Специалисти: България не е подготвена за коронавирус

Правим много малко за профилактика на населението, смятат те
Обновена: 27 фев 2020 11:17 | 25 фев 2020 22:30, Петя Славова
107

На територията на страната няма регистрирани случаи на коронавирус. Властите у нас свикаха кризисен щаб и взимат превантивни мерки.

"Засега в България няма установени случаи с коронавирус, но ние трябва да имаме готовността. Беше направена демонстрация, която страхотно приличаше на спасяване от особено опасни инфекции", каза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR".

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, ние не знаем как да реагираме срещу коронавируса, защото светът и науката знае много малко какво да прави.

"Ние, като държава, много малко правим за профилактиката и информирането на населението. Говорим си само за профилактиката колко е важна, но тук няма ясно разписана политика за истинска такава профилактика и за здравно образование. България е на последно място по ваксинационно покритие за грип, което се доближава до най-бедните африкански държави", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Хасърджиев посочи, че в Европа има държави с 90% от населението, което се ваксинира за грип всяка година, а тук са под 3%.

Още по темата

"Работодателите не трябва да допускат никой, който има съмнение за грип. Тук не сме подготвени, не се мисли за тези неща, тук се мисли за това кой краде от болничните, а когато дойде истинската опасност - правим кризисни щабове. Трябва да има постоянно действащи структури, постоянно образование и подаване на информация към хората как да се пазим от тези неща", категоричен е д-р Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков допълни, че трябва да се научим да спазваме лична хигиена и хигиена на общуване, а когато имаме здравен проблем - да се ограничим в контактите си, да не се събираме в големи групи.

Не всяка кашлица ще е коронавирус, посочи той.

"Човечеството е имало няколко световни трагедии. Най-скорошната беше с т.нар. "испански грип" 1935 г. Той заличава 1/3 от населението на Земята за месец. Пандемиите са циклични, те се повтарят. Коронавирусът също има потенциал да се превърне в пандемия", коментира д-р Станимир Хасърджиев.

Доц. Спасков посочи, че основният проблем на коронавируса е, че той е изненада за нас и ние знаем малко за него.

"Нас ни плаши незнанието. Има нежелание в хората да се ваксинират", каза още той.

Според д-р Хасърджиев голям проблем в хората е, че заради страха си те са склонни да премълчават, ако са имали контакт със заразен човек или са били на място, където има случаи на коронавирус.

"В момента са поръчани още 5 хил. теста, но има и един проблем - те са недостатъчно и не е възможно всички искания да бъдат покрити. Производителите не могат изведнъж да задоволят това масово искане на такъв продукт", категоричен е доц. Спасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
14
 
! Отговори
Горски преди 4 години
Е как да не сме подготвени, Борисов и Шкембе Войвода ще ни опазят.
59
1
 
5
 
! Отговори
Don Lukas преди 4 години
продължение..... но пък тя го разпространява.Световната здравна организaция трябваше отдавна да обяви "пандемия....."Извинение за неточностите в превода, повече тука на английски:"https://theyflyblog/2020/02/25/harsh-truth-from-plejaren-about-sars-cov-2-pandemic/?fbclid=IwAR1BjsbdCxtAUjDaCPTqwGhOqJWvtRSekBW4Z3H_kdHTYB-C5mdTXffyWgk">https://theyflyblog/2020/02/25/harsh-truth-from-plejaren-about-sars-cov-2-pandemic/?fbclid=IwAR1BjsbdCxtAUjDaCPTqwGhOqJWvtRSekBW4Z3H_kdHTYB-C5mdTX
58
3
 
8
 
! Отговори
Don Lukas преди 4 години
"... Истинският брой на заразените и умрелите е много по-висок от обявения.Инкубационният период на вируса е от 4 седмици до 3 месеца.Маските за уста (които хората така усилено купуват и търсят) са безмислени, размера навируса е много малък. (маските не са преграда).Единствената защите е е цял защитен костюм и специален апарат за дишане.Местата за изолиране трябва са са хермтетични и периода на престой в тях да е по-дълъг от две седмици.Азиатската раса е най-податлива на заразата .
57
5
 
25
 
! Отговори
Кк преди 4 години
По голям вирус няма от Бойко Борисов.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам да има някоя готова страна за този вирус. Посочете ми такава ако се сещате?
55
4
 
10
 
! Отговори
въпросът преди 4 години
който трябва да си задавата е готови ли сте да умрете, щото поне 20-30% от населението на европа ще си замине в епидемията, която вече е неизбежна.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А отностно това изказване, че работодателите не трябвало да допускат хора които имат съмнения за грип...Като имат грип да минат през Била напримерно да и видят колко от жените там са болни. Ама к'во им пука на Била.(и не са само те)
53
5
 
3
 
! Отговори
Това са преди 4 години
хибридни атаки,от Радев и Нинова.Баце, вчера заяви, че с дисциплина,ще посрещнем вируса.В момента тази статия,е омаскаряване на вчерашната твърда позиция на Баце.Клатене на стабилността е това.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То за това не се изисква да си специалист.
51
4
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Народът е казал: "Господ помага, но в кошара не вкарва". Отнася се и за държавата. Carpe diem. Помофни си сам, за да ти помогне и господ!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официалният термин е "естествен отбор", а не "подбор".
49
11
 
3
 
! Отговори
индивидуалист преди 4 години
какво ме интересува дали "българия е готова" - важното е аз да съм готов, а тези дето разчитат даржавата да им е бавачка, да му мислят! в Иран смъртноста в момента е над 20% и най-вероятно вируса мутира. В Италия, също нещата са странни и най-вероятно имаме мутация. Бъдещето на Европа - Естествен Подбор по Дарвин!!
48
2
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
всичко се прави "на парче" в тая загубена държава!
47
4
 
4
 
! Отговори
Юфка преди 4 години
То и плоската земя стана модерна. За обикновения грип не се взимат такива крайни мерки. Хората са преценили да запазят 2 та % от населението на земята, около 150 мил. за сметка на икономиката и нормалният живот, където има зараза.
46
3
 
7
 
! Отговори
ВЪШЛЮ преди 4 години
ЗАТОВА ПЪК ПРАВИМ ТРЕНИРОВКИ ПО ЛЕТИЩАТА.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпитах облекчение като разбрах за турската агентурна мрежа сред българите по времето на Османската империя във връзка със залавянето на Васил Левски.Няма такъв народ! Вирусът е нищо в сравнение с празнотата в душите български.
44
3
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Този месец знам за трима починали от грип само за моя регион. От коронавирус няма ни един. Нека не преекспонираме нещата! Грипът обаче се изтърка и не е интересен за медиите, вкл и социалните. Коронавирусът е по-модерен. ;-)
43
2
 
12
 
! Отговори
179 преди 4 години
То България за нищо не е подготвена като цяло. Валне малко сняг ,капне дъжд и се почнат едни пътни инциденти ,тапи по пътищата , паника. Задуха силен вятър , спрът тока, всичко почва да се разпада... Без вода ни държат периодично. Сега и това. Мъка ни е от такива новини.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военнополева болница за седмица може да вдигне всеки, дори и ние. Първо уж деше за 10 хил пациента, после се оказа за 1000. Чиста пропаганда. Колкото до скоростта на разпространение, и грипът е толкова бърз. За месец обикаля света. Нищо ново. Смъртността също е съизмерима. Грипът е с 1,7%, а коронавирусут с 2,5%. Еболата за сравнение има смъртност от > 50%. Тя е страшна, докато коронавирусът е просто поредният сезонен вирус.
41
5
 
7
 
! Отговори
1489 преди 4 години
А сега сериозно! Това е вид чума както и да ви забавляват. Предишните опити от 40 години бяха просто тренировни. Успех за оцелелите.