Сметките на ДКЕВР: Газът скача с от 5 до 9%

От октомври се вдигат и сметките за парно и топла вода
Обновена: 13 сеп 2011 12:25 | 13 сеп 2011 12:24,
44
Сметките на ДКЕВР: Газът скача с от 5 до 9%
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Увеличението на цената на природния газ от 1 октомври ще бъде под 9 %. Това показват разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев ще е почти невъзможно да се задържи увеличение под 5%. Ако това все пак стане факт, топлата вода и парното няма да поскъпнат.

Миналата седмица „Булгаргаз" поиска скок на цената с близо 14 на сто, което е отстъпка с 6% от предишната прогноза на доставчика.

„Все още анализираме предложението на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво с 13,86 на сто за четвъртото тримесечие на тази година и търсим резерви, така че увеличението да е по-малко“, заяви Семерджиев.

Според него няма как комисията да одобри ръст на цената на природния газ от близо 14 %.

Прогнозата на регулатора за поскъпване на цената на природния газ с до 9%, означава и увеличение на цените на топлофикационната услуга в различна степен за отделните дружества.

В столицата например такова увеличение би довело до средно поскъпване на парното и топлата вода с до 5%.

„Всички останали ценови компоненти на топлофикациите са фиксирани за двугодишен период, но при изменение на цената на горивната компонента с над пет процента трябва да се промени и цената на парното, защото около 70 на сто от нея е стойността на горивото - природен газ“, обясни Семерджиев.

Резерви за по-ниско увеличение ще се търсят по посока на задържане на част от недовзетия приход на "Булгаргаз", както и по отношение на разликите в курса лев-долар.

„Трябва обаче да се вземат предвид договорите на "Булгаргаз" с доставчици, в които цената на газа се изчислява според цените на петрола на Средиземноморския пазар, а те през последните девет месеца са се повишавали“, припомни Семерджиев.

В същото време стана ясно, че събираемостта на топлофикационните дружества не се е подобрила съществено, а те продължават да се затрудняват в изплащането на дължимото към "Булгаргаз".

Според данните на ДКЕВР обаче нито "Булгаргаз", нито топлофикациите са заплашени от фалит.

Регулаторът ще търси възможности да задържи цената на топлоенергията през целия отоплителен сезон, увери Семерджиев.

На 19 септември ще е готов доклада на работната група за новата цена на природния газ, след това ще има открито заседание, Консултативен съвет и преди края на месеца ще обявим цената на газа за четвъртото тримесечие на 2011 г, разясни процедурата председателят на ДКЕВР.

В края на срещата Семерджиев заяви, че предстоящите избори нямат връзка с определянето на цените, още повече, че доставчикът редовно атакувал решенията на регулатора в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
ohoboho преди 13 години
ne ste dobre vie neka se ka4va vsi4ko az pak ste sam dovolen.4akam s netarpenie hlqba da stane 5lv. a mlqkoto 6lv.Togava ste sam dovolen za vsi4ko
42
0
 
0
 
! Отговори
Плевенлиев преди 13 години
Благодаря ви, ГРОБ!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Туй се вдига, онуй се вдига, само заплатките седят на едно ниво от 2 години. Какво стана с Бойковите обещания?
40
0
 
3
 
! Отговори
няма да плащам преди 13 години
Пич вдигай да видиме кой ще плаща парно!? Вие май ,май та.ак си правите.
39
0
 
4
 
! Отговори
антикретен преди 13 години
ДЕКВР-Държавен Еблив *** Винаги за Раята!Но-не се успокоявайте-само ЕДИН от многото грездеи е този!Сори за думичките,но това не подобава на Европа,на бяла страна в Европа!Че и в ЕС на това отгоре!Абе вий знаете ли че в която и да е страна в ЕС ако не да вдигнат,а само рекат че ще вдигнат с 10% газ или подобно...какво ще стане?При техния небесен стандарт,цени като нашите,а някои и по-ниски??В ЕС трябва да има общ контрол-не може едни да кретенясват по националному,а другите да гледат отстрани?!
38
1
 
2
 
! Отговори
IVAN преди 13 години
Газгазът, газа, мн. газове 1. Въздухообразното състояние на вещество.2. Само мн. Газообразни отделяния в стомаха и червата.ГАЗгазта, само ед.ч.1. Газообразно гориво. Ние сме на газ.2. Петролен продукт във вид на течност за осветление. Слагам газ в лампата.
37
0
 
4
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Добре де ,като скача оти все на високо се хваща?!?Да не е Стефка Костадинова?
36
0
 
7
 
! Отговори
Много е преди 13 години
Много скача защо бе мамамаамамамкакакак ВИ с кво да го плащаме? Работа няма, няма и да има защото не давате (В се едно няма земя та безработните поне да произвеждат нещо, бе въобще борбата с безработицата е БОРБА С РАБОТИЦАТА). Имало инфлация цените на горе, бе ква е тая инфлация та искате 20% после 14% после 9% после 5%, алоо да не я правя аз тая инфлация??? Всяка инфлация на 1-2% е спекулативно и подсъдно, ама някой е станал монопол и си праи квото иска и неква смежна комисия като ваща го пази
35
0
 
12
 
! Отговори
Гад преди 13 години
ДКЕВР защитава скапаните енергийни дружества, а не НАРОДА !!! За какво са ни всичките тия Агенции, дружества, комисии и .... само им плащаме заплатите. Мислех да ги събера всички ненужни хрантутляци в парламента и да им пусна газ ... ама много скъпо ще излезе ... трябва да се мисли нещо алтернативно.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сигурно отново Костов е виновен,а Боко?или май беше тройната ламя ?Доган?много виновни има ей, некадърника все търси виновни,някой да поеме вината и да оправдае своята некадърност и импотентност.
33
3
 
19
 
! Отговори
платен комунист преди 13 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ - партията която закопа България!
32
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 13 години
да им го начукам на порно и парно и *** *** ни искараха тия мафиоти ,,,да имат да вземат ,,,ще им платя на смьртното ложе ,,,хаиде пускаите парното ,,болиме фара
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали уж имаше дефлация,а Дянков ??това правителство всеки ден вади гаф след гафа..
30
1
 
13
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
Няма по-лоша реклама за изборите от това абе Бойко кажи на Серсемеджиев, че ще прецака Плевенлиев!
29
1
 
14
 
! Отговори
Jitan преди 13 години
За 500 робство турците са ни наложили 10 данъка и не са се променяли 499г. а тия тука праскат по 10 данъка на година и ги вдигат на всеки месец,което па е право пропорционално на доходите.....техните де!!!!!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А помните ли за какво намаление на газта ни приказваха миналата година нещастните гербери? Има ли нещо да което ГЕРБ да са се докоснали и то да не е поскъпнало или провалило?
27
2
 
3
 
! Отговори
Петко преди 13 години
До 15 коментар -ако изкаш да се хванем на бас че това ми е истинкото име / да речем на по 100 бона , че си мн любопитен / . Така се е казвал и капитан Петко войвода и си е истинко българско име ! Ти като имаш претенции защо не си пишеш твоето име ? Хорското мнение -след мойто погребение . А ако държиш на бас -чрез сайта Днес БГ / за тях 10% от стойноста на баса ще остане / ще направим среща , нотариус и адвокат също ще присъстват/ ако искаш и жюрналисти също / .
26
0
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 13 години
Как няма да се вдига цената на газа по няколко пъти на година? Я се замислете. Това животно Семерджиев и цялата им пасмина, във измислената комисия, не взимат заплати по 300лв на месец. От къде ще дойдат кинти за Лексуси? А за нови къщи и вили? Има от къде. От народеца, който позволява да го е... както им скимне.
25
1
 
22
 
! Отговори
бариш манчо преди 13 години
давайте герб!!!така ви искам!вдигнете ми и *** че е увиснал от стреса на който ме подложихте и не мога да онодя гаджето дори...вдигайте бе .чичко семерджиев да ти се изсера в устицата брадат *** нещастен.да *** и туй скапано карагаларско пплеме дето ни навря тия *** за правителство...ми то скоро ще почнем да ревем за серГЕЯ и доган бе...баси и *** *** и чудото...щосе били гърмели хората..ми какво да правят6..то това тук стана като в Батак,по добре мъртъв отколкото тия мъчения!
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На всеки три месеца нови цени:) Гарантирано от ГЕРБ:)