Екоминистърът: Два пъти обиколих Черноморието, чисто е

Той определи като "случайни" тестовете за замърсяването на морската вода
19 авг 2023 17:47, Анисия Иванова
88
Екоминистърът: Два пъти обиколих Черноморието, чисто е
Снимка: БГНЕС

Морето ни е чисто и не е опасно, написа в личния си профил във Facebook министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Хората се поуспокоиха, че Нова Каховка, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води. Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни", пише той.

Според него паниката е по-интересна. "Мое твърдение за нарастващ обем отпадъци по плажовете набързо се превърна в заключение, че “Черно море става все по-мръсно".

Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни, и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда.

Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е, че Черноморието е чисто и не е опасно. Но това е съвсем лично мнение и не искам да увещавам никой да се къпе край Бургас или да не ходи в Гърция. Нали всеки сам си решава", завършва Попов.

Според изследване, оповестено от „Активни потребители" в четвъртък, най-чиста е водата в Поморие, Златна рибка, Свети Влас, а най-мръсна - при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска - търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли - 2 август, посочват от асоциацията.

Министерството на здравеопазването съобщи вчера, че не приема за коректни данните за замърсеността на морската вода. От ведомството смятат, че се манипулира общественото мнение и се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Аланкоолу преди 8 месеца
Професионален лъжец, като всеки политик...
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Човека бил обиколил и не видял нито една бактерия....Какво не разбрахте!! Те бактериите веят байраци и са големи колкото слон!!! Само наш политик, може да направи такова мъдро изказване и да си остане поста!!! Накрая ще накарат хората да съберат пари и да извикат сертифицирана западна лаборатория и да им затворят плажовете и устите на всички по веригата- от МЗ през ХЕИ до организацията на ресторант. и хотелиерите!!!
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тоя си отживе обиколки тука хапване там и айде му платете сметката
69
0
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 8 месеца
Моето море е Бяло море. Там се влива родната Тунджа. Бяло море е прекрасно. Черно море е като името си,просто не става.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
то затова дрискат и повръщат
67
1
 
15
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 8 месеца
КАК ГИ ОБИКОЛИХТЕ Г-Н МИНИСТЪР??????С ХЕЛИКОПТЕР, САМОЛЕТ, ДЕЛТАПЛАНЕР, ИЛИ БАЛОН.СЛЕЗНЕТЕ ДОЛУ И ВИЖТЕ ОТ БЛИЗО МЪРСОТИЯТА И СТРАШНАТА СМРАД ПО ПЛАЖОВЕТЕ.
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз нито един път не обиколих Черноморието. Нямам пари.
65
2
 
10
 
! Отговори
Пепката преди 8 месеца
Ми да си ходи, като му харесва! За нас има и Гърция :)
64
2
 
12
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
По кои нощни Барове на Черноморието си ходил и с какви "Лаборантки" си проверявал чистотата на уиск...,ъъъ морската вода!? Признай си, бе! -)
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Екоминистърът: Два пъти обиколих Черноморието" - първия път ми дадоха малка, ама на втората обиколка босовете на хотели се усетиха и ми напълниха джобовете
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, на Албена е хубаво, ако ползвате плажа, не басейните.
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Морето е презастроено. Отходните води се изливат направо в морето. Пречиствателните стнции са строени по времето на комунизма с капацитет да обслужват населени места с по 5000 човека, а не градове с 5000 хотела, реаторанти, заведения и население от 200 000 човека. Някой да е видял новопостроена пречиствателна станция?
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако го обиколи още два пъти ще стане и още по-чисто морето.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не разбират как хората карат с една хавлия цяла седмица. Хавлията през лятото трябва да се сменя поне два пъти на ден. Влажните хавлии завъждат гъбички, а по плажната може да се прикачи какво ли не. И от шезлонгите, които не се перат цяло лято, м? Аз пък в Гърция съм хващал разстройство, но ми мина за ден.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Котките най-много замърсяват плажните ивици. Кучетата тропкат отгоре, но котките са подли същества! Те заравят изпражненията и така замърсяват плажната ивица в дълбочина, а не само на повърхността. Трябва да се забрани да има котки по плажовете!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като няма достатъчно тоалетни по плажа доста хора изстрелват торпедото в морето. Доста такива може да видиш да се носят по вълните.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рекламирайте нашето море, дори и да сте на Малдивите. Нали искате по-високи пенсии и заплати. Пък и си е чисто. Но пясъкът не е. Допускат кучета и котки, концесионерите чистят през пръсти.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами аз знам че не е питейна, ти го знаеш, но ето че хотелиера и еко министъра ни не го знаят. Така че копейката я търси другаде, някъде си я изпуснал с чувството ти за хумор.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе не си добре - ешехерия коли за детокс????Като искаш детокс - пии въглен хапче две от аптеката и си прочисти организма, вместо да се заразяваш с ешехерия коли. От това може и да умреш. Не от разстройство, а от бактерията!
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По времето на Ковида не се ли научихте да си миете ръцете бе!! Навсякъде имаше разлепени картинки как се прави!