Убиват 6000 патици в Раковски, птичи грип застрашава 300 000 пернати

Образувана е 10 километрова наблюдателна зона
18 фев 2020 16:52,
43
Убиват 6000 патици в Раковски, птичи грип застрашава 300 000 пернати
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първото за годината огнище на птичи грип. Заболяването е установено във ферма край град Раковски. Според собственика още в петък са били потвърдени резултатите. На умъртвяване подлежат близо 6000 патици във фермата, съобщава bTV.

Още по темата
В 3-километрова зона се въвежда предпазна мярка. Това означава, че всички ферми, които са около 25, подлежат на проверка. Въвежда се и т.нар. наблюдателна зона.

Тя е в 10-километрова зона. Там има общо 24 ферми. Така общо под наблюдение ще са около 50 ферми. Там има около 170 000 патици и около 130 000 кокошки.

Собственикът на фермата, където е открито заболяването, е в шок от новината. Притеснява се дали ще бъде обезщетен. В телефонен разговор той обясни, че има съмнения откъде е тръгнала заразата. По неговите думи се внасят патици от Унгария и именно така е станало заразяването.

Собствениците на фермите в съседство се притесняват и техните птици да не бъдат умъртвени. Все още нямат информация от БАБХ.

"Принудителното умъртвяване на всички заразени и контактни птици в обекта е единствената мярка с оглед овладяването на ситуацията и контрол на заболяването", обясни д-р Александра Митева от БАБХ.

Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо, успокои Митева.

"Зоните са създадени за ограничение на заразата. Ще има проверка от страна на ветеринарните власти с оглед на ранно откриване на инфектирани птици и бързо отстраняване на едно евентуално заболяване", обясни още тя.

В края на 2019 г. към днешна дата 8 държави в ЕС са засегнати от птичия вирус. Касае за ново навлизане, а не за стационарна инфекция. Най-вероятно миграцията на дивите птици е допринесла за навлизането на птичия грип на територията на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че ще изкочи сега и нова болест. Трябва да се изравнят цените на пилешкото и свинското.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинското поскъпна. Наред е пилешкото.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От коментарите оставам с впечатление, че ползите да унищожаваш индустрии, да унищожаваш икономика, да избиваш животни и да изхвърляш хора на улицата е в полза на мнооооого повече хора, от колкото е в ущърб на други. Жалко, че задклавиатурните фейсбук и днес.бг воини не са способни да променят нещо така или иначе. От некадърността и корумпираността на болшинството потомствени, приватизационни "милионери" и "фермери" с хиляди декари се стига до тука. Има правила и директиви за другите, за тях - НЕ
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бах колко ветеринари и биолози в тез коментари!
12
0
 
21
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Да избием болните прасета,патици и т.н можем и без държавни органи и институции.Тях уж ги имаме за да нямаме подобни проблеми.Кога най-после публично ще поставим въпроса защо са ни институции,които само смучат парите ни без реална полза от тях.Едва ли само аз мисля,че такава държава,такива политици и институции са ми напълно излишни.
11
2
 
0
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
До Унуфри 2Трол, този ник е мой !! Хайде напъни се за копейките, които ти дават и си измисли свой !!!
10
2
 
28
 
! Отговори
счети преди 4 години
Собственика на "Волекс" Пламен Челебиев е известен с това, че упорито отказва да плаща "ресто" на който и да е управляващ. За поредна година му правят "номера" с епидемията. На него ще му пръднат на подпоручика - мултимилионер е, няма да умре от глад. Трагедията е за хилядите работници и десетките подизпълнители на фирмата, които ще останат на сухо. Докога с рекета над българския бизнес ?!?
9
1
 
31
 
! Отговори
а на мен друго преди 4 години
До УнуфриА на мен ми прави пък впечатление,че след всяка "чума" започва вноса на месо от дълбоките резерви на чужда държава,на които е дошло време да ги заменя. И вместо да ги изхвърли,ги продава на България.
8
2
 
18
 
! Отговори
ясно преди 4 години
разбирам, цената на пилешкото и яйцата трябва да се качи със 100%, нищо че в момента яйцатав София са 200% от скъпи от в Ню Йорк!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мине се не мине някое време и си пускат заразите,да стряскат хората и държавите.Така беше с лудата крава в Англия,с птичия грип в Азия и Европа,с еболата в Африка и разни други.После уж ги лекували.
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УнуфриЖивотните там бяха умишелено заразени,намериха празни пластмасови бутилки с надпис на арабски до тях,струва ми се,че бе направено умишлено срещу правителството на ГЕРБ.
5
1
 
28
 
! Отговори
Прост човек преди 4 години
Струва ми се, че нарочно се разпространяват тия зарази от сили които ни мислят,, доброто".
4
14
 
1
 
! Отговори
GG преди 4 години
Другарката Нинова няма ли да ходи да защитава себеподобните ?! Ще влезна след малко да прочета големите конспирации. Борисов - патеубиец !!!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ-ерите като приключат със животните и ще започнат така да избиват хората. Превантивно.
2
3
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
И от там ли ще минава някоя ифраструктурна артерия - газопровод, нефтопровод или нещо подобно. Само на мен ли ми прави впечатление че там където е имало чума до 2 или 3 години от там минава някой проект ? Давам пример - Тръбата за Турски поток минава от Странджа за Варна и към Сърбия. В странджа избиха козите на хората , а в Североизточна България няколко хиляди прасета.
1
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И по планините има пернати. Да хвърлят отрова от самолет.Не може така.