Туризмът по света се променя

Георги Рачев обясни затоплянето
13 авг 2023 13:55, Росен Стойчев
10
Туризмът по света се променя
Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради глобалното затопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прекрасното Черно море и сме на първо място като туристическа дестинация сред черноморските държави.

Още по темата
Това заяви в интервю за БГНЕС метеорологът проф. Георги Рачев.

Той разказа, че когато е водил своите студенти на практика преди години те са се радвали, когато температурата на водата е била 24 градуса, докато сега при тази температура по-скоро има недоволство и хората питат дали температурата на водата няма да се затопли малко повече. „Сезонът от климатична гледна точка се удължава“, обясни той и добави, че и другите фактори - социални и икономически - също оказват влияние.

„Северно море и крайбрежието, което имат Полша, Германия, та дори такива не много туристически по отношение на морски туризъм страни като Нидерландия и Дания също започват да увеличават сезона, макар и в техните колибки, където се пазят от вятъра“, посочи проф. Рачев и уточни, че температурата на водата там е започнала твърдо да минава над 20 градуса по време на летния сезон. „Глобалното затопляне води до преструктуриране на пазарите особено що се отнася до Северното полукълбо. В тропичните райони нещата със затоплянето не са толкова ярки“, заяви проф. Рачев. Той е категоричен, че няма нищо лошо в удължаването на летния сезон, а твърденията, че щели да умират хора по плажовете, които се разпространяват в момента, нарече „дребна измишльотина“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: туризъмпромяна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"макар и в техните колибки, където се пазят от вятъра" само това изречение, показва колко е зле пича и колко много не разбира, промените в туристическия бранш от последните 20г. Затова и туризма ни е толква зле, важно е да е грандиозно и бетонно... само дето туристите, не искат от бетонен град в бетонен хотел.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да великия бългрин връзкар с промития мозък грничещ със наглост и безочие сигурно само в истамбул има толкова туристикиолкото в цялата миризлива българска република на наглеците и лаинювците, затова и констнтин се е спрял там а не при миризливите нагли блхри връзкарски мизерници долни
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера имаше опашка за влизане в Гърция чак до Слънчака и последните 100 чакащи успяха да се изпичат без пари на Слънчака!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Туризма ще зависи от две работи все повече . От политикономиката и от незадлъжнелите държави . Русия сега е във война и рублата падна но след войната туристическия бранш ще зависи от руските и китайски туристи . Това се отнася за летния туризъм по морето . Историята е доказала че задлъжнее ли една държава туристите и спират да ходят по света . Например Япония . ОАЕ ,Виетнам и южен Китай ще са с най големи шансове . Има и други в този регион .
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има промени и ние сме виновни. Хората. Силно трябва да работим върху земеделието си, опазване на горите, реките ни, равнините!, морето. Жизненоважни за нас. Даже нямам думите.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А суша? А ограничения върху транспорта? А на море само с влак? Радват се, вика, на топлата вода...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Той разказа, че когато е водил своите студенти на практика преди години те са се радвали, когато температурата на водата е била 24 градуса" Не знам за неговите студенти, но на моите им свършва семестъра в края на пролетта-началото на лятото. Ако ги е водил през м. май при морето, не виждам колко градуса очаква да е водата.