Софиянци платили с 15 лв. по-малко за парно през януари

Средната сметка за двустаен апартамент е 132 лева
25
Софиянци платили с 15 лв. по-малко за парно през януари
Снимка: Булфото, архив

Средната сметка за парно в двустайно жилище в София за първия месец от новата 2014 г. е 132 лв. Това показват данните на топлинния счетоводител Нелбо.

За първия месец на миналата година столичани са платили близо 147 лв. средно за отопление, което означава, че през тази са спестили 15 лв. от сметката.

При едностайните жилища намалението на сметката е средно с около 10 лв. (92,35 лв. средна сметка през януари 2014 г., а през януари 2013 – 103,03 лв.). В тристайните сумите за парно са средно с по 20 лв. по-ниски. (170,09 лв. средна сметка през януари 2014 г., а през януари 2013 – 192,80 лв.).  

Основното намаление в размера на сметките идва от по-ниската цена на топлоенергията, както и от намаленото потребление на абонатите заради сравнително топлото време през януари.

По-малки сметки за отопление с парно ще получат и в другите градове в страната.

В Пловдив средната сметка на двустайно жилище за настоящия януари ще е около 112 лв., а през миналата година тя е била с 16 лв. повече.

В града под тепетата в първия месец от 2014 г. е било и с 2 градуса по-топло. Средните температури са 4,2 градуса, а през януари  2013 – 2,7 градуса над нулата.

В Плевен отоплението на двустаен апартамент ще струва средно около 107 лв., а през януари 2013 г. сумата е била 132 лв.

За отопляващите се на парно във Враца също има спад в сметките. За обитателите на двустайни жилища в града то е средно с 10 лв. надолу.

Най-голяма е разликата при сметките в Перник.

Средното намаление е 20 лв. за живеещите в двустайни апартаменти. Намалението се дължи на по-ниска консумация от перничани, както и по-високи температури – с разлика от 1,5 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: парноянуарисметки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
От 23 преди 10 години
Поправка към 23Да се чете До Анонимен 21
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 22А ти, като крадеш дърва от горското, а по-скоро да те хванат лесничеите, и те тикнат за две годинки в дранголника, та да ти дойде съвестта в главата, ***, злобен, комплексиран прованс. Че ела да живееш и да работиш в София, бе. Да те видим как ще ти се пукне зад.ника от зор. И ще плащаш и за да кихнеш. А там си крадеш, кога държавно, кога комшийско, криеш си доходите, правиш ремонт без разрешение, крадеш тока, връщаш водомера, защото в двора няма кой да те види и уредите са ти заключени вкъщи. Та ...
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо сметката за парно се представя чрез БРОЯ на стаите -нерегламентиран показател, като кубатура, която отдавна не е мярка. Важно би било в случая КОЛКО БРОЯ СА РАДИАТОРИТЕ. У нас работи само един радиатор (двата са откачени) и платих 95 лева за парно. Плюс НЕПОНЯТНА като консумация топла вода за 45 лева. Вече няма кубици в сметката, а ватове за подгряване. Ама това си са ваши показатели, кожодери мошенически. Не се подгрявам от крана, а ползвам вода в мерна единица кубик. НЯМАМ ЕЛЕКТРОМЕР ЗА ТОПЛА ВОДА, А ВОДОМЕР . Останалото е МЪГЛА!!! За грабеж!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kvo sa za sofianci 15 leva 150 da plashtat parazitite.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kvo sa za sofianci 15 leva 150 da plashtat parazitite.
19
0
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Еее, ама ти как така още да не си разбрал - има директива. Щом парите на народа отиват в касичката не ГЕРБ не може да се плюва, защото те са си наши. Затова гневът се насочва към ЕРП-тата, защото те пък са чужди. Ама те пък заради това цялото плюване от ГЕРБ им го забодоха много мощно отзад миналата зима.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за парното отговаря Фандъкова, топлофикация винаги е била касичка на герб. А досега зима нямаше - какви сметки, сакви 15 лв
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодарете се, че не са гробарите на власт, тогава щяхте да си плащате като попове увеличението и никой нямаше да смее да гъкне. Ама така сте намерили сега.
16
3
 
4
 
! Отговори
Лия преди 10 години
Пълна лъжа, аз за двустаен плащам 290, единия радиарор ми е на 0, има хора, които са с откачени радиатори, не крадат и плащат по 100лв. Какви са тези осреднени сметки!!! Аз, ако имам такава сметка от 132 ще подскачам от щастие. Но това не се е случвало от години. Рекета продължава и не спира: от Топло, от Студено, от Държава, от крадливи съседи!!!ДО КОГА??????
15
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
След като едно Правителство подаде оставка заради парното,алтернативата пред Орешарски е :или той да си отиде или Топлинните счетоводители.И идеята им ,всеки апартамент ползващ или не топло , да си монтира радиатори и топломери , явно клони към СБОГОМ ОРЕШАРСКИ.....
14
3
 
3
 
! Отговори
Не е вярно преди 10 години
защото не са на базата на реално отчитане, а са прогнозни. А как се изчислява реалният харч е "фирмена" тайна.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да призная, че тази зима времето е с комунистите. Как нямаше една хубава зима от Декември насам, да видим забава към края на Февруари.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Непрекъснато ни лъжат.
11
3
 
7
 
! Отговори
Бранник преди 10 години
Лъжа. Сметката ми за двустаен апартамент с два откачени радиатора е 215 лв.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може винаги тази грозна снимка на мръсния радиатор!?Вие сериозна медия ли сте?
9
4
 
9
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Поредната лъжа. Декемврийската ми сметка е по-висока от предишния декември. Не коментирам че цената за единица енергия този декември е по-ниска от предишния. А и за какви сметки за януари говорим? Още ги няма. А пък вече и платени.
8
4
 
5
 
! Отговори
БРАВО ,БЕЕЕЕЕЕЕЕ.. преди 10 години
...ТЕ СЕГА С ТИЯ ПАРИ ОТ 15-лв. .....ЩЕ ИЗКАРАМЕ ГЕРГЬОВДЕН И ВЕЛИКДЕН!!ЕТО ,КАК ОЛИГАРСКИ СЕ ГРИЖИ ЗА НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИЬО...ХА,ХА,ХААААААААААААААА....!!!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да видим изравнителната преди да правим глупави сметки. Да не се окаже тези %-ти да са там.
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откакто изгонихме гробарите миналата зима, и токът и парното паднаха.
5
5
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Стига с тази дезинформация, сметките за ток и парно са си същите като миналата година, заплатите и те. Единствено хранителните продукти са поскъпнали с около 5 до 10%.Ако има някакъв минимален спад в сметките той е заради топлото време, а не защото е поевтиняло отоплението.