Първият влак с новите вагони пристигна в Бургас, но с пет минути закъснение

Хората обаче бяха доволни
23 юни 2024 08:30, Нели Христова
67
Първият влак с новите вагони пристигна в Бургас, но с пет минути закъснение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Първи курс по жп линията София-Бургас с новите модерни вагони от Германия.

Въпреки заявката на БДЖ, че до морето ще се стига за по-малко от 6 часа, това не се случи, заради закъснение с 5 минути. Въпреки това всички пътници бяха доволни, най-вече заради климатиците, пишат от БНТ.

Божил Божилов, който 30 години е бил машинист, очаква с интерес и нетърпение композицията с новите вагони да пристигне на гарата в Бургас.

"От Горна Оряховица мой колега каза - отиди на гарата, снимай влака, за да видим дали навреме е пристигнал. Шест часа е много за мен. Щом аз съм идвал на ей този коловоз за 4 часа и 40 мин, това е 73-та година", обясни Божил Божилов, бивш локомотивен машинист.

"Има три участъка с доста сериозен ремонт, където скоростта е ограничена до 25 км. Ако успеем да забързаме действията по тези ремонти, поне 35 мин. от това време ще бъде скосено, влакът ще може да пристига много по-бързо", заяви Георги Гвоздейков, служебен министърът на транспорта.

"Температурите оказват голямо влияние на релсовия път и тези закъснения няма как да ги избегнем", категоричен е инж. Венцислав Славков, управител на БДЖ- Пътнически превози.

Първите хора, пътували в новите вагони, бяха доволни.

"През цялото време беше климатизиран вагонът и беше много удобно, беше изолиран шумът и беше много приятно", каза Велизар Сливов.

"Беше чистичко, хубавичко, пожелавам все така и много хора и пътници да има", подчерта Димитрина Кьосева.

"Спахме във влака също така, децата имаха търпение, беше прекрасно", отбеляза Полина.

Имаха обаче и забележки.

"Интересно обаче не видях никъде къде да се поставят трансформатори за зареждане на телефони", заяви Стоян Йорданов.

"Климатиците бяха много силни в началото, малко измръзнахме, но после беше окей", обобщи Калина Цекова.

Хората от следващия влак със старите вагони не можеха да се похвалят, че са пътували конфортно.

"Ужасни са, всичко трябва да се смени."

"Отваряме прозорците, много е горещо."

"И мръсно!"

Другата седмица ще бъде доставена втората партида от модерните вагони. Трудно обаче ги опазват.

"Вагоните дойдоха от Германия с немски ароматизатор. Тези ароматизатори бяха откраднати веднага, след като вагоните пристигнаха, още в депото“, отбеляза Георги Гвоздейков, служебен министърът на транспорта.

А фенове на железниците, пропътуваха разстоянието от София до Бургас, за да усетят първи атмосферата в новите вагони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Страната
Опасни горещини днес, жълт код е обявен в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само колата и това е, особено ако си с деца , ше ви таковам и у пенсионерите . С автобуса за шест часа едно спиране, с влака - смърди, не става . Аз на влак не съм се качвал 20 години, но искам да ги направят модерни и да ударят тия от автобусната мафия.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крадецът на ароматизатори - да си ги сложи от...зад! Гнусота, долно поведение! БЕЗУМНО ЕГО!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДА ПУСНАТ И ПРЕЗ ПЛОВДИВ ЗА БУРГАС!!! НАЛОЖИТЕЛНО Е! ИМА МНОГО ПРАВОСТОЯЩИ!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕЕЕ, ТОЛКОВА ЛИ НЯМАТ КАМЕРИ В ДЕПАТА, ЗА ДА ВИДЯТ КОЙ ОТКРАДНА АРОМАТИЗАТОРИТЕ - ЯВНО Е ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК ОТ БДЖ!!? СРАМОТА Е!
33
0
 
6
 
! Отговори
Евгени Минчев преди 1 седмица
Машинисти търсите ли?
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е във влаковете да има и по 3 охранители/полицаи. В някои страни на запад е така, че даже са и въоръжени. И безобразията по вагоните ще престанат
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Христо Христов... Като свършат с обновяването на участъците се говори, че по разписание влака ще стига от София до Бургас за 3.50 минути. Това трябва да стане 2026 година. И в момента тези вагони могат да се движат с до 200 км
30
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
"Шест часа е много за мен. Щом аз съм идвал на ей този коловоз за 4 часа и 40 мин, това е 73-та година", обясни Божил Божилов, бивш локомотивен машинист." - казва всичко за комунизма и комунистите и демокрацията и демократите. Нема по-калпаво от демократа!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВНИМАНИЕ! Пероните и стъпалата на влака на ЦЕНТРАЛНА ГАРА СОФИЯ и на ВСИЧКИ ГАРИ са на ОПАСНО разстояние за качване и слизане. КОГА ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА??? Вземете пример от МЕТРОТО как са направени пероните и стъпалата. Да се монтират допълнително рампи за удобство на пътниците!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имате интернет лесно може да проверите, че държавата поръча 15 вагона нови от завода в Дряново и те 3 години не могат да ги изработят, като цената за един вагон е 1.8 милиона без ДДС. Има доста статии по темата , не е трудно да се провери.
27
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Гвоздейков да се беше качил на нощния влак за Бургас в петък вечер. Щеше да се радва много на народната любов. Влащът тръгна с два часа закъснение, защото просто нямаше композиция. Може ли да не осигуриш вагони за най-важния ти влак. Самият влак беше препълнен. В Пловдив хората искаха да правят революция и да не дават на влака да тръгне от Ст. Загора. Причината е, че и от Пловдив и от Ст. Загора са им продали билети без да им кажат, че няма места. Стояха прави деца и баби.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ БЕ? НЕ СА ДОВОЛНИ, ИМА ЗАКЪСНЕНИЕ.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно ли е, че вагоните са втора, а не пета употреба?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 24. Нали карат бавно няма опасност.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новите "бързи" релси, са буквално с чупка, с ъгъл, а не със завой на разклоненията преди и след гарите. Как не дерайлират влаковете не знам.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само един вагон на 40 години според немците струва 400 000 лева. Те нови да бяха купили от Япония по-евтини щяха да ни излезнат.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Говорите пълни глупости. Във Виена има трамваи които са 75 годишни и Виена е най добрия град за живеене. Вагоните са си много добри и ги купихме на много изгодна цена. 20% от стойността на нов вагон, а имат поне още 20 години за експлоатация. Важно е какъв е релсовия ни път. Той може да разбие и най новите влакове за нула време.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
""Беше чистичко, хубавичко, пожелавам все така и много хора и пътници да има", подчерта Димитрина Кьосева."С тия умалителни, си личи от 100 километра че лъже.
19
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
В Европа на такива вагони се возят от 20г, а ние се радваме. Колко сме жалки само, купихме на хората бокLуците, които щяха да отидат за скрап, но германците си намериха мизерниCi като нас, от които да изкарат някое евро.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
40 годишни таралясници. Но се обяснява как били нови. Вместо немците да ги бракуват за скрап, те ги продадоха на нас, като за нови разбира се.