Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледай сега ситуация . Купуваха олио за по 8 лева и грабиха с десетки бутилки , а други си стояха спокойно изчакаха и сега купува оли на 1,80 на промоция
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме втори и първи по цени на всичко, но за сметка на това сме последни по доходи.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това на картинката е "елитен" столичен квартал според разбиранията на българина,а според западноевропейците просто едно обикновено работническо-мигрантско гето!!!да не говорим,че никой не вижда смисъл в западна европа да купува такива жилища...целта на мама и на тате апартамент на детето у софето...никой французин няма за фикс идея да си купи апартамент на изплащане в париж...
15
3
 
10
 
! Отговори
Митьо преди 1 месец
Местя си го у левия крачол, имам жилища за два живота. И децата са подсигурени, а ако не им харесват да работят и да си купят други. Който му трябва да купува, който не му трябва и купува е или луд или ще бъде прееван.
14
2
 
23
 
! Отговори
Модерен архитект преди 1 месец
Удобството да почукаш на прозореца на съседната кооперация, да се усмихнеш ведро на съседа отсреща и да помолиш за лъжичка закар, е неизмеримо!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само продавам ! Един ми вика , купи , защото ще ти се обезценят парите . Казвам добре , обаче защо са ти на теб обезценени пари ......и те така ....
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Есента отивам да гледам един *двустаен* в Сухата река в София, отивам на адреса и що да видя,блока е панелка от 60те,влизам вътре и *двустайния*се оказа модифицирана гарсионерка!Викам И *една диня и на две да я разрежеш пак си остава една диня,освен това блока отдавна е извън гаранция*А тя вика*Той може да се санира*.Викам Мерси!Цената за тая кирливвва панелка беше 75хил.евра!!!след три дни ми звъни*Свалих я на 73*..Викам И *Супер-купувай си я!!! *.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега цените ще падат, ония цинraни, дето откраднаха 50 милиона паунда в Англия сега като ги накарат да връщат парите ще проват бързо и за без пари докато наситят пазара.
10
2
 
23
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 месец
С тоя *** балон на имотите, вече не може и банята да си ремонтираш. 11 хиляди лева само за труда, още толкова за материалите в София. Отидеш в Самоков - цените двойно по-ниски. Софията вече ми е центъра на Берлин.
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все още иаме реален шанс да грабнем първото място в света . Малко ни трябва , още само по 2-3 статии на ден .
8
3
 
25
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Айде пак имотни статии.
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КОГА ВТОРИ.ПО ДОХОДИ А?????
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прилича на гето.
5
3
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
как може да дадеш 200 000 евро за нов апарт на наи шумното и мръсно място влюлин от една страна околовръстното от друга локалното платно където е гртранспорт отстрани ново строителство можеш да докоснеш балкона отсреща никакво дърво нямат подземни паркинги а те не могат да поемат всички колиосвинихте комплекса съсипахте ни живота без светлина и въздух
4
3
 
18
 
! Отговори
Така е В ГЕТОТО преди 1 месец
Беднотията, но мега скъпо тия. Ще има един край крепостни селяни
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балон с пръдлиФ газ
2
3
 
37
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Е, ние по ръст на цените винаги сме били на челните места, още от началото на "демокрацията". С изключение на цената на труда, там по правило сме последни. Лакомия българска, какво да се прави...
1
7
 
23
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 месец
купувайте, инфестицията в Имот в Държава, което скоро Остава без АЕЦ и ТЕЦ-ове е Разумна за Нулирането ви!