Доброволец поправя и дарява инвалидни колички

Димитър Иванов смята, че младите могат да променят статуквото
21 сеп 2024 17:13, Инна Ангелова
1

Съвременният герой Димитър Иванов се е посветил на мисията да поправя и дарява инвалидни колички на нуждаещите се. Разказва, че винаги е смятал, че в България има нужда от хора, млади хора, които да променят статуквото.

"Самата мотивация на един човек да работи и да се развива в родното си място, особено когато е отгледан и прекарал цялото си време там в ранна възраст, е много по-голяма. Там е трудно да постигнеш това, което би постигнал на едно голямо място и това беше допълнителна мотивация за мен", сподели доброволецът в съботното издание на "България сутрин".

Списъкът с нуждаещи се се актуализира ежедневно, а благодарение на разпространението на кампанията много хора даряват помощни средства и списъкът постепенно намалява.

"Преди около 2 години с мои приятели разчиствахме тяхна наследствена къща и се натъкнахме на две нови инвалидни колички, два тоалетни стола и инвалидни столове, и се чудехме какво да правим с тях. Случайно направих публикация в социалните мрежи и в рамките на минути получих десетки съобщения и обаждания за тях и ги дарих. Така започнахме, впоследствие други хора, които също намират подобни помощни средства, се свързаха с мен и кампанията прерасна. Движим се около десетима постоянни, които очакват помощни средства", разказа Иванов за Bulgaria ON AIR.

До все повече нуждаещи се достига помощ

Към момента има към 20 колички и 15 стола, които всеки ден се увеличават, посочи Иванов.

"Когато съм в рамките на областта, ги предавам лично. Когато става въпрос за по-отдалечено място, ги пращаме с куриер за наша сметка. Хората първо трябва да се сдобият с ТЕЛК решение, за да получат помощното средство. Самите колички са разделени по килограми и разликата е дали са за дете или възрастен. Повечето се нуждаят от лек ремонт и са използваеми. На този етап сме на 100% лично финансиране. Ако сумираме даренията преди основаването на фондацията и след, говорим за над 150 души", поясни Иванов.

Той вече води разговори с община Първомай за логистичен склад за съхранение на помощните средства, а създаването му може да даде добър пример.

"Самият процес е дълъг, но след популяризирането на кампанията много хора даряват нови такива, които не се нуждаят от ремонт. Имаме идея за проектозакон, върху който работим с моите съмишленици. Във всяка община в България трябва да има склад за помощни средства с нови такива. В този склад по всяко време на година да бъдат складирани. Ключът на всяко едно нещо е организацията. Хората трябва да знаят, че има пункт или звено", на мнение е доброволецът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Видео прогноза
Утре ще е облачно по Черноморието, слънчево ще е в планините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 1 час
Браво, поклон.