Южно Черноморие: Най-чисти са плажовете в Поморие, Златната рибка, Свети Влас

Морето край Попския плаж в Царево е критично мръсно
17 авг 2023 19:13, Анисия Иванова
48
Южно Черноморие: Най-чисти са плажовете в Поморие, Златната рибка, Свети Влас
Снимка: БГНЕС

Най-чистите плажове по Южното Черноморие у нас са Централния на Свети Влас, плажовете в Поморие, на къмпинг Златната рибка и Харманите в Созопол. Това сочи изследване на Асоциация „Активни потребители“.

Съвместно с екип от Софийски университет “Свети Климент Охридски” асоциацията е посетила 11 плажа по Южното Черноморие.

Установено е, че 4 от 11 се вписват изцяло в разрешените норми, а 2 имат доста фрапиращо замърсяване. Останалите превишават допустимите норми, но не с толкова да се налага например да бъдат затваряни. Два от плажовете са критично замърсени, като при единия това е 40 пъти над нормата.

Тези два плажа са южния плаж на Приморско при вливането на Дяволската река, а другият е Попския плаж на Царево.

На Попския плаж в Царево стойностите за Escherichia coli достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалния оглед на мястото е установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен, изоставен хотелски комплекс и купища отпадъци.

Проверката на Асоциация „Активни потребители“ е провокирана от дългогодишни констатации за незаконни септични ями и преливници в морето.

Най-вероятно пречиствателните станции не могат да поемат пика на сезона, коментира Богомил Николов. За изследването от „Активни потребители“ се мотивирали“ заради големия шум около евентуално замърсяване от Украйна. Но явно става дума за българско замърсяване, допълни Николов. Засега от РЗИ – Бургас отказаха коментар по темата. Очакваме това стане в утрешния ден.

Водата е изследвана за количеството на бактерията, която се намира във фекалиите. Не трябва да се открива в 100 мл вода за пиене. При водите за къпане, ограничението е 500 клетки за 100 мл.

Методиката за определяне на Escherichia coli е стандартизирана в световен мащаб.

Целия анализ на "Активни потребители" може да видите тук

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ПомориеЦаревоплажове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
до 3 Златна Рибка преди 8 месеца
Ами Златна Рибка е точно до откровено вонящия от пътя "луксозен" хотел, та няма как да е другояче... Градина като цяло е един от хубавите плажове, с обикновено спокойно море, но пък мутрите го превърнаха в непоносимо откъм шум място.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
,,Бивш командващ в НАТО: Русия рискува война с НАТО в Черно море.. " Във черното море се готви големо ,,мурабе".Ако някой не знае думата ,,мурабе",ще поясня.Тя е турска и означава ,,схватка,бой,битка,жестока борба".Цял свят се готви за война по черноморието,само Мутраген с дебелия гердан се гласи да продава бира на парцали,и вкиснати кебапчета.Четете бе хора,ама чете и какво списват и другите по света.
39
1
 
10
 
! Отговори
Лайновози преди 8 месеца
Тия в Царево са мега злета да изливат цистерните с фекалии от хотелските шахти на най хубавия плаж дето не е застроен дори .Да сложат един фото капан за 20$ и ще видят до 24 часа ,кои са и от къде са и после затвор и глоби от над 100к
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
преди 6-7г, 3 години подред ме удря тежек синузит от ходене на нашето море. Аз обяснявам на познатите ми, че това е от лайн.ата дето са в моето но никой не ми вярваше. Сега всичко си иде на мястото
37
2
 
4
 
! Отговори
д-р. Марко Садов преди 8 месеца
Аз и още милиони сме "незаменими" на работа и ходим на море само уикенда да си каляваме имунната система на нашето море, затова зимата ни птичия, ни свинския,ни прилеповия грип не ни лови.Е жената я удря цистита оти основния преценител е ешерихията ама пие некви ношпата , то и от задния двор в предния като го местиш пакм има ешерихия да знаете може да не е от водата само...
36
2
 
3
 
! Отговори
Най-чистото прасенце преди 8 месеца
На север не са ли мерили ешерихията или там шопи не ходят и нема нужда ...Иначе на юг най-чисти в сравнение с най-мръсните .Една жигула сравнена с трабант и запорожец е най-бързата кола нещо такова даге...
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 10 години не стъпвам по Черноморието от началото на юли до средата на септември.Ужасно мръсно ,шумно, скъпо и противно място е.Просто не знам защо хората си го причиняват.Тази година мръсотията и заразите са още повече.А цените са просто убийствени.
34
1
 
3
 
! Отговори
тулуп преди 8 месеца
най-чистото море е. даже един *** каза, че даже гърците бил идвали тука да се къпят
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Бургас тоя мазут кмета какво ще го прави? затова ли са по 2 лв чадърите там, като бонус мазут?
32
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 месеца
Операта на живо в Приморско от тези, дето не са си купили лопедиум ли е?
31
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 8 месеца
Ако искаш детайли - в конкуренцията, Дневник, има подобна статия с разбивки. И заглавието е точно обратното - как на един от плажовете ешерихия коли е 40 пъти над нормата.
30
1
 
11
 
! Отговори
Ей смешниции! преди 8 месеца
Бактериите не ви отбягват затова,че имате пари!Луксозни хотели,ама изходеното не е ''Виолетки''!Всички изхождаме еднакво,а като се сипе в морето от тръбите на хотела си плащате си за лукса!!!!!!!!!!!!!Някои се мислят за безсмъртни само защото имат пари и си плащат....Раждаме се еднакво и умираме еднакво!
29
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Приморско има Всичко и луксозни хотели и евтини къщи за гости -базата е 100 пъти по-добра от гърция ,5 км пясъчни плажове ,чисто море , Опера на живо,Концерти в центъра , Фестивали -къде го има това в селска гърция ?
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а те гърците фекалиите от ямите си ги носят дома при жената ли ? те нямат Никакви пречиствателни станции Никъде по любимите села на българите .
27
18
 
4
 
! Отговори
Истината ! преди 8 месеца
Гърците и турците ви плащат да плюете България , на 10авг. бях на Приморско юг -кристално чиста вода ,дори водорасли нямаше , Шастлив Народ ,малки дечица играят в Прекрасния пясък . На 25юли бях в неа врасна - фекитата от ямата в морето,кафяво бе,камънак отврат ,веднага дълбоко и адска жега . На Атлиман флага беше жълт и Народа си се къпеше 14,15,16авг ,та и до днес !
26
6
 
8
 
! Отговори
Айде нЕма нужда! преди 8 месеца
Сезона свърши,жалката ви отчаяна пропаганда не успя :) У лево,п0длоги!
25
1
 
9
 
! Отговори
За Поморие преди 8 месеца
Или аз съм сляп или някой лъже.
24
4
 
17
 
! Отговори
Паламуди преди 8 месеца
Вие глупави ли сте или да ? Как не разбрахте че бг черноморието е пикоч и гувна също и умрели животниз!
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кога липсваше е.коли в Черно море? Болестта който причинява чревна инфекция ни го съобщават като "летен грип"..
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забележете, казват "най-чисти". Не казват че са чисти, просто може да са маалко по-чисти от другите външни нужници.