Циклотронен комплекс спасява животи във Варна

5-те млн. за апарата са осигурени от болницата "Св. Марина"
Обновена: 30 мар 2013 14:07 | 30 мар 2013 13:53,
15
Циклотронен комплекс спасява животи във Варна
Първия в България циклотронен комплекс в Университетската болница "Света Марина" беше пуснат в експлоатация във Варна. Снимка: БТА

В МБАЛ "Св.Марина" във Варна бе пуснат в експлоатация първият в България циклотронен комплекс. На церемонията присъства здравният министър проф. Николай Петров, както и неговият предшественик Десислава Атанасова, предаде БТА.

Апаратурата ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с помощта на високотехнологичната позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография - ПЕТ-скенер.

Циклотронният комплекс е уникален, защото технологията на позитронната емисионна томография в хибриден вариант с компютърна томография е високотехнологично изследване, при което има възможност да се откриват разсейки на онкологични заболявания, т.нар. метастази с трудно предполагаема локализация и размери, каза министър Петров.

Тази технология дава възможност те да се откриват в много ранен стадий. Министърът допълни, че новата техника работи с радиоизотопи, които преди се доставяха от чужбина. Всичко това водеше до оскъпяване на процедурата и до реализиране на много малко пациенти, в резултат на което листите на чакащите пациенти ставаха все по-големи, каза той.

Според него ще има по-малко чакащи пациенти с въвеждането в експлоатация на апаратурата. Стойността на циклотронната апаратура е 5 милиона лева, а средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение.

Изпълнителният директор на болницата доц. Жанета Георгиева съобщи, че произвежданите изотопи от циклотрона ще са изцяло за нуждите на болницата. По думите й себестойността на изследването тепърва ще бъде остойностена до края на май.

Методиката на финансиране на здравните заведения в момента се обсъжда, заяви още министър Николай Петров. Според него е много вероятно тя да бъде променена. Той допълни, че е провел серия от срещи със заинтерсованите страни.

"С управителя на НЗОК съм се срещал четири пъти, във вторник имаме първата официална среща", каза министърът. Той допълни, че има информация за миналата година и за всичко, което се случва като плащания през тази година. Всичко ще се анализира и във вторник сядаме да преговаряме със заинтерсованите страни, обясни проф. Петров.

По думите му на преговорите ще присъстват представители на съсловните и пациентски организации. Това ще е първата работна среща, от която трябва да излезе някакъв резултат, смята той.

Запитан ще бъде ли сменена методиката за ин витро процедурите, министърът каза, че ще упражни цялото си влияние да се реши въпросът от НЗОК. Ние няма да имаме възможност, защото са необходими законодателни промени, да върнем тези процедури като ангажимент на министерството, посочи министърът.

В отговор на въпрос възможно ли е замразяването на цените на най-масовите лекарства, проф. Петров каза, че е публикувана за обсъждане една проектонаредба. За късото време, в което ще бъде този кабинет, беше ясно дефинирано - ние ще бъдем прозрачни и ще обсъждаме всичко, заяви проф. Петров. По думите му по тази причина е публикуван този проект за наредба, за да се обсъди всичко.

Най-големият приоритет на този кабинет е социалната насоченост и социалният ефект, припомни министърът и попита "какво по-социално от това една година да не се повишават цените на лекарствата". Той допълни, че ще се преговаря с фармацевтите, ще коментира и ще види къде може да срещнат интересите на пациенти и фармацевти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
до MKS преди 11 години
50бр. доценти и професори х 50000лв = 2,5млн. лв. Преди да пишеш глупости, извади един калкулатор и направи сметка. Болницата заработва всеки месец около 2млн. лв. от касата. Значи всички останали не вземат заплати и пациентите се лекуват с въздух. *** народ - слаба държава!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще се преговаря една година да не се повишава цената на лекарствата ?Ужас , всяка година ли ще увеличават цените на лекарствата . И тези ли производители ще ни убиват !
9
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
По данни на международния Червен кръст, в богатите западни страни със скъпа апаратура и още по скъпо лечение смъртноста е по голяма от в бедните. Също така тези слоеве от населението на богатите страни, които от медицината ползват само безплатното вадене на зъби, по малко боледуват и биха живяли и по дълго ако не умираха от мизерия. Прави, без да боледуват.
8
0
 
8
 
! Отговори
MKS преди 11 години
Преди 4 години лекувах тъста си там.За 2 месеца отидоха към 3000 лева само за прегледи и тестове.Никой нищо не направи за да се подобри състоянието му въпреки големите обещания от доцент от "Урология",че ще се извърши специална операция(пластика на пикучен мехур).Тъста ми си отиде от този свят след няколко месеца заради загуба на кръв!От сигурен източник ЗНАМ , че професорите и доцентите там вземат на месец по 50 000-60 000 лева!Май не ви се вярва?!Но е така!!!
7
4
 
17
 
! Отговори
недоволен преди 11 години
Стойността на циклотронната апаратура е 5 милиона лева, а средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение. Какво се оказа, болницата сама си купила апаратурата, но агент БУДА твърди, че ГЕРБ са помогнали, интересно с какво. Да беше се засрамил този некадърник, който даже футбол не може да играе. И, егати нахалството, изтъпанил се пак за изборите и Цецко и той завалията. БОЖЕ, КОЛКО МНОГО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ.
6
3
 
14
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
За *** давате милиарди, а за подобен уред не давате! Изключително *** народ!
5
5
 
15
 
! Отговори
123 преди 11 години
На това му се казва "на гол тумбак чифте пищови"! Прекрасно е да има хубава модерна апаратура,но все пак не ми е ясно как намериха парите като в отделението по хематология,където лежат потенциалните пациенти, "нямат пари" за дезинфектанти и левкопласт,ползват венокети с изтекъл срок;пациенти с неутропения(без имунитет) са в една стая с 3-4 други пациенти някои от тях с диария? И още по-зле: НЯМАТ ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ ЦИТОСТАТИЦИ??? Пари за квалификация на ЛЕКАРИТЕ - НЯМА????КОЙ ВЗЕ КОМИСИОННАТА???
4
3
 
16
 
! Отговори
Ъз преди 11 години
Ако, една европейска държава превръща в медийно събитие закупуването на мед апаратура за 5 млн. лева, при положение че подобна апаратура би трябвало да има във всеки град на Бг, дакато управляващите грабят милиарди съдирайки по няколко кожи от гърбовете ни, то тогава, как би трябвало да определим подобно поведение на тъй наречения "бг политически елит"!?
3
0
 
8
 
! Отговори
niko.rai.5 преди 11 години
Ако четат богоизбраните управляващи, бих искал процент от здравното осигуряване да остава за осигуряващия се, както е в Австрия.
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българското здравеопазване наистина се нуждае от съвременна апаратура като тази.Друг е въпроса защо точно такава-ами много сме облъчените от Чернобил и колкото да ни диагностицират,ще мрем като мухи заради една грешка от преди 23 години на братята руснаци.
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това дето се вижда през дупката ,ножовете на гилотината ли са?давам го на здравната каса просто като идея