Овцефермите ни са задръстени с вълна, няма търсене

Алтернативата е да се използва за производство на тор или за изолация
11 юли 2023 23:45, Анисия Иванова
41
Овцефермите ни са задръстени с вълна, няма търсене
Снимка: БГНЕС

Овцефермите ни са задръстени с вълна. Малка част се изкупува. Нямаме тънкорунни овце, които дават вълната, която се търси. Болшинството са от незнайни породи. Нямаме вълна, която да е интересна за текстилната промишленост. Добре, че овцете намаляват. Това каза изпълнителният директор на Съюза на говедовъдите Михаил Михайлов.

В България се отглеждат над 1 млн. овце. От всяка една от тях годишно се стриже по около 2-3 кг вълна. Ежегодно фермерите трябва да решат какво да правят с 3 млн. кг вълна. Проблемът е, че няма търсене. Алтернативата е - изгаряне или изхвърляне. Коректните я държат в складове.

"Проблемът с вълната не е решен и не се прави нищо, за да бъде решен", допълни той, цитиран от БНР.

Михайлов даде пример с румънците, които имат предприятие, което произвежда тор от вълната: "Друг вариант е държавата да осигури извозване от фермите до пунктове за унищожаване. В Румъния има програма, по която се заплаща на фермера по 1 лея за килограм вълна, за да може да се свърже с организация, която да я извози и рециклира. От вълната става много хубава изолация за каменни плочки. Може да върши работа и за изолация на сгради".

От години запознати алармират, че нерегламентираното унищожаване на вълна е сериозно бедствие.

През миналата година стригачите са вземали по 2,00 - 2,50 лева на овца, през тази година - между 4,00 и 6,00 лева. Плюс екстри - място за спане и изхранване.

"Стригачите през тази година дори предлагат извозване на вълната срещу заплащане", поясни Михаил Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: овцевълнаизкупуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
Вълната от българските овце не е нито еднородна, нито качествена. Има десетки видове вълна - по делелина, дължина, качество, цвят на косъма. В Австралия всяка година се изкупува вълната от 65-70 милиона овце, само обаче от чистокръвни овце, с определена вълна. Тук няма нищо подобно.
30
0
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 10 месеца
Имаме вълна-няма пуловери и жилетки!!! Имаме зърно - няма Бг месо???
29
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 10 месеца
Отново Румъния показва как да се действа пазарно и екологично. Трябва само да й се подражава.
28
4
 
1
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 10 месеца
Аз не обичам вълна и никога не съм я ценил, по добре да изолират сградите от колкото да ми боде. Цените на изолациите станаха много скъпи
27
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Защо като може да носим полиестер и найлон да носим вълна и после зимата всички сме болни .....
26
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Няма търсене защото купуваме скъпите дрехи и марки на Европа! Ако се ангажират малко българските по известни брандове и почнат с по качествени истински дрехи всичко ще е нормално ! Но ние сме еко активисти ,не носим животински неща .....
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
плетете чорапи и на германските пенсии ;)
24
2
 
3
 
! Отговори
Овцата Доли преди 10 месеца
И аз гласувах.
23
2
 
8
 
! Отговори
Британски учЕн преди 10 месеца
Държавата да въведе задължителни униформи за учениците с вълнени пуловери и балтони и вълнени палта и да изкупува вълната. Така ще намали и вноса на турски анцузи менте и маратонки.
22
2
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 10 месеца
Такива са правилата на пазара - произвеждаш продукт X при 0 търсене ergo не продаваш продукт X. Ти обаче си *** и упорит и продължаваш да произвеждаш продукта X, но сега вече се и жалваш как така лошите търговци хич не ги брига за твоето X. Е, ако има икономическа логика, то аз съм летящ трамвай.
21
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Само ВЪЛНЕНАТА дреха може да те стопли през зимата ! Всичко друго е ала-бала !
20
0
 
12
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
В сайтовете за дрехи най-скъпи са вълнените дрехи и аксесоари за дома !!! Тук пък нямало търсене на вълна......??!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 25 Ми чроизвеждай бе. Ето,даже я форят. Безплатно ще ти я дават. Ти колко вълнени дрехи носиш. Да е памук разбирам. Ама от вълна какво да направят. Пуловер двто ще ти боцка и едни дебели чорапи за зимата. Може и някое одеяло евентуално. Все неща които хората вече не обичат да ползват.
18
7
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Няма дъно евро-атлантическа България, вместо дрехи от естествен материал като вълната. Се обличаме с *** правени в Бангладеш за 5 лв, но понеже са марки на господарите ни ги пробутват за 50. Като си унищожил и леката си промишленост, както всичко друго така е. 1 млн овце и намаляват, като признаха сами, че 300 хил от тях са виртуални за субсидиите. А 89 г само в ТКЗС са били 8.8 млн. А частните със сигурност повече от всички днес. Та над 10 пъти спад, няма такъв упадък на държава в света.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вълната е идеален материал. Защото е куха и задържа въздух. Здравословна е за разлика от поголовната синтетика навсякъде. Срам и позор е да се унищожава. Вече не правяъ вълнени килими, завивките са изкуствени. Да правят губери (китеници), да би рекламират по света и да го продават! Китайците наистина правят изолаьия за сгради от вълна, която изкупуват в Европа.... След това - защо сме болни. Ами болни ще сме заради акъла си. Хвърляме хубавото заради "мъниста",
16
6
 
5
 
! Отговори
Наско преди 10 месеца
Тези са кофти хора, мъчат животните
15
12
 
6
 
! Отговори
Жената преди 10 месеца
Много трудно се перат вълнени дрехи и одеала и трудно съхнат.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е като има излишък на вълна защо няма вълнени одеяла по магазините а все някакви изкуствени.
13
4
 
14
 
! Отговори
Иноватор преди 10 месеца
Ами да почнат хората да си санират сградите с вълна от овце ЗАЩОТО предстои МНОГО ТЕЖКА ЗИМА, студено и на тъмно ще живеем заради даренията към Украйна и разграбването на България
12
4
 
11
 
! Отговори
Буги Барабата преди 10 месеца
И аз имам проблем с вълната. За месец вълнясвам здраво около чатала.