Морските общини искат удължаване на летния сезон

Много от летовниците имат имоти, остават до късна есен
Обновена: 4 сеп 2024 16:39 | 4 сеп 2024 16:35, Инна Ангелова
24
Морските общини искат удължаване на летния сезон
Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон е към края си, тъй като българското черноморие е пряко зависимо от началото на ученическата година, като тогава се забелязва отлив на почиващите българи, но все още предстоят атрактивни събития в културния календар на община Царево. В юрисдикцията на общината влизат и други населени места освен Царево, като освен туристи има и много гости, притежаващи имоти, които остават до късна есен.

Държавата и общините могат да се погрижат за удължаване на летния туристически сезон, като правителството работи по транспортния достъп по южното черноморие, а общините инвестират в туристическа инфраструктура и подобряване на живота на местни и посетители, това коментира Марин Киров, кмет на община Царево, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

С оглед на геополитическите трусове и войната в Украйна основният акцент е поставен върху българските туристи, но те са засегнати от политическата нестабилност в страната. Тук идва и ролята на общините, които могат да предоставят различни услуги и възможности на посетителите. Гостът обясни, че в община Царево са предприети действия за изграждане на различни инфраструктурни съоръжения, които ще подобрят туризма. А междувременно развиват своя културен календар, като за изминалия сезон почти всеки ден е имало събитие.

Инфраструктурните инициативи и проекти са разделени на няколко групи – една, от които е насочена за възстановяване от бедствието миналата година, по която разчитат на подкрепата на държавата. Другите проекти се финансират от бюджета на общината и от правителствената програма за инфраструктура на общините. Гостът допълни, че местната власт е рефинансирала и стар дълг на по-добри условия.

Цялата статия и виде може да гледате на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: морелетен сезонимоти
Още от Страната
И утре ще бъде слънчево, но на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От няколко години септември е топъл, така че могат да си го удължат до края на септември.
20
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Да удължават колкото пожелаят,но да не чакат държавни помощи.Транспортният достъп е осигурен целогодишно.Правителството не затваря пътища през зимата.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 10 "Данакоплатци" от "данак(младо теле) ли идва? Когато си неграмотен, по-добре си трай и не се излагай. Добре, че поне си анонимко.
18
3
 
1
 
! Отговори
Ей, преди 1 седмица
Лобист, кои местни разчитат на туризма? Бабичките, дето даваха под наем по една две стаи, рибарите, които споменават думата риба само в малко останалите на юг стари кръчми. Малките магазинчета, луна парка? Кои?! Ааа, хотелиерите и ресторантьорите, яхтените пристанища, дискотеките и казината! Де бре 555, колко ти латиха?!
17
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Септември ще бъде май е казал поета. Октомври значи ще бъде юни, ноември ще е юли, а декември ще е август. Сезонът ще приключи през януари.
16
5
 
5
 
! Отговори
555 преди 1 седмица
Скъпи българи, в никоя друга страна местните не си мразят туризма и местата за почивка. Така ни научиха от комунизма - да се мразим, да изпъкваме над съседния град или село. Всъщност, местните по морето разчитат само на туризъм, за да оцелеят. Не се настройвайте срещу поминъка им. Никой не ни мрази повече, освен ние самите себе си.
15
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
И до днес пак спечелих парички, моя бизнес не става за всички.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ми да си го удължават , все тази - то няма хора ...
13
3
 
10
 
! Отговори
Силно заинтригувАна преди 1 седмица
Искането, директно до Дедо Боже ли е адресирано?!
12
2
 
16
 
! Отговори
Алибегай преди 1 седмица
Той сезонът може да продължи до края на декември, ама без почиващи.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си го удължават до когато искат,въпроса е че нема да има туристи,му ха ха ха!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Общините да предоставят по-добри ослуги, които да платят данакоплатците, за да може мутрите обетонили Черноморието да печелят? Имат си асоциации. Да си съберат пари и да ивестират в публична инфраструктура и услуги, а не ние да ги храним.
9
2
 
7
 
! Отговори
0809 преди 1 седмица
На това ни научи съветският комунизъма някой друг да решава вместо нас.
8
1
 
12
 
! Отговори
Али Бегов преди 1 седмица
С декрет в Държавен Вестник се задължават всички мъже и жени на възраст от 18 до 67 години да идат да почиват на море, до 12 Ноември включително! Който не спази - конфискация и публично порицаване! Хотелиерите ИЗНЕМОГВАМЕ !
7
1
 
8
 
! Отговори
Нора преди 1 седмица
Прието!Удължено!До 15 септември! Готово!Искайте и друго!!!Още,още!
6
1
 
23
 
! Отговори
аз съм Наско! преди 1 седмица
бе,не мога да разбера,в комунизъм ли живеем,или в капитализъм.Хотела си е мой-личен,и сезона си го определям аз.Точка.Дали ще приемам посетители-аз определям.А,ако желая ще го заключа.Да не би в Гърция,някой да определя срок кога да си бере маслините?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тя каза "основният акцент е поставен върху българските туристи, но те са засегнати от политическата нестабилност в страната". Българския турист бил засегнат от политическата криза хааххахахаха. Сигурно затова София още във Сряда се изпразни и всеки е некъде на почивка. Въпроса ми е, вас със конкурс ли ви избират такива?!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влязат ли веднъж в Парламента, никой не може да им попречи да крадят!! Заветната цел на всички е да се вмъкнат в Парламента!! Само от там се краде законно!
3
1
 
5
 
! Отговори
Платете на НС, преди 1 седмица
ще ви гласуват какво им кажете.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"но те са засегнати от политическата нестабилност в страната." Мисирчице, броят се на пръсти тези, коити са засегнати от политическата криза. Бизнеса си работи добре, държавните чиновници си стоят на работа без да се притесняват, че някоя нова партия "ше чисти" администрацията. Копейките също са добре, нови избори, тролят си спокойно и си прибират рублите. Засегнати са само политиците щото не могат да крадат, това е.