Спад в цените на храните, трапезата за Великден ни излиза около 108 лв.

Купете български продукти, за да подпомогнем родните производители
Обновена: 10 апр 2024 16:23 | 10 апр 2024 16:05, Анисия Иванова
46
Спад в цените на храните, трапезата за Великден ни излиза около 108 лв.
Снимка: БГНЕС

Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам. Означава ли това обаче по-малки разходи за Великденските празници?

"Има успокоение на цените, много стабилно пазарно равновесие. Цените са по-ниски в сравнение с миналата година. В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре", обясни пред БНР председателят на комисията Владимир Иванов.

По думите му основните хранителни продукти, включително основните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година:

"Ако всичките ги съберем - при зеленчуците имаме 2 лв. по-малко, при основните хранителни продукти – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения. Годината върви доста добре като климатично изпълнение към момента. На практика ще имаме едно пренасищане на пазара".

В предаването "Преди всички" Иванов даде пример с краставиците, където се очаква пренасищане на пазара. В този смисъл той прогнозира спад на цената им: "До 1 месец ще видим доста сериозни вариации в посока надолу".

По думите му салата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите равнища.

"Ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на трапезата", изчисли председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата и препоръча на хората да не купуват стихийно и да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики. Той апелира да купим български продукти за нашата трапеза, за да подпомогнем родните производители.

"Естествено, ще има определени места и определени търговци, които ще искат да изкривят пазара, но зависи от нас дали ще го допуснем. Обръщам се към всички хора – да не участват в лоши пазарни практики и да пазаруват разумно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българско не купувам отдавна - ниско качество на безумни цени. Има много по-добри опции, особено за Великден.
23
2
 
20
 
! Отговори
Един от народа преди 1 месец
108 лева ще дам на Кукуво лято. 20 боядисани яйца, а козунака ще го спретне жената. Два пръста вино отгоре и толкоз. На истинските християни чревоугодничеството не им е присъщо.
22
6
 
7
 
! Отговори
Боцко преди 1 месец
Унижавам пенсионери.Новото ми хоби.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига лъжи! Всички пазаруваме.
20
1
 
26
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
Тия пари няма да стигнат само за агнешко, какви ги пишете пак?
19
3
 
13
 
! Отговори
Краставици преди 1 месец
ставащи за ядене 4.50 - 5.50 квартален магазин. Домати, ставащи за ядене 7.50, но вече не купувам остър дъх на риба, евтините гума не се яде. Читав хляб черен частна пекарна 450 грама 4.50 - 6 лева. Марули, репички, пресен лук и чесън намаляха на 1.40. Сирене, кашкавали, млека купувам от частни производители. Качество на леща, боб, ориз е намаляло драстично, различни опаковки и цени, но ако по-внимателно се загледата едно и също качество. Чаша вино няма да има, прах с вода. Само от манастири.
18
8
 
5
 
! Отговори
Путйин е руска свиня преди 1 месец
Пълни глупости.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза 106лв на човек.
16
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера доматите бяха -5,50 в билаКило сирене -18 лв Кисело мляко -1,60Каде е спада нещо не го видяхВярно и по виденово беше зле ама сега е страшно
15
2
 
14
 
! Отговори
За разстрел преди 1 месец
Аве добре че ти пускат всяка неделя водата да се изкъпеш ве пещерасче малко .... клуб на богатите са околко 5% крадливи ла.на в тая държава, а останалите се трудят и мъчат за да бъдат крадени, майка ви да е.а нещастна крадлива ... ...
14
3
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Къде го този спад,не знам тези който пускате тези лъжи не пазарувате ли не ядете ли ?!
13
5
 
22
 
! Отговори
ghgh преди 1 месец
Шегаджия. На тоя колко му платиха да говори глупости на тръкалета?108 лв на човек може и да се получи. при 4 човека 432 лв. Ще стигнат.
12
19
 
3
 
! Отговори
Боцко преди 1 месец
Нека са още по високи наглите пенсионери да не могат са си купят и салам кучешка.радост.Много се наслаждавам на бедните пенсии.Кефя се кви мизерници са .хахахахахах.
11
5
 
6
 
! Отговори
До Христо Христов преди 1 месец
В къв клуб на богатите си ве, ***?! Къпеш се един път в седмицата, защото си беден селянин.
10
1
 
22
 
! Отговори
Спад?! преди 1 месец
Оня ден като минавах през пазарчето видях яйца по 45 стотинки... а дори не е Великден още. От къде идва тоя безкраен спад в цените, след като спекулантите постоянно надуват?
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
108 на човек ли? И това цени на борсите ли са? Някои от тези да е влизал в магазин някога? 6 лв. за 10 яйца, намаление било това.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7, празникът НЕ Е МЕСО! Празникът е време за наслаждаване на свободното време, компанията на семейството. Ама българите масово свързват празника с преяждане :) 108 са си достатъчни! Не е нужно всеки да изяде по едно агне. Една агнешка пържола ви стига :) По 2 яйца, малко салата, 2 парчета козунак... повече от достатъчно! На всеки според чергата.
7
2
 
11
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
БОЖИЯТА БЛАГОДАТ Е НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА
6
3
 
11
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
ВЯРАТА В ГОСПОД Е НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА ЗА ВЕЛИКДЕН ДРУГА НЕ МИ ТРЯБВА САМО ГОСПОД ХОРА МОЛЕТЕ СЕ НА ГОСПОД ТОВА Е НАЙ -ВАЖНОТО НА ТОЗИ СВЯТ
5
2
 
22
 
! Отговори
Ахахахах преди 1 месец
Първи април мина, клоуни :))))