Защо българите не се застраховат

Обяснява експерт
9 сеп 2023 08:50, Росен Стойчев
138
Защо българите не се застраховат
Снимка: БГНЕС

„Първият мит е, че „Ако нещо се случи – държавата ще помогне”. Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите. Вторият мит е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят. Това не е лукс и не е вярно.

Още по темата
Цената на застраховката на имущество се определя от това какво обезщетение очакваме и колко е вероятно да настъпи някаква щета по имуществото и колко скъп е имотът”. Това заяви генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова пред Нова.

На трето място тя изтъкна вярването у хората, че „Застрахователите няма да ми платят нищо. Те не плащат”. „За имуществените застраховки процентът на отказаните застраховки е между 3 и 5 процента.Това са били претенции по рискове, които въобще не са били застраховани и затова застрахователят е отказал”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: застраховкиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Третото е на първо място. Всички си мислят, че застрахователя ше ги прецака. Сигурно не са далеч от истината. Ясно е как се случват нещата в България. Ще се изтъпани някой *** да ти обяснява, че е нормално нищо да не се изплати или почти нищо.
98
0
 
0
 
! Отговори
Хюго Бос до 94 преди 8 месеца
Нещо си се объркал. Колкото е лесно да осъдиш банка, толкова е лесно да осъдиш и застраховател. Бизнесът е винаги привилегирован пред обикновения човек, що се отнася до права и др. Питай хората, дето още си чакат застраховките, нищо че законът е на тяхна страна.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората се застраховат(или поне мислят че са застраховани) докато се наложи застрахователя да си свърши работата. След това вече не се застраховат.
96
0
 
0
 
! Отговори
Хюго Бос преди 8 месеца
Трета точка е достатъчна да откаже много хора. Всички сме наясно как компаниите правят всичко възможно да не платят застраховка. Виждаме го и по колите си, защото са същите компании. Да не говорим, че не застраховат имот, в който не се живее постоянно или такива, които са преустроени и не е узаконено преустройството. Масово хората живеещи в чужбина получават отказ да им бъде застрахован имотът.
95
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 месеца
Винаги съм вярвал на застрахователите.Особено на тези бившите мутри.Вярвам и в политиците,вярвам в полицията и армията,в държавната адмистрация.Много вяра има в мен и живея прекрасно...обаче ми свършиха хапчетата.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес.бг,защо не ви работят палчетата.Това цензура ли е,или автоцензура?
93
0
 
0
 
! Отговори
dmx преди 8 месеца
Всеки имал си някакво вземане даване знае. Бизнеса на застрахователите е неплащането. Това е една от продънените сфери в нашия живот, където има концентрация на лобизъм, мошеничество и корупция. Хората са си намерили своя начин да се справят с проблема - не им ползват услугите
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заради горчивият опит който имам от предишни застраховки :)
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За повреден ламиниран паркет плащат броя на повредените платна. Не ги интересува, че модела вече не се произвежда и няма как да смените само тях. Та затова....
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се застрахова, защото е неграмотен. Нормално за най-бедната нация в ЕС. А най-лесно е да осъдиш застраховател, ако се налага.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Работила съм за застрахователна компания и съм се нагледала на такива циркове и номера, че никога няма да се застраховам! Няма да ви разправям как на жена със застраховка живот и допълнително покритие за нетрудоспособност и отказаха да платят когато сериозно беше пострадала, защото лявата и ръка била по-сериозно пострадала, а тя си служела с дясната, т.е. това не било проблем и т.н. и т.н.Не знам как е по света, но тук си е подигравка и нормално хората не им вярват.
88
0
 
0
 
! Отговори
... преди 8 месеца
До сега проблем със застраховател не сме имали. И си плащам и ми възстановяват щети по кола, медицински грижи и подобни. До сега не се е налагало за имот да предявявам иск, предполагам и там няма да има драми.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма пари...
86
0
 
0
 
! Отговори
много лесно преди 8 месеца
защото живеят като богове,шапка на тояга и наистина си вярват,че са богоизбрани и че на тях косъм не може да им падне от главата,от съвсем малки им се пълнят главите с патриотизъм и как те въртят света и без тях утре слънцето няма да изгрее за ккаво им е застраховка,те са уцелили лотарията като са се родили тук,повече не им трябва
85
0
 
0
 
! Отговори
НЯМАМ ПРЕДСТАВА преди 8 месеца
Мога ли да застраховам жена ми, която ми изневерява? За всяка изневяра колко мога да взема?
84
0
 
0
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Бившата беше в застрахователна компания, колегите и бяха отказали щета по имот на чужденец, наводнен апартамент с мотива че имал три и трите застраховки при тях и в тоя не се живеело, с намесата на търговския директор платиха на човека
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До За страх уловка 82 Тъпo, докато не получиш пари, део не стигат и за врата. Къщата оценен ан 420 000, половината стена я няма, щетата оценена на 8000 лева.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 85 То и в това състояние може да се плащат ... ама не и сегашня вариант - застраховката ти е 1-2% от цената на имота, а при тотална щета изплащат 10-12% ... и после се чудят, що гърмят застрахователи ...
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ох сега там застраховките ще са най евтини щом вече имало бедствие
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"75% от работещите едва свързват двата края всеки месец" - Мика Зайкова --- КАК ОЧАКВАТЕ ДА СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЛАЩАТ ЗА ЗАСТРАХОВКИ?