Хиляди декари земеделски земи пострадаха след мощна градушка

Положението е плачевно, казват агрономи
Обновена: 26 апр 2024 12:01 | 26 апр 2024 12:00, Нели Христова
31
Хиляди декари земеделски земи пострадаха след мощна градушка
Снимка: БГНЕС

Хиляди декари земя са унищожени след мощната градушка, която вчера удари Южна България. На места ледените късове са били с големината на орех. Засегнатите земеделски земи са в Старозагорско и Пловдивско, съобщиха БНТ и bTV.

Общо  600 ракети е изстреляла Изпълнителната агенция за борба с градушките за да предотврати още по-големи проблеми. Тази сутрин температурите са ниски, на места има условия за слани, предупреждават синоптиците.

В старозагорското село Зетьово има сериозни щети по реколтата. Местните агрономи казват, че такова масово унищожение е имало от 2018 г.

"Абсолютно унищожени са около 5 хиляди декара земеделски площи", съобщи кметът на селото Иван Ганев.


Описването на щетите продължава, като се очаква засегнатите площи да се увеличат, защото снощи е паднала втора градушка.

Сериозно пострадали са и съседните села. Само част от земеделските производители имат застраховки.

"Положението е плачевно. 5000 декара са унищожени - с царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Има засегнати и овощни градини", добави Ганев.

В Сливенско също щетите са огромни, В новозагорското село Караново над 140 дка лозя са пострадали и хората казват, че не знаят ще има ли реколта. Житните култури ечемик и пшеница в района също са унищожени, казват производители. 20-30 минути беше сух град, после започна дъжд, такова нещо не сме виждали, казват местните.

Жътвата където я има, ще е много трудна, на места няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята реколта. Сега хората могат да разчитат на държавата и Министерството на земеделието и дано се вземат мерки, защото положението е страшно", каза кметът на селото Николина Стефанова.

От Министерството на земеделието и горите съобщиха, че са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април.

По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

От МЗХ припомнят, че след настъпване на събитието, земеделските производители трябва да подадат в 7-дневен срок заявление за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка. Документите ще се приемат в Общинските служби по земеделие.

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Страната
Хотелиери с иск срещу държавата заради забавените визи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Миналата събота по телевизията някакъв говореше против Исус.Нямаше коментар.Нямаше реакция.Никой не го спря.Отгоре са ни върнали снарядите и защитата е паднала заради онзи сатанист,който даваха по телевизията.Между другото по социалните мрежи някакви откачалки се молеха на Бог да издави народа.Да спират дрогата и да се лекуват!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плоскозенмите ко рИват?? Нали не искат да ги пръскат.. ани ето - не се стреля с ракети, не се пръска със самолети не се засяват облаците преди да се образуват топчетата лед.. ами нали това искахте бе???
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това се повтаря всяка година и виновни няма. Върви унищожение със съдействието на управляващите лакеи. Къде са ракетите? Да не ги изпратихте и тях в Украйна?
23
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
зърналите понеже са алчни за пари господ ги наказа подходящо никакви обезщетениязастраховката да им плаща ако имат такава
22
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
С каква мощност е била мощната градушка, някой знае ли?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе какви земеделци, какви миниори, тинтири минтири. Кажете за помощите за Украина. С глупости ме занимават....
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата ще им даде 1 млрд лева и частния бизнес ще излети отново. Това не е като да е държавно.
19
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 1 седмица
Не знам защо, но си мисля за уиски.
18
7
 
3
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 1 седмица
Това с шамаренето ми харесва! Долните вечно хленчещи за миналото неудачници копейки само шамарене!
17
1
 
5
 
! Отговори
да преди 1 седмица
важното е соларите да са здрави
16
4
 
8
 
! Отговори
Едно време преди 1 седмица
има ракетни площадки, и те стреляха едни ракети и градушките не стигаха до реколтата. Сега има демокрация и ракети няма, няма и реколта.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 16 "Ако смяташ че ще допуснем да определяте бъдещето на децата ни" Модерните европейци нямат деца бе, виж например Кокорчо и Спецов, опитват се хората, стараят се, ама не става.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 14, aма не ми се обяснявай бе мypзилко! Народа се е събудил отдавна, и е избрал цивилизования път заедно с другите европейски народи! Вие копейките все ще го будите от 20 години насам, ама така и не разбрахте че сте малцинство, и то малцинство на аутсайдери и неудачници! Ако смяташ че ще допуснем да определяте бъдещето на децата ни, то много сте сбъркали - по-скоро ще бъдете шамарени много здраво!
13
8
 
9
 
! Отговори
до кой кой преди 1 седмица
А идолите ти Киро и Кокор наистина ще влязат в затвора, защото твърде много престъпления извършиха за твърде кратко време и на народа му е време да се събуди! Вече и фактите за пуделската партия ни заливат всеки ден!
12
1
 
6
 
! Отговори
там има преди 1 седмица
и соларни станции. Какво става с тях - нещо се мълчи!?
11
6
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 1 седмица
Тагаренко обрече производителите на глад!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е само началото на края.
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Tия същите ли са дето блокираха пътища, за да реват за субсидии? Ако да, то дано още няколко градушки да паднат отгоре им
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не са унищожени хилядите декари земя, а е съсипана реколтата, която е била запланувана да се получи от тези декари. Който е плащал данъци на държавата, заслужава да му се помогне. Дано са били достатъчно разумни и да се застраховат.
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До КОЙ, a какво ще кажеш теб да наврем в затвора? Щото ти си никакъв, и не можеш да казваш кой да влиза в затвора! А ракетите за градушки никой не ги е продал (те не стават за ПВО, въпреки че копейките сте много пpoсти и очевидно не го знаете), но първо че са слабо ефективни, и второ че когато има преминаваща гражданска авиация, не могат да бъдат използвани