Цените на имотите в София се задържат, 1600-1800 евро/кв.м за двустаен

Все повече сделки с имоти у нас се сключват с отстъпка от продавачите
3 ное 2023 17:00, Анисия Иванова
94
Цените на имотите в София се задържат, 1600-1800 евро/кв.м за двустаен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пазарът на недвижими имоти у нас е останал без съществени изменения през третото тримесечие. Сериозни спадове на цените все още не се наблюдават, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Купувачите стават все по-разумни и не бързат да сключват сделка, успяват да намалят началната продажна цена на имота и доста от сделките се сключват след направен компромис от страна на продавача, сочат наблюденията на компанията. Тя не очаква съществени промени на пазара до края на годината, прогнозира, че тенденциите за спад в броя на сделките и забавяне на ръста на цените на жилищата ще продължат.

Средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500-1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център - около 1800 евро на кв.м, сочат данните на компанията.

Най-предпочитани от купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.

От агенцията отчитат спад на търсенето на къщи, както и на офиси и търговски площи през третото тримесечие.

Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите жилищни имоти в София в сравнение с предишните три месеца от годината. За столицата най-актуални остават квартали като "Витоша", "Малинова долина" и "Овча купел", като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони, пише компанията.

Търсенето на ваканционни имоти през третото тримесечие остава умерено, а интересът от купувачите е слаб, сочат наблюденията ѝ.

В добрите комплекси цените продължават да варират около 1000 евро на кв.м, но се намират и имоти на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на имота, така и качеството му. Най-предпочитани са ваканционните имоти в близост до морето.

От гледна точка на видове имоти най-атрактивни остават ваканционните жилища тип студио и двустайните апартаменти, а най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

Целият материал четете в investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тия кутиики не са имоти!
81
0
 
7
 
! Отговори
Шишо преди 6 месеца
Далаверата вървеше много добре през последните три години. Разни *** от рода на Тонкин купуваха имот на зелено за около 900-1000 евро кв. метър и после на акт 16 го продаваха на 1600-1700 Нито им се налагаше да работят, нито да влагат собствени финанси. Кога е било такова чудо банките да дават заеми на подобни смешни лихви, а депозитите практически без лихва? Класически капан за бели мишки! Които продадоха навреме се отърваха и сега гледат сеир. Другите да му мислят...
80
0
 
5
 
! Отговори
Все тая преди 6 месеца
Сбъркана държавна политика, това е пропаганда лихвите по ипотечните кредити падали.Защо не казват банковите институции колко % е ГПР-то? Политиката е сбъркана заради работните места в провицията които са малко и са на МРЗ. Ако даваха високи заплати в провинцията никой нямаше да им ги купува кутийките с 30 годишна ипотека. За сега строителната мафия печели. Без коментар.....!
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А нотариусите що не ходят на работа ? Нали ги изкупуват на чертеж като Ф16 кити ? Май некой лъжее ;) Ами ако изчакат примерно една година да видят ко ши става кво толкоз ще стане ? Ще се свършат апартаментите в София ли ? Дет у новите сгради повечето са празни ?
78
7
 
2
 
! Отговори
baby shark преди 6 месеца
Който не вярва може да се видим и с документи да потвърдв долунаписаното от мен. Поздрави
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В еврозоната лихвите са 7 - 8 % А при нас кога ? та да се раздвижи пазара ? Да вдигат вече де . Да се стабилизират цените .
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
имотна мафия
75
1
 
8
 
! Отговори
реклама преди 6 месеца
рекламна поръчкова писаница срещу някой кинт за пица и кафе за списвателите от сайтчето!Мухаха!
74
0
 
15
 
! Отговори
От Испания преди 6 месеца
"двустаен" звучи гордо, а не гарсониера. По българския стандарт аз съм купил петстаен
73
0
 
11
 
! Отговори
Има ли лудиии преди 6 месеца
Бомбай на Балканите!Ръцете гореее...пляс..пляс...има ли лудииии!Хаха!
72
1
 
13
 
! Отговори
Пак сънища преди 6 месеца
Нема такова нещо. По 1200 ми предлагат два двустайни. Но сега като вдигнат лихвичките, и това ще е много.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На тези цени купуват само наивници. Айде стойте си в консервите нови софианци. Всички рибки на баламатума!
70
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Олиото беше ударило 8 лева , ама сега върви промоция за 2,15лв ...та така и с имотите
69
2
 
22
 
! Отговори
Нищо не се задържа преди 6 месеца
всичко се "спихна", сделките са наполовина от миналата и на 1/4 от 2021-ва за София...да не говорим за "дълбоката" провинция-областни градове
68
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наглостта на продавачите стана огромна. Какво ли не вкарват в квадратурата, уж 100 кв.,а реални са 75, терасата не е жилищна площ или стълбището, наглеците защо пишат цените в евро, а не в лв. В метър на метър, кой материал и кой труд излиза 4 - 5 хил . лв. Тъжно е, че селяните се заробиха за цял живот, но да са в София, а изоставиха прекрасните си имоти и къщи.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стройте общежития, готини, естествено. Сгради със ставащи студия, неподтискаща квадратура. Портиер, охрана, управител, поносими наеми, не всеки иска да бачка в София цял живот, някой просто искат да опитат. Това ще печели, поне в цял свят печели. Икономия от мащаба един вид
66
1
 
11
 
! Отговори
Маалатъ преди 6 месеца
Многу скъпу у гетото Газа, бе, другари!?
65
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо цените са в евро, кой ще обясни след като страната официално ползва лев. Пак далаверите на банките и политиците прозират. За тези апартаменти са много 1600 лв., те седнали да искат евро. Хората се осъзнаха, че цял живот ще плащат за нищо. Лошо качество, без гараж и паркинг, без инфраструктура без екстри. Какво като е до метрото, това не може да вдига цена, защото носи много минуси - мръсно, нагъчкано, шумно и др. Селяните се лъжеха, но и те се усетиха.
64
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе, пак завиждате, бе. И 2005 - 2009 беше така, имаше и прецакани, но повечето се справиха. Ако знаете, какъв *** апартамент продадох за 70 000Е, малко преди срива. После паднаха с по 30% и нагоре. Ако сега го имах, към 90 000 щях да му взема. Ако бачкаш и печелиш, кредит се връща. От 20 години с кредити си въртя нещата, ми, ако знаеш, какво правиш, става. Вместо да искаме всички да сме добре, злобеете. Учете и бачкайте, комунизъм вече няма да има
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
за относително ново строителсвтво това е цена с общи части и стени, реално цените на кв. светла площ за гонят 3000 евра, и то на шпакловка и замазка. За панелите нещата стоят по-добре, но все пак са с неясно бъдеще, ограничен конструктивен живот и върху общинска земя.