Фермерите ще продават само на регламентирани места и пазари

Нов закон слага прът в колелата на нередовните земеделци
7 авг 2024 15:25, Анисия Иванова
34

Да се забрани продажбата на фермерски храни от моторни превозни средства, импровизирани поставки, куфари, колички, кашони, поставени на земята или от ръка, това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

"Отдавна имаше нужда от такъв тип законодателни промени, които да са точно и ясно да регламентират къде и по какъв начин биха могли да се закупуват фермерските продукти. Промените бяха нужни, за да се уточнят местата, организаторите, начините и на какво трябва да отговарят самите земеделски производители или преработватели", каза председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов за "България сутрин".

Той поясни, че тези регламентации ги е имало и в момента, но към различни законодателни фактори.

"Но когато си регистриран като земеделски производител, за да може да предлагаш продукцията си на пазара, трябва да си регистриран така, че да имаш право на директни продажби или да си регистриран като преработвател. Когато трябва да се продава стока на фермерски пазар, организаторът информира БАБХ предварително, информира кмета, за да могат да разрешат за съответния ден да се направят фермерските пазари и изложения", добави Стоянов за Bulgaria ON AIR.

По думите му винаги е имало продавачи, на които основната им дейност е търговия, но в случая става въпрос за фермерски пазари.

"Едва ли ще може да спрем хора, които решават да си продават стоката извън регламентираните за това места. Съответните органи трябва да помислят за това. Самата регламентация вече ясно и точно би могла да обособи местата и да се знае, че хората, които предлагат фермерска продукция, са фермери. Въпросът е да не изпадаме в административна тежест", коментира председателят на БФС.

Георги Стоянов подчерта, че няма как човек без хладилна витрина да продава стока, която би могла бързо да се развали.

"Не всяка една стока би могла да се предлага във всеки един момент през годината. Когато е много горещо, за някои стоки се изисква специфични хладилни и охлаждащи витрини. А наборът от проверяващи органи е доста широк", допълни той.

Според председателя на Български фермерски съюз производителите са изправени пред редица предизвикателства.

"Предизвикателствата пред фермерите сега са да могат да приберат качествена продукция и да могат да я реализират. Те са подложени на натиск от международните пазари, натиск от трети държави за внос. Този натиск някои го наричат конкуренция. Всичко е свързано с цени и нерегламентирани вносове", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво бе! Фермерите да не могат, а търговците могат да продават навсякъде всичко з 300% отгоре!!! Баси държавата.
29
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Хора тия от БАБХ всички са за съд и затвор. Сега ви се е отдала такава възможност. На изборите гласувайте за партия която не е ,,евроатлантическа" и всички тия практики ще отидат в канала ,а тия от БАБХ в затвора. Това е най лесния и *** начин. Ако пак отидете за гъби се сърдете на себе си.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Благоевград пазара е на Галчев , и сергиите за от направени от злато и платина.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е местната власт която не осигурява възможност на малките производители да предлагат продукцията си. Почти на всякъде в Европа пазарите се отварят на някой паркинг в определен ден и в три - три и половина всичко е разчистено и паркинга се пълни с коли.
26
1
 
9
 
! Отговори
Пипо преди 1 месец
Много е важно, фермерита да продават на специално регламентирани пазари, където наема на 1 сергия е колкото наема на гарсониера в София. Продаваните плодове и зеленчуци трябва да се поддържат на цена, която е непостижима за обикновения Българин, а реализираните печалби задължително да влизат в джобовете на мафията минус стандартните такси за създателите на този закон...
25
1
 
13
 
! Отговори
Браво! преди 1 месец
Осъждаме десетки пенсионери влачещи мизерното си съществуване , но докарвайки си някой лев продавайки малката си продукция пред селски къщички или в краят на обезлюдените села, на по-бърза гладна смърт.
24
2
 
12
 
! Отговори
СТЪПКА ПО СТЪПКА преди 1 месец
Така се отменат качествените неща - СТЪПКА ПО СТЪПКА! Лека по лека унищоват този ПЪРВЪЧЕН ПАЗАР на прясна и качествена продукция (а този пазар е многомилонен!). След това ще започнат да ЗАБРАНЯВАТ отглеждането на зеленчуци в частни градини, заради БИОЛОГИЧНА СИГУРНОСТ (това не е шега, вече го тестват в Австалия доколкото знам). И така стъпка по стъпка, леко, меко и назабежимо ще ни "ОПИТОМЯТ" и отглеждат като диви пртасета в резерват. ДА, АМА НЕ. ЗАЩОТО НЕ ТЕ РЕШАВАТ!
23
2
 
14
 
! Отговори
КОНТРА! преди 1 месец
Почти 100% от плодовете и зеленчуците прес съответния сезон ги купувам точно от тези "НЕРЕДОВНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ", както са наречени. Цената като цяло не е по-ниска отколкото тази на субсидирания внос от ЕС, но качеството и вкуса са несравними. И винаги са пресни - директно от градината набрани вечерта преди деня на продажбата. И да ви кажа - имам контакти на някой от производителите, ще събера още и не само ще пътувам до близките села, за да си купувам от тях, но ще се опитам група да сформирам!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бавно и методично от години у иват дребните земеделски проиизвпдотели и животновъди. Целта е ясна! Монопол над храните и над земята. Регулация до регулация, всички изпълними само за концерни!
21
13
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Браво! Пенсинерския клуб пред входа на блока ще се разтури. Браво! Само ще помоля по-бързо да въведете закона и действията по превенция срещу нарушителите.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О ДА ЗНАЙТЕ, САМО ВАС ЩИ ВИ ПИТАМЕ ОТКЪДЕ ДА СИ КУПУВАМЕ СТОКАТА!!!...
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Харесвате си едно село и се запознавате с местните и кой каквото има мед,агнета, мляко и за каквото се сетите.Аз така правя или отивам на място или ми го носят. Създавайте работа на местните не на Веригите, защото после няма мърдане от оковите.
18
2
 
16
 
! Отговори
ЕВРОПЕЯДЕЦ преди 1 месец
Раята трябва да се храни с канцерогенни храни и м*язми от глемите вериги и разни крупни колбасарници работещи с меса от мумии от 20-30 години търкаляни по фризери и тъпкани с гмо-та....както и с пластмасов зарзават - жива ***.....да може да се пълнят след това онкологии и лечебници, както и аптеките да се пукат по шевовете.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КОЙ ще съблюдава за спазването на подобни разпоредби?????И КОЙ как ще санкционира ?????
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който още не е разбрал - управлява Главчев, от Граждани за Евроатлантическо Развитие на България, съкратено ГЕРБ.
15
3
 
23
 
! Отговори
САМО ТЪРГОВИЯ!!! преди 1 месец
Посещавам малки градове. Най-добрата и качествена продукция е на малки производители, които идват от околните села да си продадат излишната продукция. Новите правила облагоделстват основно търговците. За производителите следва или забрана да продават продукцията си или допълнителни административни усложнения.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СтоянСтояне, ти някога хващал ли си мотика, а гребло настъпвал ли си. Това е хубавото на нашата страна, плодородна и хората умеят да се справят сами. Имаме си всичко, а ти какво имаш
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредната административна тежест. важното е администрация да има да има работа на мухлясало държано бюро за цялата рода
12
3
 
19
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Как държавата ще осигури всекидневен транспорт на бабката с нейната продукция до фермерския пазар и обратно, дори и той да се намира на 80 километра от селцето, в която тя си копае градинката?
11
3
 
21
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Така е, нали управлява Главчев, а той е от Евроатлантическата партия.