БАБХ: Отрицателни са пробите за чума по преживните животни у нас

Над 2000 са взетите и изследвани проби
7 авг 2024 15:33, Анисия Иванова
13
БАБХ: Отрицателни са пробите за чума по преживните животни у нас
Снимка: БГНЕС

Пробите за чума по дребните преживни животни на стадо от 900 животни са отрицателни. Същите са взети след заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, като проби се изследват при движение на животни от един животновъден обект в друг, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Мярката е част от предприетите действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните за недопускане навлизането на болестта заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция.

БАБХ осъществява ежегодно мониторинг за чума по дребните преживни животни. Съгласно „Програмата за надзор на някои трансгранични болести по животните“, официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) извършват ежемесечни клинични прегледи в шестте южни гранични области. На база оценка на риска са определени животновъдни обекти, в които се отглеждат дребни преживни животни (ДПЖ).

От тях се вземат проби за серологично изследване за шап и чума. Последното пробовземане е било през месец юли 2024 г, като всички взети проби са отрицателни.

От началото на годината до момента са извършени над 1200 клинични прегледа по Програмата и са обхванати 46 хил. дребни преживни животни. Над 2000 са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами в Бг да се пазят, малко са.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия бабх не ги ли закриха вече?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що идват избору,затова! Но сле иьборите автоматично стават положителни.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чумата е само в Министерския съвет, не по овцете!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вярвам на Галя от посолството !Не знам защо още имаме животни , Урсулица защо не вземе мерки , нищо да не остане в Бг , само внос от Кравария , даже не и от ЕС !
6
1
 
8
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 1 месец
ИЗБИХА НА ХОРАТА ВСИЧКИ ЖИВОТНИ: ТО НЕ БЕШЕ ПТИЧИ ГРИП, ЧУМИ, КАКВО ЛИ НЕ, НЕ ОСТАНАХА ПЕРНАТИ, ПРАСЕТА, ДРЕБЕН И ЕДЪР ***, ВНАСЯМЕ ДОМАТИ ОТВСЯКЪДЕ, ЛУК, ЧЕСЪН ОТ ПЕРУ, БОБ ОТ ЧИЛИ, ОРИЗ ОТ КИТАЙ И КЪДЕ ЛИ НЕ!!! БЕЗОБРАЗИЕ. ЗАТОВА ЩЕ СМЕ БОЛНИ! ЗАЩОТО СМЕ ЧАМАВИ!
5
0
 
5
 
! Отговори
Бaй Kypтu преди 1 месец
Xa cera, eжтe нa Уpcyлaтa rъceнuцaтa, вakcuнupaнa e...
4
0
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Отрицателни са, защото, толерантността на българите към подобно мародерство е НУЛЕВА. Иначе, скъпият (буквално) съпруг на Мария Габрие,л много бързо ще открие чума, която, поради някаква причина се вижда само в техните "експертизи", а козите и овцете не я усещат.
3
2
 
10
 
! Отговори
Гaля преди 1 месец
Xxммм, нe бъpзaйтe ga oбявявaтe, cъrлacyвaнo лu e c nocoлcтвoтo?
2
4
 
0
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
Сатанаил срещу чума по овцете...:)))
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стягайте се да ядете скакалци ,буболечки и гъсеници атлантическо е