Гергов: Оскверняването на "Альоша" е срам и позор!

Георги Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив
31 яну 2020 13:06,
83
Гергов: Оскверняването на "Альоша" е срам и позор!
Снимка: БГНЕС

Оскверняването на паметника на Альоша е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Това казва Георги Гергов, почетен консул на Русия в Пловдив, в позиция по повод поругаването на паметника „Альоша“ на хълма Бунарджика в Пловдив.

Още по темата

„Паметникът „Альоша” се извисява над Пловдив като символ на борбата и победата над фашизма. Символ, който трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника „Альоша“, срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа, отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел - да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си“, посочи той.

„2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият „Альоша“ трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия. Проявите на вандалщина, които остават безнаказани, не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух“, казва още Гергов.

„Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.

Почита към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Нека не поставяме нови разделителни линии!“, заключи още Гергов.

Припомняме, че вчера паметникът "Альоша" в Пловдив осъмна залят с червена боя. В основата на монумента бе изписано с големи червени букви "Не сме забравили", "Няма да простим". Това е поредно обругаване на паметника. От администрацията на Район „Централен“ заявиха, че започва почистването на монумента и че в следващите месеци предстои поставянето на камери на територията на цялото тепе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
17
 
! Отговори
То е ясно защо, 42! преди 4 години
Нарича се стокхолмски синдром! Обич към похитителите(поробителите)!Простият българин гаврошчо 45 години е изонсвал дрехи 3-то поколение чак докато станат на дрипи, с които сам си е ошивал "нови" дрехи, ял е от буркани и е близал най-изпъкналите части на гърба на местния партиен секретар, за да го пусне да почива за седмица на море, където почивната станция се пада едно клякало за 100 души, стаите миришат на мухъл и се яде помия от метални купи. А сега изпитва умиление и към такива като Гергов..
46
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Димитър ЩеревМожеш ли да ми посочиш еквивалент на Альоша на немска територия: паметник на "съветската" амия който доминира над целия град. Слушам те.
45
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Един жалон на руската окупация, доминиращ над града може да бъде "наш" единствена на русофили и руски граждани като Гергов. И нищо чудно, заливането с боя да е русофилска провокация, за да е като контрапункт на разкритите руски убийци и шпиони дипломати.
44
14
 
11
 
! Отговори
Димитър Щерев преди 4 години
Защо тази митингаджийска *** на плачльовци в крокодилски сълзи, не се опита да оскверни паметници в Германия, Австрия и на други места в Европа? И в тази връзка, защо не се наоправи статистика, колко са осъдените на смърт след Втората световна война във Франция, Белгия, Холандия и т.н.... Може би тази креслива митингаджийска *** на кресльовци и среднощни драскачи иска да отнеме победата на СССР над фашизма с цената на над 26 млн. жертви или същата тази *** е готова да прегърне Фюрера?
43
4
 
14
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Преди години имаше идея Альоша да бъде облицован с кенче Кока-кола. :)
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божеееее...колко е опростял народа ни!!!
41
2
 
15
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Браво! Крайно време е да се събуди духа на нацията ни. А *** ще платят един ден цената за предателството им към родината ни.
40
2
 
34
 
! Отговори
ПИТАМ преди 4 години
Защо ми изтрихте коментара, където казах, че този е топ *** от комунистически род самодовлния наяден свинчуга, обикалял още от малък западни държави, консумирал западни стоки и жени, гледан като писано корекомско яйце, без един работен ден в живота, а все някакъв "почетен" не нещо си я консул, я политик... червена буржоа докато вие сте износвали като гаврошовци по 10 - 20 г. едни и същи дрехи и яли от буркани... И гласувате за ***...
39
7
 
21
 
! Отговори
Позор преди 4 години
Много ми е интересно, какво България в загубила от т.н Фашизъм!? А за разлика от него при т.н Комунизъм още плащаме цената на т.н Освободители. Такива като този са национални предатели.
38
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъвто и да е този Гергов...богаташ или овчар...няма значение.Поругаването на паметника на Альоша е простащина.Срам и позор за българската нация!!!Някакви си неграмотници плиснали червена боя и си мислят че с това могат даЗаличат историята.Истината се знае и ще се знае от поколенията...колкото и да грачат шепа глупци!!
37
5
 
25
 
! Отговори
Роза Коритарова преди 4 години
Гешевв да почва да затваря и да конфискува всичко от и на БСП-МАФИЯТА..ДА ПОЧВА ОТ ТОЗИ НАГЪЛ МОСКАЛСКИ СЛУГА.ИДВА ВРЕМЕ НОВО--ВРЕМЕ ЕВРОПЕИСКО И АМЕРИКАНСКО !!ИДВА РАЗПРАВАТА С БОГАТИТЕ РУСКИ АГЕНТИ ...Като Златев, Кеворкян, Дъбов, ШЕСТАЦИТЕ ОТ Библиотекарския , САВА ДОГАН , ПАЙНЕРИ ,И ОЩЕ НАД СТО ИМЕНА В СПИСЪКА .ВСИЧКИ ЩЕ БЪДЕТЕ ПОД НОЖА. Дори и Боядисания Суджук от Банкя .
36
2
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Общи черти, без които е немислима фашистката държава, а именно: - Насилствено установяване на еднопартийна система или единовластие на фашизма чрез унищожаване на другите партии. Срастване на фашистката партия с държавата. Унификация на целия обществен живот. Авторитарен начин на мислене с култ към националния водач"...Звучи познато, нали? За каква победа над фашизма бръщолеви този, като в момента тук се заражда нов такъв от кадрите на БКП...
35
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се махат всички подобни болшевишки творения
34
8
 
26
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Русофили, МАХНЕТЕ СИ МРЪСНИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ !
33
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Вечен гранитен паметник , а моя войнишки паметник умря.
32
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилската хунта е напълнила Родината ни с паметници на съветския окупатор сякаш България е била подпалвача и център на Втората световна война !Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
31
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметникът Альоша се извисява над Пловдив като символ на борбата и победата над фашизма. какъв фашизъм си побеждавал в Пловдив бе каскет крадлив?
30
2
 
25
 
! Отговори
Руският гражданин преди 4 години
Гергов възмутен ...........
29
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Альоша" е срам, позор и унижение за България !Съветските паметници свидетелстват за раболепието на една русофилска клика към руския окупатор !Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
28
5
 
37
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Най-интересното е, че долу, в ниското на Бунарджика, стои сгушен скромен паметник с човешки размери на Апостола Васил Левски...А гранитният окупатор Альоша стърчи със страшна сила, отгореТова е най - жалкото! :((