, цял град управлява
5
2
 
12
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
васка си тръгва с пластичните, които и подариха кметския пост. Между другото всички градове на ппдб+ кметове са изключително мръсни ( Варна , например) е като след бомбандировка между почистващи фирми и автърпарти , оставило " красота" по централни булеварди. Разбира се , това явно е разбирането за " хигиена" на въпросните партийка Сф е в същия вид.
4
1
 
17
 
! Отговори
А розовко? преди 2 месеца
Има ли в бюджета на Общината пари за розови еднорози за палавото Бони?
3
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде стига глупости! Светла им памет на войниците! Няма да се правят монументи на войниклъка в тези времена. Да сложат плоча стига, веднъж в годината може да правят проекция с лазер за да почетат героите на България!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Внука на БКП тия път размислил )продажник
1
21
 
4
 
! Отговори
без прошка преди 2 месеца
Мястото на паметника е на войнишките гробища, а не пред НДК, където си играят малки дечица. Или са решили да съборят НДК, като остатък от Социализма, и на негово място да направят гробища?