"Булгаргаз" и "Тохлофикация" увериха: Ще решим проблема

Това не е първият запор, който налагат тази година
3 окт 2024 16:20, Нели Христова
12
"Булгаргаз" и "Тохлофикация" увериха: Ще решим проблема
Снимка: БГНЕС

Ликвидността на “Булгаргаз” не е застрашена. Софиянци също не са заплашени да нямат парно през зимата. Това заяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Веселин Синабов, предадоха специалните пратеници на БГНЕС от Александруполис/Дедеагач Георги Пашкулев и Климент Христов.

Още по темата

“Не са запорирани всички сметки на “Топлофикация-София”, а само една. Това не е първият запор, който налагаме през тази година”, каза Веселин Синабов. Той поясни, че вече 5 месеца са в интензивни разговори с “Топлофикация” за погасяване на техните задължения. През юли пак е имало запор и тогава е намерено съгласие.

През това лято “Булгаргаз” не е получил постъпления, които да покриват летните фактури на “Топлофикация” и това е една от причините за налагането на този частичен запор. “Мисля, че ще намерим решение”, добави Синабов.

Той подчерта, че Булгаргаз ще остане надежден доставчик за “Топлофикация-София” и за всички регулирани клиенти.

Той уточни, че дълговете на “Топлофикация” са над 800 млн.лв. стари задължения.

"В "Топлофикация София“ ЕАД е получено запорно съобщение за блокиране на средства на Дружеството, инициирано от "Булгаргаз“ ЕАД. Запорът е за 23 789 млн. лева и е наложен върху само една банкова сметка. Претендираната сума е част от дълга към "Булгаргаз“ ЕАД в размер на 829 млн. лева. Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение".

Това се казва в Позиция на дружеството.

"Към настоящия момент е спряно налагането на запори върху останалите банкови сметки на топлопреносното предприятие и се очаква до края на настоящата седмица да се вдигне наложената обезпечителна мярка. Възникналата ситуация по никакъв начин не нарушава оперативната дейност, както и не създава пречки за началото на предстоящия отоплителен сезон.

В изпълнение на действащата нормативна уредба "Топлофикация София“ ЕАД има готовност да стартира предстоящия отоплителен сезон в гр. София. Според изискванията на разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяване, за да започне масово включване на централното отопление е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване за следващите 7-10 дни. Към днешна дата не са налице горните хипотези, за да бъдат предприети действия от страна на Дружеството по масово включване на отоплението в гр. София", съобщават още от Дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от София
Кметът Терзиев: Няма риск за топлоподаването в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Токсофикация преди 10 минути
След изборите ще увеличим спермоподаването към софиянци
11
0
 
0
 
! Отговори
бай Тошо преди 24 минути
Ше реши проблема тоя който има пари бе ! Като немаш пари какъв проблем ше решиш ти бе! Който нема пари нема право да решава!
10
0
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 37 минути
Топлофикациите са едно наследство от комунизма - трябва или да се закрият или хората който използват парно да си плащат сметките според цената на газта на борсата. Без субсудии от държавата. Аз като се топля на климатик - държавата субсидира ли ме? Или всички останали дето не сме софиянци сме втора категория хора!
9
0
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 39 минути
Така става като купуваш газ на пазарна цена и я продаваш на Софианци на ниска цена под формата на топло. Сега държавата и всички граждани трябва да се бръкнат да платят на софиянци топлото за 5г назад защото са плащали много ниски такси. Тук 2 мрлд по изборите за 3г още 1млрд на вятъра, отделно колко са изкрали депутатите, по общините, секретарките крадът кламери и тх, шофьорите масло и гориво. Хубава работа ама Българска
8
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 час
Ако беше на латиница щяха да го напишат правилно, но нали е на кирилица - грешки. Редактори нямате ли или още са в отпуск?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ко? ТоХлофикация???
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Само да попитам, виновен за тия дългове има или няма? Кога ще започне да се търси отговорност?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Разбира се, че ще го решите проблема. Държавата ще купи дълга и всичко ще е "наред". Казано с други думи, всички български граждани ще платим масрафа на софиянци. Естествено виновни няма за натрупания дълг. Ама народа си мълчи, значи е съгласен.
4
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 1 час
Заплати ве мен. ТоХлото заедно с топлинните му счетоводители и какво ли още не са като държавна администрация, каманизъма не си е тръгвал оттам. Шефчета с десетки хиляди заплати, редови служители натоварени с непродуктивни дейности и всичко е раздуто до пределна степен. Това нещо трябва да се реформира от корен, но не знам докога ще го бавят.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Къде отиват парите на Топлофикация щом не си плаща сметките за газ?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Все още е тоХло, като стане студено тогава ще се интересуваме от ТоХлофикация и раздутите тоХлофикационни сметки.
1
1
 
5
 
! Отговори
090 преди 2 часа
тоХлофикация