Морето у нас поскъпва с 5-10%, посрещат ни пикола от Непал

За Великден на морето се очакват предимно българи и румънци
28 мар 2024 19:45, Петър Бойчев
67
Морето у нас поскъпва с 5-10%, посрещат ни пикола от Непал
Снимка Пиксабей

Месец преди началото на новия туристически сезон по родното Черноморие хотелиери очакват ръст на туристите на база ранни записвания.

Първите туристи по Южното Черноморие ще пристигнат още тази неделя. Това заяви Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара – Бургас пред Nova News.

Тя очаква тазгодишния летен туристически сезон да бъде без катаклизми. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да пристигнат гости предимно от Румъния, както и от вътрешността на страната. Не се предвижда увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, твърди председателят на бранша.

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е между 5-10%. Тази година то е на база на увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) и инфлационния процент”, каза Цонева.

Като трудности Цонева очерта липсата на персонал. Този проблем е повсеместен, не е само в България, уточни тя. За да се справят, фирмите наемат персонал от трети страни - Турция, Тайланд, Непал.

„Това са нискоквалифицирани служители, те работят предимно като камериерки и готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни Цонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Страната
ПСС: Не излизайте във високите части на планините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 1 седмица
Те ли че учат български или ние непалски?
20
1
 
11
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 седмица
Я не одим отдавна на "нашето море" - оти ако ви кажем причините че спрете и вие да одите
19
0
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 1 седмица
Даже русофилите не ходят на БГ черноморието. Те обичат с евро в Гърция.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хитро, наемат шерпи от Непал да качват куфарите по стълбите ако асансьора не работи
17
0
 
43
 
! Отговори
Турист преди 3 седмици
Януари запазих една седмица за края на юни в същия хотел в Гърция в който ходихме преди 2 години. Странно, ама цената беше същата. Три басейна с морска вода, частен плаж с осигурени шезлонги и чадъри, огромен безплатен паркинг със сянка, прекрасна храна с тематични менюта всяка вечер и продукти от местни производители. Как ли го правят съседите тоя номер?
16
0
 
8
 
! Отговори
090 преди 3 седмици
До Анонимен 1 -- Местя.
15
0
 
36
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Все по-трудно се прилага социалдемократическия модел на проф. Ал. Томов - да се дават обещания и да не се плаща, евентуално да се плаща минимално. Гърция и Кипър са нелоялна конкуренция и отмъкват кадрите на нашите почтени бизнесмени, тъй като не са дорасли до социалдемократическия модел на проф. Ал. Томов да не плащат. За щастие все още се намират маймунки с трици макар и трудно.
14
2
 
11
 
! Отговори
.|. преди 3 седмици
Ко ми дреме. Аз живея на морето. Храната ми е чиста и си я приготвям сам.
13
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нашето море става все по зле. С рима а? Ако отида на Българското чернотоморие и някакви тарамбуки ме посрещат и плампат на твхният си език и отгоре на това ще ми бъде скъпо то аз по добре да отида в Испания, Португалия, Италия, Франция, Гърция, Турция, Хърватска които имат по добро обслужване и не са тарамбуки. Аре мутри и мутреси л а по а й т е и се потапяйте.
12
0
 
28
 
! Отговори
Смях преди 4 седмици
До пияница мистикоткроя Те и нашите са едни готвачи . Били ШЕФ , те и прости готвачи не са .
11
18
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 4 седмици
До Жалки Няма нужда от такива като тебе . Дали ще са турци или непалци все тази . Важно е да работят хората .
10
0
 
33
 
! Отговори
Персонала от преди 4 седмици
Непал тука, аз в Непал на почивка!
9
1
 
49
 
! Отговори
eeee преди 4 седмици
робите избегаа, а балами да плуват с кафяви акули вече нема, да се оправят, пълнолетни са
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ваньо Стефанов Хърков е бил агент Никола, вербуван през 1981 година към ДС Бургас. Снет от отчет през 1990 година.
7
4
 
70
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 седмици
Честно казано чудя ви се чий ги дирите на това море. Освен да купите дрога от някой от дилърите на Митьо-очите, да се натаралянкате със съмнителен алкохол или да се натровите с фалшива храна нищо друго не може да стане. Как точно си почивате - с дрога, махмурлук и няколко излишно натрупани килограма? Наистина на морето умен човек няма да срещнеш. А още може да се добави - хазарт и някое евтино момиче, което ще ви пренесе някоя болест. Забавление за пpoстoлюдието.
6
5
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой пък ходи на море в България. Трябва да си съвсем закъсал да ядеш отвратителна храна на няколко дни, сервирана от кисел, нископлатен персонал, да слушаш гнусна чалга и да се осереш на ден втори.
5
2
 
62
 
! Отговори
пияница мистикоткроя преди 4 седмици
Това са нискоквалифицирани служители, те работят предимно като камериерки и готвачи." === Ахахахахахахахаха :))) Спуках се да се смея :))) Тези май не са наясно, че точно добрия шеф мастер прави кухнята да бъде впечатляваща и незабравима и да се откроява от околната конкуренция. Даже помощниците на шеф готвача трябва да са топ готвачи, за да се случва работата. А тук са ги сложили в графата "нискоквалифицирани" :))))
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нямам пари за море
3
2
 
51
 
! Отговори
Анализатор преди 4 седмици
Много важно!Българите са баровци.Веднага се тегли поредния бърз кредит и хайде на море.А кога ще изплатят предните,това не е важно,те са над нещата,важното е купон да става и да има снимки във фейсбук.
2
2
 
42
 
! Отговори
Жалки преди 4 седмици
Сте панели вместо да давате по2500-3000 лв да привлечете хора с опит. Ужасно племе