F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
затова ф-16 с украинските смъртници ще излитат от новопостроената писта в Безмер и така Посолството ще ми превърне в мишена за руските ракети!
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самолетите са за музея,има нова техника.
85
12
 
5
 
! Отговори
Албена преди 2 месеца
Съветска, съветска, ама ако не бяха хо-льовците още щяха бугарите да ходят на Охридското езеро при македоните вместо Църно море.
84
4
 
22
 
! Отговори
Логика за Обратни преди 2 месеца
Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4 ... които всъщност според изданието са еквавилент на руските Миг-29. Супер Ферари ли Джип Вранглер .... капризна кола подходяща за гей партита или високопроходим Джип. КОЕ ли е по- подходящо за война ? Според третополовите активисти на война се ходи с капризно Ферари а не с високопроходим Джип. Браво бе...
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миг 28 е много пи-надвжден самолет от Ф-16. Да не говорим за Су-37
82
7
 
26
 
! Отговори
Майор от запаса преди 2 месеца
Западната техника е подходяща само за колониални войни, когато няколко хищника от НАТО се нахвърлят върху една жертва, която няма никакъв шанс - Либия, Сирия, Югославия, Ирак. В истинска война обаче, както в Афганистан и Украйна, и евентуално срещу Русия, Китай и Иран, западната техника е гроб с крилца на колелца.
81
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 109. По-бърз радиус?! Геометрията ми е хоби, но такова понятие там не съм срещал. Колкото до "рускага щайга", за да се присмиваш на чужди неща, ти, най-малко, трябва да имаш по-добри. А ти нямаш. 3адникът ти е гол. Така, че не ставай смешен сам.
80
5
 
13
 
! Отговори
до 113 преди 2 месеца
Казвам ти веднага - в Югославия - за 2 седмици през май 1998 - 8 сваляни Ф-таралясника
79
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хехе що си мислите че тия самолети ще оцелеят до излитане от укро писта
78
4
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Демек неизползваем в тези ширини!
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ава, оти Пyтu по три пъти на ден блъска главата у земята и се моли на Аллаха! Заради F16?
76
13
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Саддам имаше много МиГ-ове. Сага няма нито МиГ-ове, нито Саддам :))))))))))))))))
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съветска, съветска, ама ако не бяха Съветите, хох льовците още щяха да вадят с ръце картофи от калта.
74
1
 
7
 
! Отговори
61 преди 2 месеца
"За ф16 Кой знае каква писта не трябва просто трябва да е ЧИСТА за миг 21 трябваше същата там въздухозборника е Още по ниско." Образовай нас неуките, къде е въздухозборника на Миг-21?
73
3
 
16
 
! Отговори
ГЛЕЗЕНА РАБОТА преди 2 месеца
МНОГО " ЕКСТРИ" ТРЕБЕ ЗА ТЕЗИ Ф-16 , А НА ВОЙНА.......ЛИПСВАТ............И КО ПРАЙМ СЯ...............!!!!????????????
72
16
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Другари копейки, я кажете един случай МиГ да е свалил Ф-16, че да се посмеем :)))))))))))))))))))))) Някакъв пример от Ирак, Югославия, Сирия, Либия .....
71
8
 
21
 
! Отговори
61 преди 2 месеца
F16 може би има въздушно превъзходство над МиГ-19. От там нагоре, 21 и 23 са му равностойни, а срещу 29 няма шанс. Миг-31 и Су27 въобще не ги включвам; те са в друг клас.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко вече е дрон,самолетите са за музея,писти не са нужни.
69
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това единствно показва недостатъците на F16 идеално гладки писти докато Руските самолети могат на всякакви повърхности . Един Искандер би наръчкал пистичките на нежните F16 така че след това да кацнат в черно море
68
5
 
17
 
! Отговори
Математик преди 2 месеца
F 16 не е надежден самолет. Над 10 процента от всички произведени досега самолети са дефектирали и паднали по време служба, но не и в битка. Официална статистика е това!