Започват масовите проверки за колите замърсители

Газ анализатори ще следят за цапащи коли
12 фев 2020 08:40, Ния Христова
100
Започват масовите проверки за колите замърсители
Снимка: БГНЕС

В сряда започват масови проверки на коли, които замърсяват въздуха, съобщи Bulgaria ON AIR. Инициативата е на "Пътна полиция" и Столичния инспекторат.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи за новата акция.

Още по темата


Газ анализатори, които преди година бяха доставени на КАТ, ще извършват проверките. Целта на акцията е да не се допускат автомобили, които не са в изправност да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. 

За нерагламентирано горене на отпадъци в някои райони на столицата ще се извършат съвместни проверки на инспектората и полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно хората защитаващи бензиновите автомобили, дали осъзнават, че най-опасни са токсичните газове, при които няма цвят и мирис? Това, че при дизеловите мирише, не означава, че са по-опасни. При това при фините прахови частици съвременните бензинови и дизелови автомобили замърсяват еднакво. В България колите не са проблем, проблем са печките, които замърсяват с ФПЧ десетки и стотици пъти повече от колите.
95
0
 
3
 
! Отговори
Евростандарт преди 4 години
Евро 5 и 6Норми за фини прахови частици за всички подкатегории за леки и товарни автомобили до 3,5 тонаБензинови - 0,005 г/кмДизелови - 0,005 г/кмЧетете бе!
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно хората защитаващи дизелите с противогаз ли ходят по улиците или изпитват усещането, че са безсмъртни. Не са. Това че не виждаш какво дишаш, не го прави по-здравословно. ФПЧ водят доказано да повишен риск от астма, пневмония и всякакви други белодробни смради, от там и убиват сърцата. Дизелът не е мислен да е чист и съответно не е. Ако ще се правят проверки, те трябва да са на една норма, не на различни. Не димящия камион да бъде пускан, щото бил в отделна графа и е ок. Не е.
93
3
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
А за РАН и др. въглеводороди чувал ли си? А финните прахови частици - фракции 10 до 2.5? И докато при първите нещата между дизелите и бензиновите без катализатор са на фитка, тъй като списъкът с включените в горивата е дълъг, то при отделяните на ФПЧ дизелът няма стигане.Но пак ни плакнат и хлъзгат в удобната посока. Защо през всичките тия години никой не отваря въпрос за качеството на горивото, което ползваме. Образно казано, колите са своеобразен вид печки с екстри, но цапащото е горивото
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечерно време защо не тръгнат из кварталите където има къщи да видят какво чудо невиждано е. Пушека от печките става мъгла и не се диша. По времето на бай Тошо всички се греехме с Ток по къщите. Но по негово време тока беше 1,5 ст. за киловат и нямаше такса за пренос превоз. А сега реват че въздуха бил мръсен ама никой не намалява цената на тока обаче колите им били виновни за мръсният въздух. Ало сеяндурката от Самоков бегай си на село да дишаш чист въздух заедно с твоите сеяндури.
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормите за бензиновите и дизеловите коли показват, че освен с азотен диоксид, дизеловите коли с нищо друго не замърсяват повече от бензиновите коли. Азотният диоксид е проблем в градове с интензивен автомобилен трафик, какъвто в България няма. Примерно в София трафикът трява да е 22 пъти по-интензивен, за да може азотният диоксид от колите да стане проблем.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера казаха, че за дизелите, нормите били по-високи отколкото за бензиновите коли. И защо? Ако мога да попитам? За белия дроб има ли значение дали диша мърсотии от дизели или от бензинови коли? И като започнеш с това изречение, разбираш че цялата тази проверка е една пълна безмислица. Колкото да посъберат парички и да намалят евентуално количеството коли. Но не на принципа коя е най-замърсявща, защото най-замърсяващите са дизели, а нормите за тях са нарочно по-високи. Ми супер, браво.
89
2
 
6
 
! Отговори
До 91 преди 4 години
Зависи от количеството СО2. То трябва да е в определени граници, а сега сме ги превишили и си има глобални последици. Автомобилите на Земята генерират 10% от новосъздаденият СО2, което не е малко, при това огромната част от него идва от бензиновите коли.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...бензиновите коли като цяло замърсяват повече от дизеловите, например със СО2 с 73% повече..."Спрете да се подвеждате. CO2 не е замърсяване. Дишаш - отделяш CO2. Пръднеш - отделяш и CO2, и метан. Това е естествен процес. Ти какво мислиш, че ползват растенията? CO2, много ясно! Растенията могат и без кислород в общи линии, стига да имат CO2. Ако прекалим с CO2, ще имаме ЖУНГЛА. Имаме ли ЖУНГЛА? Не, имаме обезлесяване!
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМного ми е забавно - аз като съм с два хауспуха, къде ще мерят?....Требе кинти да се усвояват, не е важен резултата!
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е забавно - аз като съм с два хауспуха, къде ще мерят? На първите 4 цилиндъра или на втората четворка? Или ще им хрумне гениалната идея да запушат единия хауспуххх? Дето не са свързани един с друг? А факта, че като спра на място гаси половината цилиндри? Демек, катьо ще ми мери на ВеОсмака двата цилиндъра. А през това време горят едни гуми отстрани... Успех, катьо!
85
8
 
0
 
! Отговори
Иха! преди 4 години
Крайно време е.
84
4
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 4 години
Казваш да караме още по-стари дизели, вместо да ги сменим с по-нови. Защо?! И май и ти не знаеш, че бензиновите коли като цяло замърсяват повече от дизеловите, например със СО2 с 73% повече. С фини прахови частици бензиновите и дизеловите с Евро 5 и 6 замърсяват еднакво и много малко.
83
0
 
12
 
! Отговори
Потърпевшият преди 4 години
На мен ми откраднаха катализатора на Пежо 406 отидох е полицията 7 РПУ Младост писах какво е станало и след известно време ми изпратиха писмо,че делото се прекратява.Неизвестен извършител. Опциите ми бяха нов оригинален катализатор 700 -900лева,менте за 200 или резонансно гърне 60 лева.Краде се на поразия наказани няма.
82
0
 
9
 
! Отговори
Знайте си правата преди 4 години
С резултатите от такова измерване на пътя-с мобилно(марка "куче") устройство,работещо на батерии, които не се знае в какво състояние са, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ НАЛОЖИ САНКЦИЯ, КАМО ЛИ ДА ТИ СПРЕ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ.Въз основа на направеното измерване,могат да ти дадат ПРЕДПИСАНИЕ със срок за коректно измерване в лаборатория или пункт за ГТП.Ако не изпълниш предписанието-тогава глоба и спиране на автомобила.Така е. Защо при алкохолната проба с "духалка" се прави и кръвен тест?Отстоявайте си правата
81
1
 
7
 
! Отговори
Кой колко замърсява преди 4 години
В София при замърсяване от 100 мкг/м3, което е два пъти над нормите, колите замърсяват 1 мкг/м3, а печките 64 мкг/м3. При замърсяване 12 пъти над нормите, делът на печките е 94%, а на колите 0,1667%, т.е колите тогава замърсяват 564 пъти по-малко от печките.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наложете по-големи мита и данъци за внос на стари дизели и проблема със замърсяването ще се реши. Сега ги внасяте за без пари направо и после ми ревете че замърсявали.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се регитрира колата в КАТ и после на технически прегледи - никой не проверява дали имаш катализатор или не. Отиваш в общината да си плащаш данъка и там в бланката каквото напишеш, такъв ти е данъка. Никой не те следи дали пишеш истината или си измисляш.
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да започнат от личните милиционерски коли от частният обществен транспорт . За пореден път бедните ще лащат некадърноста на забогателите управници. Ами спете колите на хората изедници както спяряхте общественият транспор по селата защо да ходят на работа за жълти стотинки. Ще минем на конска тяга.Ще ос...и .раме улиците но няма да замърсяваме въздуха. Поредния геноцид старателно ръководен от слугите на колонизаторите за физическото унищожаване на България.
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три пъти съм в ходила в полицията за кражби. И трите пъти - нищо. Обаче мен да ме ловят и да ме наказват.. след като всеки може да взема от мен като от разграден двор - Нема проблеми!! Ами то защото протестират хората, затова ги наказват тях. Да мислят преди да протестират после, че по-лошо ще стане. Изобщо не иде реч за решаване на какъвто и да е проблем.