Нова правила за продажба на коли - ще контролират скоростта

Ние винаги намираме вратичка да се измъкнем
9 юли 2024 11:43, Инна Ангелова
18
Нова правила за продажба на коли - ще контролират скоростта
Снимка: Bulgaria ON AIR

Нови правила за автомобилите, продавани в Европа - те трябва да бъдат оборудвани с интелигентен софтуер за скоростта, предназначен да пречи на водачите да нарушават ограниченията. Стават задължителни и други допълнителните системи за безопасност, чиято цел е да се намалят катастрофите по пътищата.

Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите, сподели, че чувствата са смесени, тъй като за всеки калпазанлък има оправдание.

“Контролът рязко изчезна от полезрението ни. Ще запазят същия брой контролни органи, но ще вкарат система за интелигентно ограничаване на скоростта. Човешкият фактор не може да бъде избегнат. Трудно по административен път може да се ограничи движението", коментира още в "България сутрин" Георгиев.

Идеята на системата е звукови и светлинни сигнализации в автомобила да предупреждават шофьорите при висока скорост. Георгиев сподели, че ИИ ще реагира на правилно поставени знаци и на ясно виждаща се маркировка.

"Няма да може да реагира на закритите от клони пътни знаци. В близките години в България тази система няма да може да действа. Това са проблеми, които са натрупвани много години", каза още Георгиев за Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че някои инструктори в България протестират срещу GPS-а, но системата няма алтернатива.

"На който не му изнася, да търси друго поприще. Добре обученият водач е фундамент на пътната безопасност", подчерта Красимир Георгиев.

"Толкова много мерки се обещаха, досега виждам само триноги зад храстите. Да видим Германия, където няма ограничения на магистралите. В участък с ограничение от 120 км/ч камерата не те снима до 140 км/ч. Шофираш с над 140, светкавица, щракнаха те. Нямат право да снимат пътниците. Нашите катаджии знаят за тази система в Германия, но истината е, че трябва да има вратичка, от която да се ползват наши хора", посочи Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: GPSавтомобилискорост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 10 : Има такава разработка още от края на 90те - засича алкохолните пари в купето и блокира запалването. Само че не я въведоха, защото реагира и на пътниците.
13
0
 
0
 
! Отговори
mgs преди 2 месеца
До ЧичакОт друг чичак - Долу закона на Нютон. Долу закона за запазване на енергията, нека всички сме безсмъртни...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Законите по пътищата не важат само за полицаите!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като законите не важат за едни, за други - не, винаги ще има рискове. Примерно: ясно е, че колата на Кирил Петков е летяла със скорост поне три пъти над разрешената, но случаят много бързо се покри. Убиецът по пътя беше оправдан, без всякакво разследване.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да се направи софтуер, който да изпълнява следния алгоритъм: Преди да влезеш в колата трябва да си отвориш устата и да плюеш в специално хардуерно устройство за измерване на алкохол. Софтуера заложен в хардуерното устройство за мерене на алкохол трябва да изпраща информацията до полицията и те ще разрешават дали колата ти да си отвори вратата, за да може да влезеш в нея и да я караш до магазина да си купиш захар и кисело зеле и една бутилка водка!
9
0
 
2
 
! Отговори
не е важно преди 2 месеца
софтуер и джаджи . Може да предложат инжинери функционално евтино решение . Обратно на тунинга Ограничаване и спадане на скоростта до Разрешена и до Безопасна скорост . Кат и другите се въртят да не признават за коли убиици . Кълнат и глобяват дрифтаджии, а те си купиха бмв с дизели .
8
1
 
1
 
! Отговори
държавните имат преди 2 месеца
нужда - инспектори . митничари , градски транспорт, линейкаджии, пожарникари, спешна помощ, навсякъде са . Статистиката показва 1. с алкохол и наркотици и 2. висока скорост . Мерките са лбабави . Няма резултат . Да глобяват десетките заводи за автомобили . не ги правят за 50 а за 300 . Произвеждат ламарини убиици . и по статистика . *** .
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Примерно! Автомобилът ще прави снимки на Знаците по пътя когато караш - а те в Европа са над 170 и ако ги нарушиш Софтуера на Автомобила заложен от продавачите..... автомобила сам изважда Квитанция - бешежка за глоба! Спираш автомобила! Плащаш електронно глобата и продължаваш да караш Свойта Прекрасна Софтуерна Кола - следяща те когато и отвориш вратата и влезнеш вътре, как бараш за баджака свойто ново гадже!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А някой някога да е чул или видял индотурк в уч кола
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Половината бакшиши са полуграмотни , това е представителна извадка на шофьорите в БГ. Правете си изводи как са взели книжка, как са изкарали документи и какъв кастинг им е правен при назначаването...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изпревараш тиражия и той дава газ до разрешената и ти не можеш повече и насреща челен....
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че да се изпотрепят...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоростта не е най-големия проблем. Най-големите проблеми са като застанат на едно кръстовище и започнат да се чудят кой пръв да мине, като карат в насрешното , като си спестява пари за ремонт на колата и няма ГТП и Застраховка. Трябва да се знае, че притежаването на автомобил е отговорност и е свързано с редовни разходи за неговата потдръжка. Да се започне от инстриктурите, защото всеки полуграмотен с 1000лв. в джоба си купува книжка и е като камикадзе на пътя.
1
1
 
23
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Тотален контрол, следене и ограничения, май скоро ще изградим комунизма, дето ни го бяха обещали :)