Откъде накъде е казал, че е умряло, като то не е умряло?

Ужасяващи СРС-та излязоха наяве по скандала с родилката
Обновена: 3 дек 2010 14:35 | 3 дек 2010 13:37,
959
Откъде накъде е казал, че е умряло, като то не е умряло?
Снимка: Булфото

"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло. Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?"

Това е само част от разговорите между лекарите в болницата в Горна Оряховица при израждането на бебето на 17-годишната родилка.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше изслушан от депутатите за скандалния случай с шумните арести на четирима лекари заради подозрения, че са умъртвили преждевременно роденото бебе.

Да мятам ли бебето?
Според докторите не става въпрос за раждане, а за аборт. Те били направили всичко възможно, но плодът, който е бил във 21-ва гестационна седмица и с тегло 600 грама, е бил нежизнеспособен.

Скандални разкрития за вината на арестуваните в Горна Оряховица  лекари направи обаче Окръжната прокуратура във Велико Търново на извънреден брифинг днес.

Пред журналистите беше представен декласифициран запис с телефонни разговори, водени от директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров, направен със специални разузнавателни средства, от които става ясно, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа и че за неговия живот не са положени никакви усилия от персонала на родилното отделение.

"Това дете стои живо. Те ще кажат: вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе, човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", цитира разговорите вътрешният министър пред депутатите.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", коментира Цветанов скандалния случай.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Още по темата

Прокурорът по случая – Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15,00 часа в горнооряховската болница.

Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо.

Първият разговор е проведен в 14,44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонатолог. 

"Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим", казва директорът на болницата.

От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15,24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници, и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. 

Мъжът пита д-р Кожухаров "дали да мята детето".

От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16,10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето вече е при Андрей Баташов.

Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци.

А д-р Кожухаров заявява: "Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


959
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
766
4
 
10
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Отново да напомня ситуацията:Лекарите имат по 5-10 раждания на ден, повечето от които ***, както и с тази 17 годишна! Представете си акто се съберат роднините какво става! Да не говорим, че тези малолетни *** нито учат, нито плащат осигуровки. Ама не забравяйте, че *** биха лекари и не ги наказаха, даже убиха и едно момче пред очите на полицаи!!!Е да се върна тук, какви нерви трябва да имаш всеки ден да се мотаят по 100 *** около теб, които дори не говорят на български!!!
765
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се опитвай, няма смисъл!За нормалните хора е ясно, че си прав, но в момента поне 100 платени форумни трола мажат всички дискусии, които са насочени срещу ЦЦ
764
2
 
7
 
! Отговори
Не съм оттук преди 13 години
Чудно как ЦЦ подслушва лекарите в Горна Оряховица?Защо не се занимава с депутатите отишли да получават мобилни телефони от 6000лв. в работно време,незаконна диплома на шефката на зем.фонд,придобити имоти за 2години/нека подслушва съпругата си/Хора,опомнете се ...лъжат ни
763
5
 
12
 
! Отговори
PENE преди 13 години
Като юрист мога да си извадя един много важен извод : Щом едно СРС , се оповестява още преди да е свършило следствието , значи то е НЕНУЖНО или иначе казано на наш език НЕПРИЛОЖИМО ! ! !Защо иначе Цецко Таралежа , ще го оповестява пред Парламент и медии !?И ако доказателствата са толкова "неоспорими" защо докторите са пуснати от ареста !??Има нещо МНОГО ГНИЛО в цялата тая работа !Но въпреки всички СРС-та , аз НЯМАМ ДОВЕРИЕ НА Цецко шестака !Може би защото и неговите циркове станаха много !!
762
0
 
0
 
! Отговори
идиотче преди 13 години
да,да! ако лама в перу не беше кихнала, ако левски беше с ботуши и ако петър берон не беше препарирал пеперуда...абе ти в ред ли си?!
761
0
 
4
 
! Отговори
Приказка преди 13 години
По твоята логика ти като станещ на 70 години,след като средната продължителност на живот в БГ е 69г,трябва да те сложат в кофата за смет пред дома ти.
760
5
 
6
 
! Отговори
Мръсна сган преди 13 години
Господа бъдещи съдии, които ще разгледате този случай: Ако не запратите тези *** доживотно без право на помилване, бъдете проклети, вие и вашето поколение. Смъртна присъда няма, но има доживотно възмездие, което трябва да бъда наложено с цялата сила на закона. Защото тия *** са срам и позор за лекарското съсловие.
759
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако още не си разбрал тук става дума само и единствено за политика!По-точно за рейтинга на един мераклия за президент!
758
6
 
8
 
! Отговори
Каруцар преди 13 години
787 Защо не се гръмнеш... Как не те е срам пак на политика да го избиваш? Тук става въпрос за живота на едно човешко същество а ти червен *** такъв пак към политиката го теглиш!Евала на полицията този път че макар и случайно са засякли престъплението на тези убийци... За тях подходящо наказание...
757
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Да Ви обясня каква би могла да бъде връзката между политиката и случилото се при раждането на това дете, за да не спекулираме с общи теории по въпроса. Ако въпросни дежурен лекар не беше дежурен две смени поред, ако не се е страхувал, че ще бъде глобена болницата, задето е превишила разходите си за специалсти, ако майката не беше непълнолетна, ако бащата не беше нежелан, ако не беше оказван натиск от страна на семейството по отношение на лекарския екип и т.н. А това е следствие от политиката ...
756
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали в закона пишеше нещо за необявяване на записите от сересетата ако делото е текущо или пък прекратено без данни за престъпление!Какво става със закона в тази държава?Значи на Трактора му е забранено да си има досиета със сересета, а пък на министъра не му е забранено да огласява записи от разговори!
755
0
 
1
 
! Отговори
идиотче преди 13 години
"те са практикували при всички правителства досега и работата им зависи само от собствения им морал! "трябва ли да обяснявам , че под "те" имам предвид описаните в статията лекари?!
754
0
 
1
 
! Отговори
Немам нерви!!! преди 13 години
Пресен личен опит. На много близък човек, след три дневен болничен престой, в епикризата е вписана процедура, която въобще не е изпълнявана. И това го знам от самият лекуващ лекар. Проста по този начин се точи здравната каса. След консултация с личния лекар за смяна на болницата, той ми заяви, че това е масова практика, и няма значение дали си плащаш или си през здравната каса - навсякъде надписват.Сега пък този случай !! Уважаеми лекари, накъде сте тръгнали, докъде ще стигне?!?!
753
0
 
2
 
! Отговори
Kalkulator преди 13 години
764 като не можеш да смяташ не се и опитвай - около 6 месеца е бил плода...
752
1
 
1
 
! Отговори
qkoi ot talpata преди 13 години
smartna prisada razboinika krade koko6ka i v pandelata a teq ubivat i si gi puskat kat parvite pi4ove v pandelata na toplo trqva ama nqmame darjava tova e fakt.
751
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господа услужливи клакьори на ЦЦ и ГЕРБ,ако щете и още 1000 гадни разговора между доктори или други хора да запишете и публикувате, трябва да сте наясно само с едно -РЕЙТИНГЪТ ВИ Е СРИНАТне можете да се надявате на каквито и да е изборни победи в бъдеще!А за нас, обикновените хора остава само да си хващаме пътя из широкия свят.Лично аз не искам да си чуя личните или професионални разговори в медиите, защото някаква *** се обадила на МВР да ме записват чрез СРС.
750
2
 
9
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
Винаги съм защитавал лекарите защото според мен това е изключително тежка и често неблагодарна работа. Много лекари са спасили стотици човешки животи без да се чуе никъде, но след една грешка цяла България ги нарича некадърници и убийци!В този случай обаче освен лекарска грешка има и умишлено убийство. Никой от тях няма право на каквато и да е защита нито от колеги, нито от обществото.Интересно ми е какво мислят днес тези които вчера оплюваха полицията... вероятно днес плюят по лекарите...
749
1
 
2
 
! Отговори
идиотче преди 13 години
ти *** ли си или не можеш да четеш?! къде прочете , че лекарските грешки са въпрос на морал?! въпрос на морал е да не си гледаш работата през пръсти или отношението ти да зависи от социалното положение на пациента! "Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, докато лошите ще намерят как да ги заобиколят."Платон
748
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Добре си си избрал никнейма, лекарските грешки не са въпрос на морал, а на компетентност, убийството е въпрос на морал. Ако не схващаш, че общата среда в държавата влияе върху поведението, мисленето и действията и на лекарите в това число, то няма как да си обясниш, че такива случаи в отделни времеви рамки са по - малко или повече, ама защо да спорим?! Никнейма ти е добър.
747
2
 
2
 
! Отговори
идиотче преди 13 години
до 773лекарските грешки и тия, които ги правят нямат общо с герг или бсп! те са практикували при всички правителства досега и работата им зависи само от собствения им морал! а това , че ти обръщаш така работата само показва умствения ти багаж! да се надяваме , че няма да ставаш политик!