Гърци местят бизнеса си в Сандански

Търсят да купят и земеделски имоти у нас
Обновена: 14 сеп 2011 20:42 | 14 сеп 2011 20:40, Елка Василева
127
Гърци местят бизнеса си в Сандански
Снимка: Архив Булфото

Гърци масово регистрират фирмите си у нас и така се опитват да избягат от тежките данъчни условия в южната ни съседка. Това показват наблюдения на туроператори от Сандански. Повече от двайсет предприятия от леката и мебелната промишленост вече са преместили дейността си в курортния град. В Троян пък гърци отварят дървопреработващи предприятия, а в Сливен цехове за производство на белина и стоки за бита, посочва БНТ.
Освен предприятия гърци местят у нас и фирмите си за транспорт. Според туроператори страната ни вече се използва като база за внос и износ на стоки от трети страни. Така бизнесът в южната ни съседка се опитва да укрива данъци.

Ангелос Котас от десет години живее в Сандански с гръцката си пенсия от 2 хиляди евро. По думите му неговите сънародници регистрират фирми в България, защото са хитри и изобретателни.

“Правят си фирми и купуват коли с българска регистрация, защото, като имат фирма, имат и кола, и отиват в Гърция, карат коли, без да плащат акцизи и данъци на митниците, щото в Гърция е доста скъпо”, казва Котас.

Освен че преместват предприятията си в България, гърци масово търсят и земеделски имоти с идеята да развиват бизнес в сферата на земеделието и да наемат евтина работна ръка.

Десетки гърци вече са си купили парцели и жилища в Сандански и селата наоколо.

“Сделките, които лично аз съм превела и изповядала пред нотариатите, не са малко. Купили са си жилища предимно хора, които излизат в пенсия, хора, които движат някакъв бизнес”, казва Анастасия Джинджиева, туроператор.

Почти 6 пъти за последните три години е намалял потокът от гърци, които идват в Сандански да почиват и да пазаруват.

Няма, и да мине някой, гледа да вземе само кашкавалче и сиренце и дрехи почти не купуват, казва Виолета Личкова, търговец.

Гръцки гражданин, дошъл у нас, обяснява: В Гърция непрекъснато скачат цените, не са никога стабилни и затова се налага да идваме в България, купуваме само храна и стоки от първа необходимост.

В момента предимно млади хора напускат южната ни съседка. А българите, които работят там, са на кръстопът, разказват близките им.

Много е трудно, няма работа, всичко е скъпо преди ние с тяхна помощ прекарвахме, сега с наша помощ те, казва Димитрина Витанова.

Роднини пращат за Гърция предимно стоки от първа необходимост, а през зимата българите се връщат у нас, за да спестят от разходите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Санданскибизнесгърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
да-да,ама не преди 13 години
Станишев е виновен !
59
0
 
16
 
! Отговори
тцтцтц преди 13 години
И според мен такива като теб които останаха в България, останаха защото нито се чувстват истински турци нито истински българи и не знаят към кои принадлежат.Според мен щом си роден в България си българин или най-малко български гражданин.точкаВсичко останало са мечти и самозаблуда!
58
0
 
16
 
! Отговори
тцтцтц преди 13 години
52Казваш, че е Въпрос на време е Турция да завладее освободените териториите... така ли?Само че изпускаш една малка, но много важна подробност... и тя е, че времето си лети и живота ти проклет минава, което значи, че проклетата ти фанатизирана глава няма да доживее! Замисли се, ако можеш!Познавам истински наши изселници в Турция и те знаеш ли какво ми казват, че са избягали в Турция, защото считат че не са Българи и не са си намястото!И според мен такива като теб които останаха в Бъл.....
57
1
 
2
 
! Отговори
do oferta преди 13 години
ti parvo se pogriji za gladniya si korem ganioski nomera isi izmiy zadnika mnogo mirishe v obshtestveni mesta
56
4
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 13 години
Чакай първо да се върнат баба ти,*** и целия сой от там,пък тогава ако имаш парички мисли за гръцка слугиня.
55
4
 
22
 
! Отговори
оферта преди 13 години
набирам гъркини за домашни прислужнички /100евро на месец/ до 30 години до 60кг до 1.60 високи и да не са мустакати и брадати
54
0
 
5
 
! Отговори
до 4-работния преди 13 години
ууууу,вие пък сте се пребили от работа,то се вижда,пръста си не мръдвате
53
1
 
4
 
! Отговори
do 53,54 преди 13 години
Turtsiya shtevi pomogne niama strashno
52
1
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 13 години
е зле зле, колко да е зле при вас!
51
2
 
6
 
! Отговори
Грък преди 13 години
Е какво толкова се радвате че при нас нещата отиват на зле като и при вас също не става по-розово?
50
19
 
7
 
! Отговори
Гърция, България преди 13 години
Гърция беше единственото изключение от общата мизерия на Балканите, но сега ще се върне при България, Румъния, Сърбия и Македония. За разлика от тях Турция расте с космически темпове и вече икономиката на Турция е поьголяма от тази на всички балкански държави взети заедно, а армията е 4 пъти по-голяма от всички други армии на Балканите. Въпрос на време е Турция да завладее териториите освободени временно от Османската империя както каза премиера Ердоган отново наскоро.
49
2
 
10
 
! Отговори
до 49 преди 13 години
То и тук кръчмите са пълни, но ми се струва, че не сме чак толкова добре.
48
5
 
5
 
! Отговори
от Солун преди 13 години
ееее вие съвсем ни погребахте бе хора, елате вечерта тук в Солун при таверните до морето да видите как хубаво си живеем и са пълни, ядене пиене...
47
1
 
9
 
! Отговори
до 47 от 46 преди 13 години
Крадливи са й политиците. Там напълно липсва тая дребна "битова" кражба, от която сме пропищели у нас. Но там *** са по-малко, пък и ги държат изкъсо. Всъщност те много лъжат. Национална черта.
46
3
 
20
 
! Отговори
Каракочев преди 13 години
Гърците са по- мързеливи и по- крадливи дори от нас българите. Идват в България с една единствена цел, да продължат да крадат, да мързелуват, защото в Гърция им секна кранчето.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Гърция наистина е много зле. Бачкал съм там и съм ги опознал. Знам и и високомерието и мързелът. Сега синът ми е там и говори съвсем друго. Той е на Крит и казва, че гърци чак от българската граница ходели там да работят през лятото. На Крит все още се живеело от туризма, но в Сев. Гърция имало голяма безработица. Май вече не се срамуват да бачкат. Още малко и в сел. стоп. ще започнат. Така и трябва. То както се радваш на бели булки, така и на ръбат х.й.
44
2
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
а тя *** нали я е.ат албанци ,като свършат с нея и теб почват ,:)ти си спец по свирките явно / PS Луната е твоя /:))
43
4
 
10
 
! Отговори
:) преди 13 години
Хора, не се хващайте на провокациите на някави хейтъри с гръцки и турски имена :) Пишат доста грамотно (с изключение на Българи, тая дума винаги я бъркат) и не вярвам да са истински турци или гърци. Не им обръщайте внимание, те от злоба се хранят тея хора.Иначе добре е, че си наливат парите тука... Тея 2,000 евро на месец ги дава по български магазини, добре е това.
42
5
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
Научете се да сте европейци! И смисъла на Европа без граници. Вземете пример от Германия и Франция и тяхната история!
41
2
 
4
 
! Отговори
do Teo преди 13 години
:) споко Тео -германец ше те е.е в гъ.а следвашите 50 години ,дишай и сънувай че си богат,а па може и да попротестираш малко,стачка -мачка