В офиса при климатични условия извън нормата, какви са рисковете?

ГИТ напомня какви мерки следва да бъдат взети
2 юли 2021 07:30, Петя Славова
5
В офиса при климатични условия извън нормата, какви са рисковете?
Снимка: pexels.com

Колко рисковано е да работим при климатични условия, които са извън нормалното? Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) напомня какви мерки следва да бъдат взети, когато времето почва да става екстремно.

Mерки следва да бъдат предприемани при всички климатични явления, за които са подадени червени и оранжеви кодове - силен вятър, дъжд, и т.н., напомня ГИТ.

Ако работите на закрито, съгласно българското законодателство (Наредба № РД-07-3) при много топло време оптималната температура трябва да е между 18 и 25 градуса по Целзий.

Не може да работиш на закрито при над 28 градуса и 26 градуса, като във втория случай става въпрос за тежка физическа работа, но има и някои изключения, предава "Монитор".

Например при много високи температури навън (температура на въздуха над 25 градуса по Целзий в 14:00 часа навън) в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса при всички възможни положения (според физическото натоварването - леко, средно или тежко).

Освен това работодателят е длъжен да осигури разхлаждащи напитки на работниците си, ако съществува риск от топлинен/слънчев удар заради климатичните условия на работа.

Как се изчислява рискът, пише в чл. 21 от наредбата. Все повече работодатели предприемат мерки за минимизиране на риска за живота и здравето на работещите на открито при високи температури, дори когато не са подадени оранжеви и червени кодове за опасни климатични явления, уточняват от ГИТ. И добавят, че сигнали за нередности обикновено се подават от работещи на закрито.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква нормална температура е 18 градуса?Зимата 18 градуса ли си държите вкъщи?
3
1
 
2
 
! Отговори
Глезльовци преди 2 години
Ще кажете, че цял свят у офиса загворен. Ялате при мене да ви опъна в ЮМЗто и ще видите едни градуси. Навънка 40 градуса в кабината 50. До тоа последния - брат работата си ме кефи имам предвид, че народа се разглези.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименОтваряш прозореца
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако работиш с автомобил без климатик, ко прайм?